Drikkeleksikon B

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:59

B
 
Ban de Vendange: (Frankrike) Offisiell startdato for druehøsten.
 
Banyuls: (Rousillon, Frankrike) Pressede, sentplukkede grenachedruer tilsettes sprit. Lagres i fat i lang tid, minst 30 måneder for Banyuls Grand Cru. Noen produsenter lar fatene ligge utendørs for at vinen skal oppnå en madeiralik smak, rancio. Andre typer minner mer om portvin. Finnes i flere søthetsgrader og etter manges mening det eneste gangbare til sjokoladedesserter. 82 85 86 88 89 90 91 92.
 
Barca Velha: (Douro,Portugal) Portugal''s mest berømte rødvin, laget av portvinsdruer av produsenten Feirreira. En kraftig og lagringsdyktig vin som er et røverkjøp i Norge sammenlignet med prosen i Portugal.
 
Barrique: Fransk ord for vinfat på 225 liter.
 
Bentonitt: Et leirelignende stoff som benyttes til klaring av vin før flasketapping. Alternativ til eggehviter i bl.a. vegetarviner.
 
Bereich: (Tyskland) Vinregion. Underområde til Anbaugebiet. Brukt alene betegner det enkel QbA-kvalitet. Bedre viner benevnes også med Grosslage eller helst med navnet på Einzellage.
 
Beerenauslese: (Tyskland/Østerrike) Betegnelse for vin fremstilt av spesielt utvalgte, overmodne, gjerne botrytisinfiserte druer med ekstremt høyt sukkerinnhold. Lovgivning krever et minimum av oechsle. Kan sammenlignes med Sauternes i søthetsgrad.

Bénédictine D.O.M.: kanskje verdens eldste likør, laget av munker i Normandie. Oppskriften er hemmelig, men inneholder blant annet honning, sitrus, og diverse urter og krydder. D.O.M. står for "Deo - Optimo - Maximo" som betyr: "Til Gud, den største og den beste".
 
Blanc de Blancs: (Frankrike) Betyr ganske enkelt hvitvin av hvite (grønne) druer. Opprinnelig et utrykk fra Champagne om de champagner som utelukkende er laget av Chardonnay-druen.
 
Blanc de noirs: (Frankrike) Hvit vin laget av røde druer. Brukes hovedsakelig om Champagne laget av pinot noir og pinot meunier.
 
Bodega: (Spania) Utrykk for vinfirma/vinkjeller.
 
Bocksbeutel: (Tyskland) Flasketype med fasong som en flattrykt kule med kort hals. Hovedsakelig kjent fra det tyske område Franken.
 
Bordvin: Rød, hvit og rosévin gjæret av mosten fra friske druer med maksimalt alkoholinnhold på 14,5%.
 
Bouquet: Skapes av vinen med alderen (må ikke forveksles med aroma) gjennom svak oksydering av fruktsyre og alkohol.
 
Brut: Betegnelse for tørr musserende vin eller Champagne. Mengde restsukker i det ferdige produktet er 7- 15 g for Champagne.
 
Bunnfall: Flaskevinens naturlige utskillelse under lagring. Kan forekomme i større eller mindre utstrekning. Er absolutt ikke skadelig, men derimot ofte et sunnhetstegn fra vinens side, da det ofte er et resultat av forsiktig filtrering og er rester av farvestoffutskillelse eller vinsten. Viner uten bunnfall, selv etter flere års lagring, er derfor kraftig filtrert og er trolig blitt fratatt noe av karakteren.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her