Drikkeleksikon G

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:54

G
 
Garvestoff: Tanniner. Finnes i druenes skall og stilk samt i det eiketreet vintønnene lages av. Bidrar også med rødvins gunstige blodrensende virkning. Tanninene gir en tørr smak, som kjennes langs med tungen mens vinen er ung. Tanninene er av vital betydning for vinens senere fylde og utvikling. Gjør vinen langtidsholdbar.
 
Garrafeira: (Portugal) Reserva på portugisisk. Minimum 2 års fatlagring og 1 års flaskemodning.
 
Generoso: (Spania) Oppspritet dessertvin.
 
Gjæring: Alkoholisk kjemisk prosess der druemostens sukkerinnhold ved gjærsoppens påvirkning omdannes til alkohol og kullsyre. Gjæringen stanses automatisk av alkoholen ved 14-15 prosent.
 
Goût: (Frankrike) Smak.
 
Graddager: Angir hvor mange solskinnstimer et område har. For ekstremt varme områder, som for eksempel California har graddagene stor betydning for jordprisene.
 
Grand crû: (Frankrike) Betyr "stor vekst" på fransk. Har kun betydning der det er offisielle klassifikasjoner eller geografisk avgrensning. Som eksempel kan nevnes Haut-Médocs 1855-klassifikasjon og Grand Cru-klassifikasjonen i Burgund.
 
Grand Vin: (Frankrike) Ganske alminnelig etikettbetegnelse for bordvin. Er i seg selv ikke noen form for kvalitetsbetegnelse.
 
Grandes Marques: (Frankrike) Samling av de store Champagne-husene.
 
Gran Reserva: (Spania) I utgangspunktet indikeres det en vin fra en topp årgang, men de fleste lager gran reserva hvert år. Uansett må vinen tilbringe minimum to år i fat og tre år i flaske før den selges.
 
Grosslage (Germany) Underområde av Bereich. Oppstod i f m vinloven av 1971 hvor mange historisk renommerte navn på enkeltvinmakrer ble donert til grosslagen.
 
Gutsabfüllung: (Tyskland) Slottstappet.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her