Drikkeleksikon L

L
 
Labrusca : (Italia) Vitis labrusca er den nordamerikanske grenen av vinstokkfamilien som alle Vitis vinifera-planter podes i. Årsaken er at Vitis labrusca er motstandsdyktig mot Phylloxera. Forbudt brukt i Europa til vindruer.
 
Landwein (Tyskland) Den tyske parallellen til franske Vin De Pays. Må komme fra en av de 11 Anbaugebiete. Ofte vinifisert som tørr vin.
 
Lagringsevne : Se Konsentrasjon, Struktur og Utbytte.
 
Late-bottled vintage (LBV) port: (Douro, Portugal) Vintage port som lagres i minst fire år i fat og deretter tappes på flaske. Da er den drikkeklar, men tåler fortsatt flaskelagring. Noen produsenter lager LBV Traditional som er ufiltrert og derfor inneholder flere smaksstoffer. Og som vil utvikles også i flasken. Vær oppmerksom på at slik LBV bør dekanteres i motsetning til vanlig LBV som er filtrert. LBV Traditional er et langt rimeligere, men godt alternativ til Vintage port.

Late Harvest : Vin laget av sent plukkede og derfor modnere druer, ofte botrytisinfiserte.

Lie : (Frankrike) Bunnfall. En vin "sur lie" er tappet direkte fra fatet eller tanken der den er gjæret. Vinen har derfor fått et opphold på bunnfallet. Dette gir flere smaksnyanser og større dybde, samtidig med at vinen ofte virker en anelse "perlende" (meget svakt musserende) på tungen.

Liqueur d''expédition : (Champagne, Frankrike) den søte vinen (dosage) som tilsettes etter at bunnfallet er fjernet fra en musserende vin som har hatt annengangsgjæringen i flasken.

Liqueur de Tirage : (Champagne, Frankrike) Gjær og sukker som tilsettes den ferdig blandede vinen som skal bli tilmusserende vin for å få i gang annengangsgjæringen.

Liquoreux : (Frankrike) Søt og fyldig vin.

Liquoroso : (Italia) Søt og fyldig vin.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen