Drikkeleksikon T

T
 
Tannin : Garvestoff (se det). Medvirker til vinens holdbarhet.
 
Tjæreaktig : Rødvin laget av druer fra varme strøk får ofte en tjæreaktig smak. Syrah-druen får ofte denne karakteren.
 
Tartrates : Vinsten (se det).
 
Tastevin : Betegnelsen for et flatt sølvbeger som ofte bæres i bånd rundt halsen av medlemmene av vinklubber og lignende. I Burgund finnes et mer høytidelig broderskap kalt, les Chevaliers de Tastevin, som hvert år organiserer en smaking av burgunderviner. Smakingens beste viner utstyres med en spesiell etikett.
 
Tawny : (Portugal) Portvin som har fått et lengre opphold i gamle fat. Har ofte indikasjon av lagringstid, 10, 20, 30 eller 40 år gammel. Slik tawny fra gode produsenter er en spennende drikk og den perfekte avslutning av en vellykket kveld, særlig for dem som ikke liker brunt brennevin.
 
Tenuta : (Italia) Vingård.
 
Téte de Cuvée : (Frankrike) Betegner en produsents beste viner.
 
Tresmak : Feil i vinen, som stammer fra fatet, hvor den har vært lagret. Minner om muggsmak.
 
Triple Sec: Triple Sec er en sitruslikør som brukes blant annet i Margarita. Du kan til nød også bruke en annen sitruslikør, for eksempel Hvit Curacao.
 
Trocken : (Tyskland) Knusktørr.
 
Trockenbeerenauslese : (Tyskland) Betegnelse for vin laget av druer plukket enkeltvis i overmoden stand, ofte botrytisinfiserte druer, slik at den blir meget søt. Lovgivning krever et minimum av oechsle.
 
Twist: Twisten er en liten strimmel av sitronskall, som enten has i drinken, "knekkes" over drinken slik at sitronspruten legger seg på overflaten, gnis rundt randen eller kan utelates helt.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen