Europas drueavling kan bli doblet

Europas drueavling kan bli doblet

EU ønsker å øke produksjonen og konkurransen. En katastrofe, mener flere medlemsland.
02 Januar 2012 - 17:39

Noen år etter at EU ba en rekke medlemsland rive vinstokker opp med roten for å få bukt med den store europeiske vinsjøen, har pendelen svingt tilbake.

Som et ledd i en større landbruksreform, Common Agricultural Policy (CAP), foreslår EU-kommisjonen å oppheve alle restriksjoner på hvor store arealer som kan brukes til vinproduksjon. Fra 2019 kan alle medlemsland plante så mange vinstokker de ønsker, også land som i dag ikke produserer vin, melder Decanter.

Målet med forslaget er å øke konkurransen og kvaliteten på vin som produseres i Europa.

Druer fra nye arealer skal gå til vin med betegnelsene AOC, IGT og DOC samt til alminnelig bordvin.

Dersom forslaget vedtas, åpner det for en eksplosiv vekst i arealer som brukes til vinmarker. Bordeaux vil kunne utvide sitt dyrkingsareal fra 120.000 hektar til 220.000 hektar. Bourgogne kan utvide med 31.000 hektar til 59.000. I Spania kan vinprodusentene gå fra 59.212 til hele 350.000 hekar, og i Douro kan arealene økes fra 45.000 til 250.000 hektar.

Flere medlemsland kaller forslaget en katastrofe. Fallende priser vil bety kroken på døra for mange produsenter som allerede sliter på grunn av krisen i verdensøkonomien, heter det i den offisielle protesten fra tolv EU-land, blant dem Tyskland, Østerrike, Frankrike, Italia, Spania og Portugal.

Gruppen trenger ytterligere to land på sin side for å stoppe forslaget ved en avstemming.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her