Dobbel Rogalending

På akevittfronten i Stavanger skjer det mye spennende om dagen. Den 18. oktober åpnet restaurant Kongen i Stavanger ny akevittbar: Straen fiskerestaurant og akevittbar. Hovedfokus blir Rogalandske retter og drikke. På drikkefronten har Ringnes og Arcus gå
Redaksjonen
18 Oktober 2000 - 01:00

Tou øl er nydelig. Skipper Worse Aquavit er nydelig. Sammen er de Dobbel Rogalending - en perfekt kombinasjon som gjør deg "fine og fjåge på 1, 2, 3". Godt øl skal ikke brukes til å skylle ned akevitt. God akevitt skal ikke nytes med "tørt" sanseapparat, heter det i en pressemelding.
 
Riktig rekkefølge er helt avgjørende: Fukt ganen med Tou øl. Nyt Skipper Worse Aquavit etterpå. La den milde og runde smaken pirre ganen. Følg trenings-programmet på de neste sidene. Det bedrer mer enn muskler og motorikk. Dobbel Rogalending gjør det dobbelt så løye å være fra Rogaland.
 
For rogalendinger og av rogalendinger
Det er ikke mange drikkevarer som er mer rogalandske enn Tou-ølet. Bryggeriet ble grunnlagt på Tau i 1855. På gammelnorsk betydde "Taufr" et sted der trolldommen hersket. Mange vil nok også hevde at det er noe magisk med Tou-ølet. Med friskt vann fra Korsvannet ble ølet godt og driften gikk bra. Likevel ble bryggeriet flyttet først til Leirvik (1918) og deretter til Forus (1974).
 
Tou brygger fortsatt øl etter den tyske renhetsloven fra 1516. Det vil si at ølet kun inneholder malt, humle, gjær og vann. Tou er kjent for det lyse, velsmakende og lett bitre ølet, servert og tilpasset den rogalandske gane gjennom snart 150 år. TOU pilsner brygges på Forus under overvåkning av bryggeri-mester Rolf Nystein.
 

En dram til de muntre lævemænd og kvinder
Skipper Worse er en av Rogalands mest berømte levemenn. Alexander Kielland skapte en gladgutt med klare likhetstrekk til forfatteren: Begge likte seg i vennelag med rikelig av den beste drikke.
 
Skipper Worse Aquavit har vært lagret på brukte sherryfat i mer enn fem år. Det har gitt akevitten et utsøkt og harmonisk eikepreg. Smaken er mild, med en god avrunding og et avdempet krydderbilde. I tillegg er den beriket med fine toner av røykt malt, en smaksretning som var svært vanlig for akevitter laget på Skipper Worses tid. Malten ble tørket i spesielle hus der brenning av oreved ga en solid og kraftig røyksmak til malten.
 
Skipper Worse Aquavit er utviklet av rogalendingen Roar Hasle og destillatør Halvor Heuch i Arcus Produkter AS.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her