Drikkeleksikon B

B
 
Ban de Vendange: (Frankrike) Offisiell startdato for druehøsten.
 
Banyuls : (Rousillon, Frankrike) Pressede, sentplukkede grenachedruer tilsettes sprit. Lagres i fat i lang tid, minst 30 måneder for Banyuls Grand Cru. Noen produsenter lar fatene ligge utendørs for at vinen skal oppnå en madeiralik smak, rancio. Andre typer minner mer om portvin. Finnes i flere søthetsgrader og etter manges mening det eneste gangbare til sjokoladedesserter. 82 85 86 88 89 90 91 92.
 
Barca Velha: (Douro,Portugal) Portugal''s mest berømte rødvin, laget av portvinsdruer av produsenten Feirreira. En kraftig og lagringsdyktig vin som er et røverkjøp i Norge sammenlignet med prosen i Portugal.
 
Barrique : Fransk ord for vinfat på 225 liter.
 
Bentonitt : Et leirelignende stoff som benyttes til klaring av vin før flasketapping. Alternativ til eggehviter i bl.a. vegetarviner.
 
Bereich : (Tyskland) Vinregion. Underområde til Anbaugebiet. Brukt alene betegner det enkel QbA-kvalitet. Bedre viner benevnes også med Grosslage eller helst med navnet på Einzellage.
 
Beerenauslese : (Tyskland/Østerrike) Betegnelse for vin fremstilt av spesielt utvalgte, overmodne, gjerne botrytisinfiserte druer med ekstremt høyt sukkerinnhold. Lovgivning krever et minimum av oechsle. Kan sammenlignes med Sauternes i søthetsgrad.

Bénédictine D.O.M.: kanskje verdens eldste likør, laget av munker i Normandie. Oppskriften er hemmelig, men inneholder blant annet honning, sitrus, og diverse urter og krydder. D.O.M. står for "Deo - Optimo - Maximo" som betyr: "Til Gud, den største og den beste".
 
Blanc de Blancs : (Frankrike) Betyr ganske enkelt hvitvin av hvite (grønne) druer. Opprinnelig et utrykk fra Champagne om de champagner som utelukkende er laget av Chardonnay-druen.
 
Blanc de noirs : (Frankrike) Hvit vin laget av røde druer. Brukes hovedsakelig om Champagne laget av pinot noir og pinot meunier.
 
Bodega : (Spania) Utrykk for vinfirma/vinkjeller.
 
Bocksbeutel : (Tyskland) Flasketype med fasong som en flattrykt kule med kort hals. Hovedsakelig kjent fra det tyske område Franken.
 
Bordvin : Rød, hvit og rosévin gjæret av mosten fra friske druer med maksimalt alkoholinnhold på 14,5%.
 
Bouquet : Skapes av vinen med alderen (må ikke forveksles med aroma) gjennom svak oksydering av fruktsyre og alkohol.
 
Brut : Betegnelse for tørr musserende vin eller Champagne. Mengde restsukker i det ferdige produktet er 7- 15 g for Champagne.
 
Bunnfall : Flaskevinens naturlige utskillelse under lagring. Kan forekomme i større eller mindre utstrekning. Er absolutt ikke skadelig, men derimot ofte et sunnhetstegn fra vinens side, da det ofte er et resultat av forsiktig filtrering og er rester av farvestoffutskillelse eller vinsten. Viner uten bunnfall, selv etter flere års lagring, er derfor kraftig filtrert og er trolig blitt fratatt noe av karakteren.
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen