En bar for alle

Restauranthuset Det 11.bud i Oslo er en av stadig flere i restaurantbransjen som investerer i profesjonelle barløsninger. Driftsjef André Aubert innrømmer en viss skepsis til å begynne med, men erkjenner at de spennende barkonseptene i huset har tjent på
Redaksjonen
18 Mai 2004 - 02:00

Medeier i det norske barutviklingsselskapet Temoco, Morten Hovde Larsen, nikker gjenkjennende på hodet når driftsjef Aubert forteller om sin skepsis til firmaets barkonsept.
-Veldig mange i bransjen har forutinntatte meninger i forhold til hvordan en bar skal se ut på innsiden. Vår jobb er å overbevise om at å velge riktig barinnredning er en god investering på sikt. Ikke bare for stedets eiere, men også de baransatte, sier Larsen.

Han har jobbet med salg av bar- og kaffebarinnredninger siden 1987, men firmaet har kun eksistert i ett og et halvt år. I løpet av den tiden har de levert barløsninger til cirka 40 - 50 steder over hele Norge, som for eksempel Cosmopolitan i Oslo og Rainbow Arena Hotel på Lillestrøm.

"Glemmer" baren
Larsens erfaring er at mange i restaurantbransjen gjerne investerer millioner av kroner i interiør og annet utstyr, men når det kommer til barinnredningen, slår mange nærmest bare opp en plate, setter noen flasker på den og håper løsningen vil fungere når gjestene kommer.
-Det høres kanskje litt rart ut, men mange som åpner en bar glemmer at baren er et salgssted; overraskende mange har lite fokus på hva som skal til for å få en bar til å fungere optimalt, sier han.
Larsen understreker at helhetlige barløsninger ofte velges av de profesjonelle i utelivsbransjen.
-Å sette opp et middels stort barsystem koster omlag 30 000 kroner, noe ikke alle har råd til. Men stadig flere tenker helhetlige løsninger når de skal åpne et nytt utested, også når det kommer til hvordan en bar skal se ut på innsiden.

Da Grete Kjensli, et kjent navn i Oslos utelivsbransje, skulle åpne restauranten Det 11.bud, kaffebaren Retro og jentebaren BitchGirl i ett og samme hus i Kirgegaten 34 i Oslo, kontaktet hun Larsen for å få hjelp til barinnredningene.
-Hun fortalte hvilke tanker og ideer hun hadde for de ulike barene. Eiere og designere ser ofte baren fra kundens ståsted, min jobb er å se  hvilke behov de baransatte har for å få gjort en best mulig jobb. Når arbeidsforholdene  til bartenderne er bra, gjør de en bedre jobb, noe som i sin tur kommer både gjester og eiere tilgode, mener Larsen.

Bygger på monduler
Konseptet han selger, Flashbar, er basert på et system av enkeltstående moduler i rustfritt stål. Hensikten med systemet er å lette barpersonalets arbeidsforhold slik at de jobber raskere og mer effektivt.
-En bar bør drives mest mulig rasjonelt, samtidig som det er innrettet slik at de baransatte skal få minst mulig belastningsskader. Alt skal ha sin faste plass og være så ergonomisk riktig som mulig for dem som jobber der, sier Larsen.

Driftssjefen for Det 11.bud, Andre Aubert, var spesielt skeptisk til Larsens forslag om at  bakkene med glass skulle plasseres i kurvseksjoner som gikk på skinner.
-Jeg var redd for at låsemekanismen ikke var bra nok, og at bakkene derfor ville falle i gulvet hvis barpersonalet dro dem ut med litt kraft, men jeg tok feil, forteller han.

-Å slippe å løfte bakkene helt ut, sparer blant annet belastningen på ryggen, sier Larsen.
Hvilke barløsninger det enkelte sted trenger, avhenger blant annet av hvilken type bar det skal være. Noen trenger for eksempel flere tappetårn, andre må ha mye arbeidsplass til miksing av drinker. Analyser driftskonseptet, oppfordrer Larsen
- Spørsmål som: skal baren selge mest øl, vin, drinker eller flasker, og skal de baransatte også betjene matservering, må besvares før barløsning velges, sier Larsen.

Alltid vendt mot kunden
Hovedtanken bak Flashbar er at alle barer, enten de selger kaffe eller alkohol, skal drives så rasjonelt som mulig.
-Barer har ulike behov. Hvis du for eksempel i hovedsak selger drinker er det viktig at cocktailstasjonen, glass og så videre står sentralt plassert i forhold til hverandre. Vi bygger også barer med tanke på at barpersonalet skal ha ansiktet vendt mot kundene mest mulig når de jobber, slik at det er lett for personalet og gjestene å få kontakt med hverandre, forklarer Larsen, som mener det er en fordel å investere i innredninger som kan bygges ut etter behov.
-Flashbar-konseptet kan for eksempel med enkelhet flyttes, demonteres og selges.

Mer yrkesstolthet
Restauranthuset i Kirkegaten i Oslo er så langt fornøyd med at de har valgt å bruke ekstra penger på innredningen i husets tre barer.
-Effektiviteten i barene er for eksempel veldig bra. I tillegg er de veldig lett å holde rene, sier driftsjef Aubert.
Morten Hovde Larsen oppfordrer flere bartendere til å se på seg selv som profesjonelle yrkesutøvere.
-Folk skal være stolte av det yrke de utøver, og hvilke arbeidsforhold du jobber under er veldig viktig. Bartendere burde sette like høye krav til sine arbeidsomgivelser som en kjøkkensjef gjør, avslutter Morten Hovde Larsen.

Tekst: Anne C. Wangberg
Foto: Bo Mathisen
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her