Drikkeleksikon T

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:41

T
 
Tannin: Garvestoff (se det). Medvirker til vinens holdbarhet.
 
Tjæreaktig: Rødvin laget av druer fra varme strøk får ofte en tjæreaktig smak. Syrah-druen får ofte denne karakteren.
 
Tartrates: Vinsten (se det).
 
Tastevin: Betegnelsen for et flatt sølvbeger som ofte bæres i bånd rundt halsen av medlemmene av vinklubber og lignende. I Burgund finnes et mer høytidelig broderskap kalt, les Chevaliers de Tastevin, som hvert år organiserer en smaking av burgunderviner. Smakingens beste viner utstyres med en spesiell etikett.
 
Tawny: (Portugal) Portvin som har fått et lengre opphold i gamle fat. Har ofte indikasjon av lagringstid, 10, 20, 30 eller 40 år gammel. Slik tawny fra gode produsenter er en spennende drikk og den perfekte avslutning av en vellykket kveld, særlig for dem som ikke liker brunt brennevin.
 
Tenuta: (Italia) Vingård.
 
Téte de Cuvée: (Frankrike) Betegner en produsents beste viner.
 
Tresmak: Feil i vinen, som stammer fra fatet, hvor den har vært lagret. Minner om muggsmak.
 
Triple Sec: Triple Sec er en sitruslikør som brukes blant annet i Margarita. Du kan til nød også bruke en annen sitruslikør, for eksempel Hvit Curacao.
 
Trocken: (Tyskland) Knusktørr.
 
Trockenbeerenauslese: (Tyskland) Betegnelse for vin laget av druer plukket enkeltvis i overmoden stand, ofte botrytisinfiserte druer, slik at den blir meget søt. Lovgivning krever et minimum av oechsle.
 
Twist: Twisten er en liten strimmel av sitronskall, som enten has i drinken, "knekkes" over drinken slik at sitronspruten legger seg på overflaten, gnis rundt randen eller kan utelates helt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her