Endelig oppgjør om tips på Theatercafeen

I dag møtes møtes servitørene og ledelsen ved Theatercafeen i Oslo i lagmannsretten. Endelig skal det avgjøres hvem som har rett til tipsen som kommer inn.
Redaksjonen
04 September 2007 - 12:30

Servitørene har Fellesforbundet ved sin side og hevder at det er de som har krav på tipsen som gjestene legger igjen. Ledelsen ved cafeen er ikke helt enig i dette og ville ha et annet lønnssystem. Ansatte har kommet og gått, ledelsen har sagt at nåværende driftsform ikke er akseptabel Og Theatercafeen går med underskudd.
 
Arbeidsmiljø
På Theatercafeen har det vært slik at servitørene beholder tipsen, med mindre gjestene ber om noe annet. De siste årene har ledelsen forsøkt å få til en avtale der kokkene får 35 prosent av tipsen. Ledelsen mente at dette ville gi et bedre arbeidsmiljø i bedriften.
 
Styrevedtak
Da det ikke ble enighet om en avtale vedtok styret å innføre tipsdeling. Men da stevnet servitørene og deres forbund bedriften for tingretten.
 
- Jeg får tips fordi jeg gir god service. Har jeg en dårlig dag er det lite tips å få, uansett hvor god maten er, sier Svein Frode Pettersbakken, servitør og tillitsvalgt ved Theatercafeen til Magasinett.org.
 
- Tips får servitørene for det lille ekstra de yter, utover å servere god mat og vin, supplerer Eli Ljunggren, forbundssekretær i Fellesforbundet.
 
Tapte
I februar i fjor møttes servitørene og arbeidsgiverne i Oslo Tingrett. Servitørene tapte. I dommen slås det fast at bedriften har styringsrett over tipsen. Tips er ikke omhandlet i verken lov eller avtaleverk. De som mottar tips, betaler én prosent ekstra skatt av inntekten sin.
 
Tipsdeling ble innført etter at dommen falt. Også de ansatte i oppvasken og i vinbaren er med på å dele tipsen.
 
- Servitørene har hevd på tipsen, slik har det vært i 75 år på Theatercafeen. Dette er et prinsipp som omhandler styringsretten. Bedriften kan ikke ha styringsrett over andres eiendom, sier Ljunggren.
 
Det er satt av tre dager til saken i Borgarting lagmannsrett.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her