Englands matambassadør

"Det er ingen tvil om at jeg er Englands matambassadør nummer én". Utsagnet hadde uten tvil blitt sett på som selvskryt og usanne overdrivelser hvis påstanden var blitt fremsatt av alle andre enn Jamie Oliver. The Naked Chef. Som strutter av selvtillit etter kjempesuksessen og lanserer nok en ny bok.

Med hans utrolig tv-tekke, freidige matlagningsstil og den uomtvistelige kreative bruken av det engelske språket er han blitt yndlingen til seks millioner seere i Storbritannia som følger serien Naked Chef. Uten tvil er hans popularitet også meget stor her hjemme på berget.

Ny bok
Det er nettopp kommet ut en ny bok med oppskriftene hans - Happy Days With The Naked Chef. Om denne sier han:
- Jeg er overbevist om at jeg vet mer om hva folk flest vil lage hjemme - jeg har skrevet Happy Days med det i tankene.

- Det føles mer som en dagbok enn en kokebok, fordi den er bygd på minnene jeg har fra de siste to årene. Små ideer har jeg også fått på de mange reisene jeg har foretatt.

Boken er stappfull av oppskrifter beregnet for alle typer anledninger - matlaging for barn, måltider laget i kun en kasserolle, matlaging for to, samt bærbar mat. Videre tar Oliver en titt på det han kaller "kjøleskapets venner", eller mat fra kjøleskapet som kan forvandles til noe fabelaktig å spise. Et kapittel er viet til det han kaller foody prezzies (matgaver), mat som altså er ypperlig som bursdags- og julegaver.

Åtte år gammel
De lovende kokekunstene til Oliver viste seg på et tidlig stadiet da han begynte å lage mat på kjøkkenet i puben til faren sin i en alder av åtte år. Etter at han ble ferdig på skolen, gikk han videre og gjennomførte et kurs på Westminster Catering College. Så bodde han en sommer i Frankrike, og senere arbeidet han på restauranten til Antonio Carluccio i Covent Garden. Derfra gikk han over til River Café, et meget kjent spisested i London.

I 1997 ble han observert av en tv-produsent da han opptrådte i et dokumentarprogram om River Café. Den nakne kokk, som han er kjent som, ble født året etter og er tittelen på tv-programmene hans. Han forklarer: - En kamerat som jobber med produksjonsgruppen fant på tittelen. Jeg tror at inspirasjonen kom fra det å skrelle bort alt helt ned til man avslører det som er grunnleggende.

En tv-serie, flere videoer og tre bøker senere, og Oliver er fortsatt bare 26 år gammel. Han har nylig giftet seg med sin kjæreste fra tenårene, Jools, og paret venter sitt første barn rett over nyttår.

Han er klar over at det virker som om han stadig dukker opp på tv-en, men i virkeligheten spiller han inn kun åtte 30-minutters programmer pr. år. Derimot er han opptatt av matlaging 24 timer i døgnet. - Det er en besettelse, en stor besettelse, erklærer han.

Jeg er farlig god
Og til de som baktaler ham og sier at han mer stil enn innhold, sier han: - Jeg kan lage farlig gode salater. Jeg kan lage en farlig god dressing. Jeg lager en kjempegod stek, og jeg forbereder den litt annerledes enn alle andre.

- Jeg mener at jeg er litt av et geni til å lage pasta, og jeg baker godt brød. Jeg har aldri sagt at jeg kan lage 30 varianter av bechamelsaus eller demi glacésaus, men kunne tenke meg å si til dem; kom igjen da . . . kom og gjør noe av det andre bedre enn meg.

Han påstår at han er overrasket over at han er blitt så populær i mange land, ikke bare i USA der 11 millioner mennesker ser på ham på kabel-tv, men også i store deler av resten av verden.

- Jeg er den første kokken som noen gang har eksportert en kokebok og et tv-program om mat til Frankrike og Italia. Vi er nesten etablert i Tyskland. Vi er i 34 land og på 64 kanaler på verdensbasis. Folk fra Peru har sagt til meg: "Vi elsker matprogrammet ditt, da du gjorde x og y med det svinekjøttet", og jeg svarer: Så du det på Food Network i USA? "Nei jeg så det i Peru". Og da tenker jeg: "Hva blir det neste, Langtvekkistan?"

Ikke helt. Den neste oppgaven for Jamie Oliver blir en verdensomspennende teaterturne kalt The Happy Days Tour, som opplagt vil hjelpe ham å markedsføre oppskriftene fra den siste boka hans. Han opptrer tre kvelder på Hammersmith Apollo i London i denne måneden før han tar flyet til Australia og New Zealand.

En norsk oversettelse av den nye boken lar nok vente på seg. I mellomtiden kan du ta en titt på hans første bok, "Mat fra Jamies kjøkken", som ble utgitt i Norge i april i år (ISBN 82-05-28915-8).

Besøk ham på web: www.jamieoliver.co.uk

Tekst: Angela Singleton
Foto: PA Photos

Min Kokebok
Visste du at du nå kan legge alle dine gode oppskrifter ut på nettet? I Apéritifs nye tjeneste; Min Kokebok kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Du velger selv om du vil dele noen av dine oppskrifter med andre brukere av Min Kokebok.

I tillegg har du full tilgang på samtlige oppskrifter i Apéritifs Kokebok og kan dermed ved ett enkelt tastetrykk legge enhver av disse oppskriftene inn i din egen kokebok. Straks du har logget deg inn på tjenesten får du opp et nytt valg for dette under samtlige oppskrifter i kokeboka og bartender. Enkelt og greit. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her .

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen