En stor familie

Ukens vin(er) kommer fra en stor familie, stor i mange henseender, både historisk, volum- og kvalitetsmessig. At navnet er identisk med en norsk bygd har gjort at familiens viner har fått en særskilt sterk posisjon i Norge. Velfortjent for de mange vinene i salg her til lands er av svært høy kvalitet.

Vi tenker selvsagt på Masi og husets mange gode produkter, fra de enkleste men ikke mindre vellagete av den grunn, som den røde og hvite Masi (Valpolicella Classico Superiore 1999, varenr. 2337, kr 89,50 og Soave Classico Superiore 2000, varenr. 34890, kr 86,90) til flotte amaroner fra enkeltvinmarker som Vaio Armaron tilgjengelig i den meget gode 1996-årgangen for kroner kr 266,36 (KK135806). Den er så god at vi er nødt til å gi noen flere detaljer: Intens duft av syltete og friske kirsebær, kirsebærsteiner og fat. Kraftig anslag, veldig rik stil, super konsentrasjon.
 
En vin du ikke glemmer så fort. Og som helst bør nytes i den mørkere årstid sammen med retter med rødt kjøtt servert med kraftige sauser, eller gode viltretter av reinsdyr. Ung amarone er på grunn av sin intense sødme og gode syrer dessuten perfekt til fete, smaksrike og modne oster som italienske taleggio og gorgonzola, men også en mager ost som tre år gammel parmesan hvis du er så heldig å få tak i det.
 
Men det er ikke dette gode kjøpet vi skal konsentrere oss om i dag, for Masi og husets sterke mann Sandro Boscaini har hevd på den etter hvert velkjente fremstillingsteknikken ripasso, for øvrig registrert som varemerke av Masi. Konseptet er enkelt men genialt. Vanlig valpolicella får en andre gjæring når den helles over på fat inneholdende det fortsatt aktive og søte bunnfallet etter amarone. Her forblir vinen i 2-3 år. Denne prosessen beriker vinen rent aroma- og fyldemessig.
 
Resultatet heter Campofiorin og er tilgjengelig i en god 1997-versjon (KK709758 kr 115,36) og i en besnærende og historisk 1988-utgave som er et funn til prisen. At Campofiorin er svært lagringsdyktig var en flaske av 79-årgang som så sent som i fjor var i storform, moden riktignok men med syrene i behold.
 
Kremen av Campofiorin heter imidlertid Brolo di Campofiorin. Dette er den originale versjonen, i den forstand at druene kommer fra den opprinnelige vinmarken. 1996-utgaven som er i salg nå er bare rett og slett utrolig bra både som vin og som investering. Det er ikke mange andre viner til kroner kr 169,22 (KK245316) som kan skilte med en slik eleganse, konsentrasjon og lagringspotensial. Den er deilig alene men selvsagt kommer den aller best til sin rett sammen med mat. Som Campofiorin er Brolo svært fleksibel i matveien, risotto eller pastaretter med kjøtt og sopp er utmerket, men også rene kjøttretter, som viltfugl med sjysauser.
 
Duften er kompleks med kirsebær i forskjellige grader av konservering, krydder og orientalsk treverk. Smaken er rik og holdes oppe av nydelige syrer, ettersmaken er lang med fine toner av de samme elementene som i duften. Denne vinen kan du uten problem, forutsatt at du har en god kjeller, legge i kjelleren i et tiår eller to, gjerne sammen med ovennevnte Vaio Armaron.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen