Champagnesalget stuper internasjonalt

I 2007 lå champagnesalget på 339 millioner flasker. I år ventes et salg på 260 millioner. Store lagre kan føre til billigsalg.

Det globale salget av champagne er falt markant, hvilket ifølge The Wall Street Journal ikke minst skyldes at forbrukerne dropper luksusprodukter under finanskrisen.

Rundt om kring i champagnehusenes kjellere ligger det store mengder usolgte flasker. Trolig opp mot 1,2 milliarder, som eierne nå frykter at de må selge på biligsalg. Derfor må noe gjøres raskt, i følge vinavisen.dk.

Skjærer drastisk ned på høsten
Hvert år fastsetter en komité bestående av champagnehusene og druedyrkere hvor mange kg druer det maksimalt kan høstes i Champagne. I fjor lå grensen på 14.200 pr. hektar. I år er den satt ned til 9700 kg.

Nå står innhøstningen for tur og kuttene betyr at det vil bli høstet hele 32 prosent mindre druer enn i 2008. Millioner av flotte druer vil dermed bli hengende på stokkene eller råtne på bakken. Ikke siden 1955, da det var et veldig overskudd av druer, har kuttene vært så store, skriver vinavisen.dk.

44 prosent reduksjon
For første gang vil bare 82 prosent av druene ende på flaske. Resten blir oppbevart på tank i ytterligere ett år til forhåpentligvis salgspilen igjen peker oppover.

Dette, i kombinasjon med den reduserte innhøstingen, fører til at det i år blir produsert 44 prosent færre flasker enn i 2008.

Det er ingen tvil om at nedgangen i salget kommer som en overraskelse på mange i Champagne. Så sent som i fjor godkjente appellasjons-myndigheten INAO at distriktet skulle utvides med hele 40 kommuner i tillegg til de allerede 319 eksisterende. Årsaken den gang var den stadig stigende etterspørselen, skriver vinavisen.dk.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen