Endelig oppgjør om tips på Theatercafeen

I dag møtes møtes servitørene og ledelsen ved Theatercafeen i Oslo i lagmannsretten. Endelig skal det avgjøres hvem som har rett til tipsen som kommer inn.
Redaksjonen
04 September 2007 - 11:30

Servitørene har Fellesforbundet ved sin side og hevder at det er de som har krav på tipsen som gjestene legger igjen. Ledelsen ved cafeen er ikke helt enig i dette og ville ha et annet lønnssystem. Ansatte har kommet og gått, ledelsen har sagt at nåværende driftsform ikke er akseptabel Og Theatercafeen går med underskudd.
 
Arbeidsmiljø
På Theatercafeen har det vært slik at servitørene beholder tipsen, med mindre gjestene ber om noe annet. De siste årene har ledelsen forsøkt å få til en avtale der kokkene får 35 prosent av tipsen. Ledelsen mente at dette ville gi et bedre arbeidsmiljø i bedriften.
 
Styrevedtak
Da det ikke ble enighet om en avtale vedtok styret å innføre tipsdeling. Men da stevnet servitørene og deres forbund bedriften for tingretten.
 
- Jeg får tips fordi jeg gir god service. Har jeg en dårlig dag er det lite tips å få, uansett hvor god maten er, sier Svein Frode Pettersbakken, servitør og tillitsvalgt ved Theatercafeen til Magasinett.org.
 
- Tips får servitørene for det lille ekstra de yter, utover å servere god mat og vin, supplerer Eli Ljunggren, forbundssekretær i Fellesforbundet.
 
Tapte
I februar i fjor møttes servitørene og arbeidsgiverne i Oslo Tingrett. Servitørene tapte. I dommen slås det fast at bedriften har styringsrett over tipsen. Tips er ikke omhandlet i verken lov eller avtaleverk. De som mottar tips, betaler én prosent ekstra skatt av inntekten sin.
 
Tipsdeling ble innført etter at dommen falt. Også de ansatte i oppvasken og i vinbaren er med på å dele tipsen.
 
- Servitørene har hevd på tipsen, slik har det vært i 75 år på Theatercafeen. Dette er et prinsipp som omhandler styringsretten. Bedriften kan ikke ha styringsrett over andres eiendom, sier Ljunggren.
 
Det er satt av tre dager til saken i Borgarting lagmannsrett.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her