Bronse til trøst i Kokke-OL

Det var nok to skuffete norske landslag som mottok sammenlagt-resultatene i Kokke-OL i Erfurt i Tyskland. Mens seniorene noterte en historisk svak 9. plass, kan juniorlandslaget i det minste trøste seg med en bronsemedalje for innsatsen.

Sverige sikret seg den etterlengtede gullmedaljen i Kokke-OL som ble avsluttet denne uken. Og det for andre gang. Mens det norske laget altså måtte nøye seg med en meget skuffende niendeplass sammenlagt. Nummer to ble Sveits og nummer tre USA.

Om det har noe med at det underveis i konkurransen har vært antydet boikott og trenering fra juryens side overfor det norske seniorlandslaget, er selvsagt bare spekulasjoner. Den omtalte hevnaksjonen etter kritiske uttalelser fra Harald Osa under et kokketoppmøte tidligere i år, oppstod etter at det norske laget måtte vente lenge før dommerne innfant seg etter kaldmatkonkurransen sist mandag. Dette er den mest nervepirrende delen siden slike anrettinger ikke tåler å stå for lenge fremme før maten faller sammen, glasur sprekker og den rett og slett begynner å se udelikat ut.

Men det er likevel varmmatkonkurransen hvor det skal lages 110 identiske treretters menyer som veier mest i totalvurderingen, men innsatsen der var altså ikke nok til å løfte Norge oppover på poengskalaen.

Parallelt med seniorlagene konkurrerte juniorene i en tilsvarende om enn ikke like omfattende konkurranse. Totalt for det norske laget ble det bronse, men gleden var likevel stor over gullet i varmmat. Seniorlandslaget fikk en av tre gull i kaldmatkonkurransen. Etter ett års nitidige forberedelser med utallige helger og lange arbeidsøkter var det kanskje ikke stort nok plaster på såret. Fra 2005 skal begge landslagene få ny sammensetting, og det nye laget vil dermed få et voldsomt forventningspress mot seg. I mellomtiden forbereder landslagskokken tom Victor Gausdal seg på en annen OL-gren, nemlig single i Lyon i januar. Han har neppe mindre press mot seg siden Norge tok gull forrige gang med Charles Tjessem som tredje nordmann siden starten i 1987, og onde tunger mener at Norge har fått altfor mange gullmedaljer.

Seniorlaget klarte med et skrik å lansere sin tykke kokebok før avreise til OL. Rent umiddelbart høres det ut som en dårlig kombinasjon med intense forberedelser å skulle gi ut en kokebok i et slik format. Men det har de rutinerte kokkene kommet rimelig godt ut av, selvsagt med god hjelp av fagfolk på andre områder. Formatet er litt trangt for de innbydende rettene som holder landslagnivå - og som ikke alle innehaverne av kokeboka kommer til å våge seg på. Men det er mye matglede i å bare se også. Kokkelandslagets store kokebok. ISBN 82-7547-162-1, kr 399.

Kokkelandslaget:
w Charles Tjessem , Statoil, Stavanger
w Erling Sundal , Flavours, Oslo
w Gunnar Hvarnes , Annen Etage, Oslo
w Kjetil Gundersen , Gastronomisk Institutt, Oslo
w Lars Erik Undrum , Pascal, Oslo
w Roy Magne Berglund , Du verden, Svolvær
w Sverre Sætre , frilanser, Oslo
w Tom Victor Gausdal , Flavours, Oslo
w Trond Svendgård , Svendgårds, Bodø

Juniorlandslaget:
w Kari Innerå , En smak av oliven, Harstad
w Petter Mugaas Joakimsen , frilanser, Oslo
w Trond Åm , Palace Reserva, Oslo
w Espen Aunaas , Gastronomisk Institutt, Stavanger
w Steffen Engelhard , Statoil, Stavanger
w Frode Helberg , Craigs, Stavanger
w Andreas Myhrvold , Bølgen & Moi, Bergen
w Sven Erik Renaa , Gastronomisk Institutt, Stavanger

Artikkel oppdatert 22. oktober 2004

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen