Europas drueavling kan bli doblet

Europas drueavling kan bli doblet

EU ønsker å øke produksjonen og konkurransen. En katastrofe, mener flere medlemsland.
02 Januar 2012 - 17:39

Noen år etter at EU ba en rekke medlemsland rive vinstokker opp med roten for å få bukt med den store europeiske vinsjøen, har pendelen svingt tilbake.

Som et ledd i en større landbruksreform, Common Agricultural Policy (CAP), foreslår EU-kommisjonen å oppheve alle restriksjoner på hvor store arealer som kan brukes til vinproduksjon. Fra 2019 kan alle medlemsland plante så mange vinstokker de ønsker, også land som i dag ikke produserer vin, melder Decanter.

Målet med forslaget er å øke konkurransen og kvaliteten på vin som produseres i Europa.

Druer fra nye arealer skal gå til vin med betegnelsene AOC, IGT og DOC samt til alminnelig bordvin.

Dersom forslaget vedtas, åpner det for en eksplosiv vekst i arealer som brukes til vinmarker. Bordeaux vil kunne utvide sitt dyrkingsareal fra 120.000 hektar til 220.000 hektar. Bourgogne kan utvide med 31.000 hektar til 59.000. I Spania kan vinprodusentene gå fra 59.212 til hele 350.000 hekar, og i Douro kan arealene økes fra 45.000 til 250.000 hektar.

Flere medlemsland kaller forslaget en katastrofe. Fallende priser vil bety kroken på døra for mange produsenter som allerede sliter på grunn av krisen i verdensøkonomien, heter det i den offisielle protesten fra tolv EU-land, blant dem Tyskland, Østerrike, Frankrike, Italia, Spania og Portugal.

Gruppen trenger ytterligere to land på sin side for å stoppe forslaget ved en avstemming.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her