Drikkeleksikon G

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:54

G
 
Garvestoff: Tanniner. Finnes i druenes skall og stilk samt i det eiketreet vintønnene lages av. Bidrar også med rødvins gunstige blodrensende virkning. Tanninene gir en tørr smak, som kjennes langs med tungen mens vinen er ung. Tanninene er av vital betydning for vinens senere fylde og utvikling. Gjør vinen langtidsholdbar.
 
Garrafeira: (Portugal) Reserva på portugisisk. Minimum 2 års fatlagring og 1 års flaskemodning.
 
Generoso: (Spania) Oppspritet dessertvin.
 
Gjæring: Alkoholisk kjemisk prosess der druemostens sukkerinnhold ved gjærsoppens påvirkning omdannes til alkohol og kullsyre. Gjæringen stanses automatisk av alkoholen ved 14-15 prosent.
 
Goût: (Frankrike) Smak.
 
Graddager: Angir hvor mange solskinnstimer et område har. For ekstremt varme områder, som for eksempel California har graddagene stor betydning for jordprisene.
 
Grand crû: (Frankrike) Betyr "stor vekst" på fransk. Har kun betydning der det er offisielle klassifikasjoner eller geografisk avgrensning. Som eksempel kan nevnes Haut-Médocs 1855-klassifikasjon og Grand Cru-klassifikasjonen i Burgund.
 
Grand Vin: (Frankrike) Ganske alminnelig etikettbetegnelse for bordvin. Er i seg selv ikke noen form for kvalitetsbetegnelse.
 
Grandes Marques: (Frankrike) Samling av de store Champagne-husene.
 
Gran Reserva: (Spania) I utgangspunktet indikeres det en vin fra en topp årgang, men de fleste lager gran reserva hvert år. Uansett må vinen tilbringe minimum to år i fat og tre år i flaske før den selges.
 
Grosslage (Germany) Underområde av Bereich. Oppstod i f m vinloven av 1971 hvor mange historisk renommerte navn på enkeltvinmakrer ble donert til grosslagen.
 
Gutsabfüllung: (Tyskland) Slottstappet.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her