EU-forbud mot flaskevann vekker harme og latter

EU-forbud mot flaskevann vekker harme og latter

Forbyr produsenter av flaskevann å hevde at vann hindrer dehydrering.

EU-byråkrater blir hånet etter at de i forrige uke forbød produsenter å merke vannflasker med påstander om at vann kan forhindre dehydrering.

EU har brukt tre år på finne ut påstanden ikke kan bevises. Dermed risikerer produsenter av flaskevann to års fengsel dersom de fortsetter å hevde det de fleste anser som et udiskutabelt faktum. Forbudet trer i kraft i Storbritannia i desember, skriver The Telegraph.

– Dette er dumhet skrevet med store bokstaver, sier det britiske parlamentsmedlemmet Roger Helmer, og framholder at EU burde ha viktigere oppgaver å gå løs på om dagen.

Britiske helseråd anbefaler et inntak av 1,2 liter vann per dag, og en talsmann for helsedepartementet sier at det støtter EUs kamp mot villedende markedsføring, men at «det er nødvendig å utøve sunn fornuft så ofte som mulig».

Spørsmålet om merking av flaskevannets kvaliteter ble reist overfor EU at to tyske professorer som ønsket å se hvordan EUs regler om merking av ulike produkters helsebringende kvaliteter ville slå ut på en tilsynelatende ukontroversiell påstand:

«Regelmessig inntak av vann kan redusere risikoen for dehydrering og forebygge reduksjon av prestasjonsevnen».

Et møte mellom 21 eksperter endte med at påstanden ble kjent å være i strid med EUs regulativ. Konklusjonen var at redusert vanninnhold i kroppen er et symptom på dehydrering og noe som inntak av vann ikke kan kontrollere.

Eller sagt på en annen måte, av professor Brian Ratcliffe: Påstanden indikerer at flaskevann har spesielle egenskaper det ikke har.

EUs argumentasjon møter imidlertid liten forståelse, melder The Telegraph. I stedet blir vedtaket  sammenliknet med de legendariske forbudene mot bøyde bananer og agurker.

– EU burde ha godkjent påstanden. Alle som har drukket vann, vet at den stemmer, sier professor Andreas Hahn ved Institutt for ernæring ved Hanover Leibniz-universitetet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen