Bølgen til topps

Toralf Bølgen, medeier i Bølgen & Moi, vant det første offisielle norgesmesterskapet for vinkelnere. Som norgesmester skal han representere landet i nordisk mesterskap som går på Island i april, og ikke minst i VM som går i Canada i oktober. Bølgen som va
Redaksjonen
21 Januar 2000 - 20:18

Bølgen hadde ingen lett match, for det skilte lite til de to andre finalistene. Andre- og tredjeplassen ble kapret av to som også har lang konkurranseerfaring: Jens Beisland, vinkelner på Le Canard samt Dan Lystad, vinkelner på L''Opéra, begge i Oslo. I semifinalen deltok også Jan Terje Fossland, soussjef og vinkelner ved Rainbow Hotel Holmen i Mo i Rana. Jan Terje innehar tittelen nordnorsk mester i fransk vin og brennevin. Videre Andreas Petassis, hovmester ved Voksenåsen Kurs- og Konferansesenter, Oslo og Knut Espen Misje, sommelier ved Gastronomisk Institutt hvor han også tok vinkelner''n sammen med Petassis forrige sesong.

Seks deltakere
-At konkurransen bare hadde seks deltakere noe som kan synes lite, og det er det også, men det er et krevende arbeid å overbevise kandidater om å stille opp, sier konkurransens primus motor, Torleif Høyvik som fikk hjelp av Torleiv Middelthon og Jan Helge Didriksen til å hale i land et vellykket arrangement.

- Mange er redde for å tape ansikt, at de ikke kan nok og at de ikke har tid til å lese. Men som i alle andre vinkelnerkonkurranser er det bare en som vinner og to som får en konkret plassering. De øvrige kommer på delt fjerdeplass, påpeker Høyvik.

Det er særlig teorispørsmålene som skaper størst angst, for de er vanskelige. Men så er det nærmest umulig å svare riktig på alt. For de 50 spørsmålene hadde høy vanskelighetsgrad, men slik må det være hvis den norske finalen skal holde internasjonal standard. Semifinalen inkluderte også en skriftlig blindsmaking som i følge kandidatene ikke var direkte enkel, samt en praktisk del med åpning av champagne. Finalen inneholdt de klassiske elementene som presentasjon av meny og anbefaling av viner i en restaurantsituasjon. Korrigering av vinkart som inneholdt i alt 15 feil. Dekantering. Og blindsmaking av tre viner og sju typer brennevin. Hele konkurransen foregår dessuten på engelsk.

Sterke dommere
Til å bedømme innsatsen hadde mesterskapskomitéen trommet sammen følgende mannssterke team: Remi Madsen, kjellermester Hotel Continental, Lasse Solum-Jønsson, faglærer ved Stockholm Restauranthøgskola, Jan Ekornes, nå deleier Jans Mat- og vinhus, Frithjof Nicolaysen, kvalitetssjef Arcus Produkter, Christopher Moestue, vinimportør, Arne Ronold, redaktør Vinforum, Karl Marius Lillevik, innkjøpsdirektør Nor-Aqua, Tore Bruland, frilans Rogaland Avis og Craig Whitson, innehaver Craig''s Kjøkken.

Mesterskapet fant sted under Buffet 2000 - messen til Fagforum for mat og drikke og Kokkenes Mesterlaug Rogaland som dannet rammen rundt kokke- og servitørlærlingenes store mønstring - Norges Cup.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her