Drikkeleksikon T

Redaksjonen
13 April 1998 - 10:41

T
 
Tannin: Garvestoff (se det). Medvirker til vinens holdbarhet.
 
Tjæreaktig: Rødvin laget av druer fra varme strøk får ofte en tjæreaktig smak. Syrah-druen får ofte denne karakteren.
 
Tartrates: Vinsten (se det).
 
Tastevin: Betegnelsen for et flatt sølvbeger som ofte bæres i bånd rundt halsen av medlemmene av vinklubber og lignende. I Burgund finnes et mer høytidelig broderskap kalt, les Chevaliers de Tastevin, som hvert år organiserer en smaking av burgunderviner. Smakingens beste viner utstyres med en spesiell etikett.
 
Tawny: (Portugal) Portvin som har fått et lengre opphold i gamle fat. Har ofte indikasjon av lagringstid, 10, 20, 30 eller 40 år gammel. Slik tawny fra gode produsenter er en spennende drikk og den perfekte avslutning av en vellykket kveld, særlig for dem som ikke liker brunt brennevin.
 
Tenuta: (Italia) Vingård.
 
Téte de Cuvée: (Frankrike) Betegner en produsents beste viner.
 
Tresmak: Feil i vinen, som stammer fra fatet, hvor den har vært lagret. Minner om muggsmak.
 
Triple Sec: Triple Sec er en sitruslikør som brukes blant annet i Margarita. Du kan til nød også bruke en annen sitruslikør, for eksempel Hvit Curacao.
 
Trocken: (Tyskland) Knusktørr.
 
Trockenbeerenauslese: (Tyskland) Betegnelse for vin laget av druer plukket enkeltvis i overmoden stand, ofte botrytisinfiserte druer, slik at den blir meget søt. Lovgivning krever et minimum av oechsle.
 
Twist: Twisten er en liten strimmel av sitronskall, som enten has i drinken, "knekkes" over drinken slik at sitronspruten legger seg på overflaten, gnis rundt randen eller kan utelates helt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her