Droppet gift - trues med fengsel

Droppet gift - trues med fengsel

Biodynamisk vinprodusent risikerer straff for å ha laget vin uten plantevernmidler.

Emmanuel Giboulot produserer vin etter biodynamiske prinsipper i Beaune i Frankrike. Nå risikerer han en bot på 30.000 euro og seks måneders fengsel etter å ha blitt tiltalt av franske myndigheter for brudd på påbudet om å bekjempe plantesykdommen "flavesence dorée" .

Sykdommen spres med insektet scaphoideus titanus, som har etablert seg i franske vinområder. Den har vært kjent i Burgund siden 2011, skriver decanter.com.

- Min far startet med organisk landbruk på 1970-tallet. Jeg ønsker ikke å reversere flere tiårs organisk og biodynamisk sykdom, sier Giboulot til nettstedet. Han framhever at man ennå ikke kjenner tilstrekkelig til plantevernmidlenes effekt på vin og mennesker.

Appellasjonsmyndighetene i regionen understreker på sin side viktigheten av å hindre sykdommen i å spre seg.

Giboulet sier imidlertid at han ikke regner seg som verken uansvarlig eller spesielt radikal.

- Jeg mener rett og slett at systematisk behandlig med sprøytemidler ikke er løsningen. Jeg ønsker å formidle at det finnes alternativer og at vi må tenke mer på vår egen og publikums helse, sier han til decanter.com.

LES OGSÅ: Fant giftrester i storselgere

Forsiden akkurat nå

Apéritifs Vinskole

Øk vinkunnskapen din med Apéritifs Vinskole. Fem kvelders undervisning, smaking og eksamen for kun 5450

Vi har fått mulighet til å redusere prisen betraktelig på Apéritifs vinskole. Du får nå fem kvelder med undervisning av en av Norges mest erfarne vinforelesere, smaking av til sammen 50 viner, avsluttende eksamen og diplom. Les hele saken

Til toppen