Drikkeleksikon G

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:54

G
 
Garvestoff: Tanniner. Finnes i druenes skall og stilk samt i det eiketreet vintønnene lages av. Bidrar også med rødvins gunstige blodrensende virkning. Tanninene gir en tørr smak, som kjennes langs med tungen mens vinen er ung. Tanninene er av vital betydning for vinens senere fylde og utvikling. Gjør vinen langtidsholdbar.
 
Garrafeira: (Portugal) Reserva på portugisisk. Minimum 2 års fatlagring og 1 års flaskemodning.
 
Generoso: (Spania) Oppspritet dessertvin.
 
Gjæring: Alkoholisk kjemisk prosess der druemostens sukkerinnhold ved gjærsoppens påvirkning omdannes til alkohol og kullsyre. Gjæringen stanses automatisk av alkoholen ved 14-15 prosent.
 
Goût: (Frankrike) Smak.
 
Graddager: Angir hvor mange solskinnstimer et område har. For ekstremt varme områder, som for eksempel California har graddagene stor betydning for jordprisene.
 
Grand crû: (Frankrike) Betyr "stor vekst" på fransk. Har kun betydning der det er offisielle klassifikasjoner eller geografisk avgrensning. Som eksempel kan nevnes Haut-Médocs 1855-klassifikasjon og Grand Cru-klassifikasjonen i Burgund.
 
Grand Vin: (Frankrike) Ganske alminnelig etikettbetegnelse for bordvin. Er i seg selv ikke noen form for kvalitetsbetegnelse.
 
Grandes Marques: (Frankrike) Samling av de store Champagne-husene.
 
Gran Reserva: (Spania) I utgangspunktet indikeres det en vin fra en topp årgang, men de fleste lager gran reserva hvert år. Uansett må vinen tilbringe minimum to år i fat og tre år i flaske før den selges.
 
Grosslage (Germany) Underområde av Bereich. Oppstod i f m vinloven av 1971 hvor mange historisk renommerte navn på enkeltvinmakrer ble donert til grosslagen.
 
Gutsabfüllung: (Tyskland) Slottstappet.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her