Burger King slutter med transfettsyrer

Hamburgerkjeden Burger King skal stanse bruken av transfettsyrer i restaurantene sine i USA.

Selskapet sa nylig at det har funnet to oljeblandinger med umettede fettsyrer som har passert gjennom Burger Kings kontrollapparat og er godkjent. Dette gjør at disse oljene nå skal spres over hele USA. Burger King håper at alle restaurantene skal bruke det nye fettet innen utgangen av 2008.
 
Nest størst
Burger King er verdens nest største hamburgerkjede. Selskapet er derfor avhengig av godvilje hos kundene. Derfor slår selskapet fast at dersom forsyningene blir store nok, så skal de nye oljene ut i restaurantene så fort som overhodet mulig.
 
Transfettsyrer regnes som det farligste fettet. Det finnes i herdet fett og er et resultat av at flytende oljer blir tilført ekstra hydrogen for å gjøre oljen om til fastere fett. Fettet øker kolesterolet og forskere tror også at disse fettsyrene fremkaller diabetes 2.
 
Gikk til sak
Nå er vi godt opplyste i Norge og er klar over farlig fett, men i USA har folk gått et skritt lenger. Der finnes blant annet organisasjonen Ban Trans Fat. Organisasjonen gikk til sak mot matgiganten Kraft Foods i 2003 med et krav om at de skulle slutte å bruke transfettsyrer.
 
Ban Trans Fat vant saken og fikk med det en dominoeffekt. Organisasjonen ville ikke ha en eneste dollar i erstatning. Målet var å få effekten - at andre selskaper også skulle slutte å bruke transfettsyrer.
 
Og nå er det altså Burger King som går ut med nyheten om at de går over til sunnere fett.
 
God respons
- Vi er henrykte med tanke på den responsen vi har fått fra kundene våre når det gjelder den nye oljen, sier Russ Klein, som er Burger Kings ansvarlige når det gjelder markedsføring, strategi og innovasjon.
 
- Vi har gjennomført mange tester og kundene våre sier at mat som er laget med umettet fett smaker like godt eller bedre enn maten som er laget med transfettsyrer. Så vi er stolte over å kunne tilby mat med sunnere fett, men med like god smak, sier han.
Burger King har over 11 200 restauranter over hele verden, i 65 forskjellige land.
 
Fire typer fett
Kort sagt kan vi si at det finnes fire typer fett: Umettet, flerumettet, mettet og transfettsyrer.
 
Industrielt fremstilte transfettsyrer dannes når oljer utsettes for en industriell prosess som heter herding (hydrogenering). Herdingen gir oljene et høyere smeltepunkt og en fastere form. For eksempel skal ikke sjokoladen smelte før den ligger i munnen.
 
Transfettsyrer finnes naturlig - men i små mengder - i melkefett, oksekjøtt og sauekjøtt.
 
Forskere antar risikoen for hjerte- og karsykdommer stiger med 25 prosent ved inntak av over 5 gram transfettsyrer om dagen.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen