En ny champagnenese er født

Nina Fredagsvik dro til og ble en imponerende nummer to i en nordisk blindsmakingskonkurranse med champagne i glassene.

Den norske vinkelneren Nina Fredagsvik (28) slo dermed tidligere nordisk og europeisk mester i sommelierkunst, svensken Andreas Larsson, samt danske Dennis Rasmussen som er regjerende nordisk mester.

Allerede dokumentert
- Det var den største seieren, sier Fredagsvik etter at juryen hadde sagt sin dom. Den ble for øvrig ledet av svenske Richard Juhlin, kanskje verdens fremste champagneekspert.

Fredagsviks nese for vin ble dokumentert allerede sist høst da hun gikk ut som beste elev i blindsmaking ved Nordisk Sommelier Utdannelse i Oslo. Og champagne har hun hatt en fin anledning til å jobbe med.

Kamikaze-smaking
Mentoren på arbeidsplassen, Bølgen & Moi Briskeby i Oslo, er nemlig Toralf Bølgen. Og restauranten har en meget interessant champagneavdeling i vinkartet med mange prestisjecuvéer.

Og det var akkurat det siste som var tema for konkurransen. I alt seks av noen av de beste champagnene verden har sett skulle smakes på på til sammen 15 minutter. - En skikkelig kamikaze-smaking, slår Fredagsvik fast.

Wildcard-vinner
Men hun forteller ikke hvor vanskelig denne type blindsmaking av champagne egentlig er. En ting er å anslå drueblanding og dermed type champagne, i tillegg skal årgang, produsent og type produsent (négociant-manipulant, récoltant-manipulant eller coopeérative-manipulant) avsløres.

Hun var den eneste som identifiserte Cristal Rosé 2000. Og bommet bare med produsent på 1973 Jacquesson. Den "tabben" kostet henne førsteplassen som gikk til et hittil ubeskrevet kort, en svensk gynekolog som er lidenskapelig opptatt av champagne og som var konkurransens wildcard.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen