Endelig oppgjør om tips på Theatercafeen

I dag møtes møtes servitørene og ledelsen ved Theatercafeen i Oslo i lagmannsretten. Endelig skal det avgjøres hvem som har rett til tipsen som kommer inn.
Redaksjonen
04 September 2007 - 12:30

Servitørene har Fellesforbundet ved sin side og hevder at det er de som har krav på tipsen som gjestene legger igjen. Ledelsen ved cafeen er ikke helt enig i dette og ville ha et annet lønnssystem. Ansatte har kommet og gått, ledelsen har sagt at nåværende driftsform ikke er akseptabel Og Theatercafeen går med underskudd.
 
Arbeidsmiljø
På Theatercafeen har det vært slik at servitørene beholder tipsen, med mindre gjestene ber om noe annet. De siste årene har ledelsen forsøkt å få til en avtale der kokkene får 35 prosent av tipsen. Ledelsen mente at dette ville gi et bedre arbeidsmiljø i bedriften.
 
Styrevedtak
Da det ikke ble enighet om en avtale vedtok styret å innføre tipsdeling. Men da stevnet servitørene og deres forbund bedriften for tingretten.
 
- Jeg får tips fordi jeg gir god service. Har jeg en dårlig dag er det lite tips å få, uansett hvor god maten er, sier Svein Frode Pettersbakken, servitør og tillitsvalgt ved Theatercafeen til Magasinett.org.
 
- Tips får servitørene for det lille ekstra de yter, utover å servere god mat og vin, supplerer Eli Ljunggren, forbundssekretær i Fellesforbundet.
 
Tapte
I februar i fjor møttes servitørene og arbeidsgiverne i Oslo Tingrett. Servitørene tapte. I dommen slås det fast at bedriften har styringsrett over tipsen. Tips er ikke omhandlet i verken lov eller avtaleverk. De som mottar tips, betaler én prosent ekstra skatt av inntekten sin.
 
Tipsdeling ble innført etter at dommen falt. Også de ansatte i oppvasken og i vinbaren er med på å dele tipsen.
 
- Servitørene har hevd på tipsen, slik har det vært i 75 år på Theatercafeen. Dette er et prinsipp som omhandler styringsretten. Bedriften kan ikke ha styringsrett over andres eiendom, sier Ljunggren.
 
Det er satt av tre dager til saken i Borgarting lagmannsrett.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Match kylling med asparges og reker - du vil ikke angre
Dagens rett

Match kylling med asparges og reker - du vil ikke angre

Kyllingfilet med reker og asparges samt en hjemmelaget hvitsaus er raskere serveringsklar enn du kanskje tror.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her