Brut cognac større enn maltwhisky

Norske folks drikkevaner er i endring. Vi drikker bedre vin, øl fra små bryggerier og mer autentisk cognac.
Redaksjonen
11 Mai 2007 - 16:34

Cognac uten tilsetningsstoffer eksisterte nesten ikke på det norske markedet frem til 1999. I 2006 utgjorde brut cognac, som er terminologien for cognacer uten tilsetningsstoffer, 112.000 liter på Vinmonopolet.

Til sammenlikning selges det ikke mer enn 67.000 liter single malt whisky fra Skottland, skriver The House of Cognac i en pressemelding.

Bekrefter trenden
Også single malt whisky har økt sterkt i Norge den seneste tiden. Det er med på å bekrefte trenden med stadig bedre drikkevaner blant nordmenn flest.

Liten sensasjon
- Det er likevel en liten sensasjon hvor sterk den nye kategorien har blitt i Norge i løpet av få år. Skottene har tross alt brukt noen tiår på å komme dit de er med den langt mer innarbeidede terminologien single malt, sier Jon Bertelsen.

Bertelsen var selv pioneren med tørre cognacer her i Norge, men etter hvert har flere større aktører kommet etter.

Stolt
- Jeg er selvsagt stolt over hva vi selv har fått til, men desto mer gledelig er det å se at mange langt mer trauste aktører har tatt inn over seg den nye trenden, og lager svært interessante cognacer i den nye kvalitetskategorien, sier Bertelsen.

Bache-Gabrielsen på andre
Etter Jon Bertelsen er Bache-Gabrielsen den største aktøren i den fortsatt relativt ferske brut-kategorien. Bertelsen mener interessen for naturlige produkter generelt er den viktigste forklaringen på suksessen for brut cognac.

De ti mest solgte brut cognac i Norge i 2006 var som følger:

1. Jon Bertelsen Prelude Brut VSOP           25795 liter
2. Bache-Gabrielsen Pure & Rustic VSOP   17266 liter
3. Jon Bertelsen Symphonie Brut XO 70cl      5693 liter
4. Gaston de Casteljac Élégance Pure          7678 liter
5. Jon Bertelsen Symphonie Brut XO 35cl      5434 liter
6. Jon Bertelsen Prelude Brut XO 50cl           4453 liter
7. Bache-Gabrielsen Pure & Rustic XO          4285 liter
8. Dalban V.S. ***                                        4115 liter
9. Jon Bertelsen Light XO Special Ed.            3826 liter
10. Bache-Gabrielsen Pure & Rustic 1990      3090 liter

Til sammenlikning solgte de ti mest solgte single malts følgende:

1. Glenfiddich Single Malts 12 Years Old      10346 liter
2. Ledaig                                                     5155 liter
3. Laphroaig Single Malts 10 Years Old          4566 liter
4. The Glenlivet Single Malt 12 Years Old       4016 liter
5. Glen Moray Single Malt 8 Years Old           3955 liter
6. Lagavulin Single Malt 16 Years Old             3557 liter
7. Glenmorangie Single Malt 10 Years Old      3352 liter
8. Highland Park Single Malt 12 Years Old      2897 liter
9. Bruichladdich 12 Years Old Single Malt       2225 liter
10. Smokehead Single Malt                            2040 liter

Dette er tall fra Vinmonopolet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her