Drikkeleksikon G

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:54

G
 
Garvestoff: Tanniner. Finnes i druenes skall og stilk samt i det eiketreet vintønnene lages av. Bidrar også med rødvins gunstige blodrensende virkning. Tanninene gir en tørr smak, som kjennes langs med tungen mens vinen er ung. Tanninene er av vital betydning for vinens senere fylde og utvikling. Gjør vinen langtidsholdbar.
 
Garrafeira: (Portugal) Reserva på portugisisk. Minimum 2 års fatlagring og 1 års flaskemodning.
 
Generoso: (Spania) Oppspritet dessertvin.
 
Gjæring: Alkoholisk kjemisk prosess der druemostens sukkerinnhold ved gjærsoppens påvirkning omdannes til alkohol og kullsyre. Gjæringen stanses automatisk av alkoholen ved 14-15 prosent.
 
Goût: (Frankrike) Smak.
 
Graddager: Angir hvor mange solskinnstimer et område har. For ekstremt varme områder, som for eksempel California har graddagene stor betydning for jordprisene.
 
Grand crû: (Frankrike) Betyr "stor vekst" på fransk. Har kun betydning der det er offisielle klassifikasjoner eller geografisk avgrensning. Som eksempel kan nevnes Haut-Médocs 1855-klassifikasjon og Grand Cru-klassifikasjonen i Burgund.
 
Grand Vin: (Frankrike) Ganske alminnelig etikettbetegnelse for bordvin. Er i seg selv ikke noen form for kvalitetsbetegnelse.
 
Grandes Marques: (Frankrike) Samling av de store Champagne-husene.
 
Gran Reserva: (Spania) I utgangspunktet indikeres det en vin fra en topp årgang, men de fleste lager gran reserva hvert år. Uansett må vinen tilbringe minimum to år i fat og tre år i flaske før den selges.
 
Grosslage (Germany) Underområde av Bereich. Oppstod i f m vinloven av 1971 hvor mange historisk renommerte navn på enkeltvinmakrer ble donert til grosslagen.
 
Gutsabfüllung: (Tyskland) Slottstappet.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her