Drikkeleksikon B

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:59

B
 
Ban de Vendange: (Frankrike) Offisiell startdato for druehøsten.
 
Banyuls: (Rousillon, Frankrike) Pressede, sentplukkede grenachedruer tilsettes sprit. Lagres i fat i lang tid, minst 30 måneder for Banyuls Grand Cru. Noen produsenter lar fatene ligge utendørs for at vinen skal oppnå en madeiralik smak, rancio. Andre typer minner mer om portvin. Finnes i flere søthetsgrader og etter manges mening det eneste gangbare til sjokoladedesserter. 82 85 86 88 89 90 91 92.
 
Barca Velha: (Douro,Portugal) Portugal''s mest berømte rødvin, laget av portvinsdruer av produsenten Feirreira. En kraftig og lagringsdyktig vin som er et røverkjøp i Norge sammenlignet med prosen i Portugal.
 
Barrique: Fransk ord for vinfat på 225 liter.
 
Bentonitt: Et leirelignende stoff som benyttes til klaring av vin før flasketapping. Alternativ til eggehviter i bl.a. vegetarviner.
 
Bereich: (Tyskland) Vinregion. Underområde til Anbaugebiet. Brukt alene betegner det enkel QbA-kvalitet. Bedre viner benevnes også med Grosslage eller helst med navnet på Einzellage.
 
Beerenauslese: (Tyskland/Østerrike) Betegnelse for vin fremstilt av spesielt utvalgte, overmodne, gjerne botrytisinfiserte druer med ekstremt høyt sukkerinnhold. Lovgivning krever et minimum av oechsle. Kan sammenlignes med Sauternes i søthetsgrad.

Bénédictine D.O.M.: kanskje verdens eldste likør, laget av munker i Normandie. Oppskriften er hemmelig, men inneholder blant annet honning, sitrus, og diverse urter og krydder. D.O.M. står for "Deo - Optimo - Maximo" som betyr: "Til Gud, den største og den beste".
 
Blanc de Blancs: (Frankrike) Betyr ganske enkelt hvitvin av hvite (grønne) druer. Opprinnelig et utrykk fra Champagne om de champagner som utelukkende er laget av Chardonnay-druen.
 
Blanc de noirs: (Frankrike) Hvit vin laget av røde druer. Brukes hovedsakelig om Champagne laget av pinot noir og pinot meunier.
 
Bodega: (Spania) Utrykk for vinfirma/vinkjeller.
 
Bocksbeutel: (Tyskland) Flasketype med fasong som en flattrykt kule med kort hals. Hovedsakelig kjent fra det tyske område Franken.
 
Bordvin: Rød, hvit og rosévin gjæret av mosten fra friske druer med maksimalt alkoholinnhold på 14,5%.
 
Bouquet: Skapes av vinen med alderen (må ikke forveksles med aroma) gjennom svak oksydering av fruktsyre og alkohol.
 
Brut: Betegnelse for tørr musserende vin eller Champagne. Mengde restsukker i det ferdige produktet er 7- 15 g for Champagne.
 
Bunnfall: Flaskevinens naturlige utskillelse under lagring. Kan forekomme i større eller mindre utstrekning. Er absolutt ikke skadelig, men derimot ofte et sunnhetstegn fra vinens side, da det ofte er et resultat av forsiktig filtrering og er rester av farvestoffutskillelse eller vinsten. Viner uten bunnfall, selv etter flere års lagring, er derfor kraftig filtrert og er trolig blitt fratatt noe av karakteren.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her