Bølgen til topps

Toralf Bølgen, medeier i Bølgen & Moi, vant det første offisielle norgesmesterskapet for vinkelnere. Som norgesmester skal han representere landet i nordisk mesterskap som går på Island i april, og ikke minst i VM som går i Canada i oktober. Bølgen som var med å starte Den Norske Vinkelnerforening i 1990 har lang konkurranseerfaring og deltok i Trophée Ruinart i så vel -94 som i -96.

Bølgen hadde ingen lett match, for det skilte lite til de to andre finalistene. Andre- og tredjeplassen ble kapret av to som også har lang konkurranseerfaring: Jens Beisland, vinkelner på Le Canard samt Dan Lystad, vinkelner på L''Opéra, begge i Oslo. I semifinalen deltok også Jan Terje Fossland, soussjef og vinkelner ved Rainbow Hotel Holmen i Mo i Rana. Jan Terje innehar tittelen nordnorsk mester i fransk vin og brennevin. Videre Andreas Petassis, hovmester ved Voksenåsen Kurs- og Konferansesenter, Oslo og Knut Espen Misje, sommelier ved Gastronomisk Institutt hvor han også tok vinkelner''n sammen med Petassis forrige sesong.

Seks deltakere
-At konkurransen bare hadde seks deltakere noe som kan synes lite, og det er det også, men det er et krevende arbeid å overbevise kandidater om å stille opp, sier konkurransens primus motor, Torleif Høyvik som fikk hjelp av Torleiv Middelthon og Jan Helge Didriksen til å hale i land et vellykket arrangement.

- Mange er redde for å tape ansikt, at de ikke kan nok og at de ikke har tid til å lese. Men som i alle andre vinkelnerkonkurranser er det bare en som vinner og to som får en konkret plassering. De øvrige kommer på delt fjerdeplass, påpeker Høyvik.

Det er særlig teorispørsmålene som skaper størst angst, for de er vanskelige. Men så er det nærmest umulig å svare riktig på alt. For de 50 spørsmålene hadde høy vanskelighetsgrad, men slik må det være hvis den norske finalen skal holde internasjonal standard. Semifinalen inkluderte også en skriftlig blindsmaking som i følge kandidatene ikke var direkte enkel, samt en praktisk del med åpning av champagne. Finalen inneholdt de klassiske elementene som presentasjon av meny og anbefaling av viner i en restaurantsituasjon. Korrigering av vinkart som inneholdt i alt 15 feil. Dekantering. Og blindsmaking av tre viner og sju typer brennevin. Hele konkurransen foregår dessuten på engelsk.

Sterke dommere
Til å bedømme innsatsen hadde mesterskapskomitéen trommet sammen følgende mannssterke team: Remi Madsen, kjellermester Hotel Continental, Lasse Solum-Jønsson, faglærer ved Stockholm Restauranthøgskola, Jan Ekornes, nå deleier Jans Mat- og vinhus, Frithjof Nicolaysen, kvalitetssjef Arcus Produkter, Christopher Moestue, vinimportør, Arne Ronold, redaktør Vinforum, Karl Marius Lillevik, innkjøpsdirektør Nor-Aqua, Tore Bruland, frilans Rogaland Avis og Craig Whitson, innehaver Craig''s Kjøkken.

Mesterskapet fant sted under Buffet 2000 - messen til Fagforum for mat og drikke og Kokkenes Mesterlaug Rogaland som dannet rammen rundt kokke- og servitørlærlingenes store mønstring - Norges Cup.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen