Dobbel Rogalending

På akevittfronten i Stavanger skjer det mye spennende om dagen. Den 18. oktober åpnet restaurant Kongen i Stavanger ny akevittbar: Straen fiskerestaurant og akevittbar. Hovedfokus blir Rogalandske retter og drikke. På drikkefronten har Ringnes og Arcus gå
Redaksjonen
18 Oktober 2000 - 01:00

Tou øl er nydelig. Skipper Worse Aquavit er nydelig. Sammen er de Dobbel Rogalending - en perfekt kombinasjon som gjør deg "fine og fjåge på 1, 2, 3". Godt øl skal ikke brukes til å skylle ned akevitt. God akevitt skal ikke nytes med "tørt" sanseapparat, heter det i en pressemelding.
 
Riktig rekkefølge er helt avgjørende: Fukt ganen med Tou øl. Nyt Skipper Worse Aquavit etterpå. La den milde og runde smaken pirre ganen. Følg trenings-programmet på de neste sidene. Det bedrer mer enn muskler og motorikk. Dobbel Rogalending gjør det dobbelt så løye å være fra Rogaland.
 
For rogalendinger og av rogalendinger
Det er ikke mange drikkevarer som er mer rogalandske enn Tou-ølet. Bryggeriet ble grunnlagt på Tau i 1855. På gammelnorsk betydde "Taufr" et sted der trolldommen hersket. Mange vil nok også hevde at det er noe magisk med Tou-ølet. Med friskt vann fra Korsvannet ble ølet godt og driften gikk bra. Likevel ble bryggeriet flyttet først til Leirvik (1918) og deretter til Forus (1974).
 
Tou brygger fortsatt øl etter den tyske renhetsloven fra 1516. Det vil si at ølet kun inneholder malt, humle, gjær og vann. Tou er kjent for det lyse, velsmakende og lett bitre ølet, servert og tilpasset den rogalandske gane gjennom snart 150 år. TOU pilsner brygges på Forus under overvåkning av bryggeri-mester Rolf Nystein.
 

En dram til de muntre lævemænd og kvinder
Skipper Worse er en av Rogalands mest berømte levemenn. Alexander Kielland skapte en gladgutt med klare likhetstrekk til forfatteren: Begge likte seg i vennelag med rikelig av den beste drikke.
 
Skipper Worse Aquavit har vært lagret på brukte sherryfat i mer enn fem år. Det har gitt akevitten et utsøkt og harmonisk eikepreg. Smaken er mild, med en god avrunding og et avdempet krydderbilde. I tillegg er den beriket med fine toner av røykt malt, en smaksretning som var svært vanlig for akevitter laget på Skipper Worses tid. Malten ble tørket i spesielle hus der brenning av oreved ga en solid og kraftig røyksmak til malten.
 
Skipper Worse Aquavit er utviklet av rogalendingen Roar Hasle og destillatør Halvor Heuch i Arcus Produkter AS.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her