Drikkeleksikon V

Redaksjonen
13 April 1998 - 10:39

V
 
Varietal: Engelsk uttrykk for vin laget av en drue.
 
V.D.Q.S.: (Frankrike)Vins Délimités de Qualité Supérieure. Fransk opprinnelsesgaranti. Alltid i forbindelse med geografisk begrensning.
 
Vecchio: (Italia) Gammel.
 
Vegetalsk: Gressaktig. Ofte brukt om Sauvignon Blanc og Cabernet Franc. Kan også brukes om cabernet sauvignon-viner laget av umodne/lite modne druer.
 
Velho/velha: (Portugal) Gammel.
 
Vendange: (Frankrike) Innhøstning.
 
Vendange Tardive: (Frankrike) Samme som late harvest; sent innhøstede druer.
 
Vendemmia: (Italia) Innhøstning.
 
Vendimia: (Spania) Innhøstning.
 
Vieilles Vignes: (Frankrike) Gamle vinstokker. Benyttes ofte om en vin laget av druer fra produsentens eldste vinstokker. Innebærer ofte viner med god konsentrasjon siden gamle vinstokker gir mindre avling og dermed mer næring til den enkelte drue.
 
Vigne: (Frankrike)Vinstokk.
 
Vignoble: (Frankrike)Vingård.
 
Villages: (Frankrike) Brukes ofte etter apellasjonsnavnet som for Côtes du Rhône og Mâcon. Betyr at vinen kommer fra de beste områdene innen appellasjonen. Men er ikke noen entydig kvalitetsbetegnelse.
 
Vin de garde: (Frankrike) Vin som kan/bør lagres..
 
Vin de Pays: (Frankrike) Opprinnelsesgaranti, som rangerer under A.O.C. og V.D.Q.S. men også med geografisk begrensning.
 
Vin de table (Frankrike) Den enkleste franske vinkvalitet. Uten opprinnelsesgaranti.
 
Vina de Meso: (Spania) Spansk for husvin. Brukes også i Portugal.
 
Vin de Paille: (Jura, Frankrike) Regional spesialitet. Søt, gylden vin laget av druer som er tørket på stråmatter.
 
Vin Gris: (Frankrike) Lys rosévin laget av røde druer som presses før gjæringen slik at kun den lyse druesaften benyttes. Lages hovedsakelig i Alsace og Jura.
 
Vin Jaune: (Jura, Frankrike) En spesialitet fra Arbois. Gylden og lettoksidert vin som påminner om en tørr sherry.
 
Vin Santo: (Italia) Lages av druer som tørkes på stilken ved at de henges i luftige låver i inntil seks år. Kraftig og søt vin til dessertbruk. Hovedsakelig fra Toscana og Trentino. 85 87 88 89 90 91 92.
 
Vinifikasjon: Prosessen der druemosten omdannes til vin.
 
Vinsten: Ses som små krystaller som ofte sitter på undersiden av korken eller finnes som bunnfall. Vinsten eller tartares er krystaller av vinens naturlige fruktsyre og dannes ved lave temperaturer. Ved ca. 3 grader celsius utkrystalliserer vinsyren kaliumsalter. Vinsten er totalt uskadelig og innvirker overhode ikke på smaken, – er reelt et kvalitetstegn som indikerer at vinen ikke har fått hard behandling før den er tappet.
 
Vino da Tavola: (Italia) Vanligvis bordvin. Se også Super Tuscan.
 
Vino novello: (Italia) Italiensk utgave av Nouveau (se det).
 
Vintage Champagne: Årgangschampagne, lages kun i de beste år, og trenger normalt noen års flaskelagring etter omkorkingen. Vellagede utgaver holder i opptil flere tiår.
 
Vintage character: (port) En blanding av Ruby port som er lagret i tank eller fat i fem til sju år før filtrering og tapping. Har altså ikke noe med Vintage Port å gjøre.
 
Vintage Madeira: Årgangsmadeira. Se Madeira.
 
Vintage Port: (Douro, Portugal) Vintage port lages kun i de beste årganger. Vinen lagres i fat i to år og trenger deretter mange års flaskelagring. Den er ikke filtrert og må derfor dekanteres. Vintage port må nytes straks etter at flasken er åpnet, på lik linje med bordvin. 70 75 77 80 83 85 91 94.
 
Viticulteur (-Propriétaire): (Frankrike) Vinbonde og eier av vinmarker.
 
Volatile Acidity (VA) Flyktig syre, eddiksyre, stikende duft. Normalt en feil ved vinen. Men i enkelte viner som en rekke italienske rødviner, Pinot Noir -viner, Eiswein og Penfolds Grange er dette en ønsket komponent i vinen, om enn i svært liten mengde.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her