EU bekymret over saltvann

I fjor drakk nordmenn hele 75 millioner liter vann på flaske. Og trenden er økende. Noen typer naturlig mineralvann inneholder imidlertid så mye salt at EU vurderer å merke dem med en advarsel.
Redaksjonen
27 Juni 2001 - 02:00

Oslo (NW): EU vurderer nå å merke enkelte typer naturlig mineralvann med at de er uegnet for barn under seks år eller personer som lider av visse sykdommer. Utgangspunktet for EUs bekymring er at enkelte typer naturlig mineralvann inneholder høye verdier av mineraler og salter. - Sjekk saltinnholdet i naturlig mineralvann, er oppfordringen fra Statens næringsmiddeltilsyn.

- Særlig natriumklorid, altså vanlig bordsalt, kan det bli for mye av, sier produktsjef Inger Elise Iversen i Hansa Borg Bryggerier, som selger mineralvannet Olden. Hun opplyser at anbefalt maksimumsgrense for daglig saltinntak er fem gram. I dag får en gjennomsnittlig nordmann i seg om lag det dobbelte hver dag.

Regelverk
- Naturlig mineralvann kan inneholde verdier av mineraler, salter og andre kjemiske forbindelser som ikke bør tilføres menneskekroppen i unødige mengder. Friske voksne mennesker tar ikke skade av et moderat forbruk, men folk med lidelser som høyt blodtrykk eller nyresvikt bør ikke få i seg for mye salt, sier rådgiver Atle Wold i Statens næringsmiddeltilsyn.

Han opplyser at det ikke er adgang til å fjerne noe av saltet i naturlig mineralvann. Reglementet sier nemlig at naturlig mineralvann ikke skal være gjenstand for annen behandling enn utskillelse av ustabile stoffer som jern og mangan, eller tilførsel eller fjerning av kullsyre.

Inger Elise Iversen i Hansa opplyser at natriumklorid utgjør en relativ liten bestanddel i de norske naturlige mineralvannmerkene.

- Vårt mineralvann Olden har et moderat saltinnhold. Vannet i Blåfjellskilden falt som snø for 5000 år siden, og har siden ligget godt beskyttet av isen. I tillegg er fjellet på Vestlandet ganske hardt, og det skilles ut bare moderate mengder mineraler fra fjellgrunnen, sier Iversen.

Slovakisk versting
Hun opplyser at særlig enkelte russiske og østeuropeiske merker av naturlig mineralvann kan ha skyhøye verdier av natriumklorid. En versting er det slovakiske mineralvannet Cigelka, som har hele 8127,9 milligram salt per liter. Det er langt mer enn anbefalt daglig maksimumsgrense her til lands. Det ungarske mineralvannet Mira har 4800 milligram natriumklorid per liter. Det svenske mineralvannet Ramlösa er heller ikke akkurat best i klassen med sine 200 mg/l. Det verdenskjente merket Vichy Célestines har hele 1265 mg/l.

- Sjekk om saltinnholdet er oppgitt på etiketten. Ofte står det Na+ eller Sodium. Saltinnholdet skal angis i milligram per liter, sier Iversen.

Innholdet av natriumklorid i noen merker naturlig mineralvann:
Aquas Verdes (Spania) 2720,0 mg/l
Apollinaris (Tyskland) 410,0 mg/l
Farris (Norge) 400,0 mg/l
Ramlösa (Sverige) 200,0 mg/l
San Pellegrino (Italia) 43,6 mg/l
Alpenrose (Sveits) 5,4 mg/l
Buxton (Storbritannia) 24,0 mg/l
FontVella (Spania) 13,1 mg/l
Perrier (Frankrike) 14,5 mg/l
Caledonian (Storbritannia) 6,6 mg/l
Evian (Frankrike) 5,5 mg/l
Vittel (Frankrike) 3,8 mg/l
Aqua Vera (Italia) 2,0 mg/l
Olden (Norge) 1,9 mg/l

Kilde: Mineral Waters of the World.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Putt middagen i et pitabrød
Dagens rett

Putt middagen i et pitabrød

Denne lettlagete oppskriften passer godt på travle hverdager eller når du må ta middagen i klypa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her