Europas drueavling kan bli doblet

Europas drueavling kan bli doblet

EU ønsker å øke produksjonen og konkurransen. En katastrofe, mener flere medlemsland.

Noen år etter at EU ba en rekke medlemsland rive vinstokker opp med roten for å få bukt med den store europeiske vinsjøen, har pendelen svingt tilbake.

Som et ledd i en større landbruksreform, Common Agricultural Policy (CAP), foreslår EU-kommisjonen å oppheve alle restriksjoner på hvor store arealer som kan brukes til vinproduksjon. Fra 2019 kan alle medlemsland plante så mange vinstokker de ønsker, også land som i dag ikke produserer vin, melder Decanter.

Målet med forslaget er å øke konkurransen og kvaliteten på vin som produseres i Europa.

Druer fra nye arealer skal gå til vin med betegnelsene AOC, IGT og DOC samt til alminnelig bordvin.

Dersom forslaget vedtas, åpner det for en eksplosiv vekst i arealer som brukes til vinmarker. Bordeaux vil kunne utvide sitt dyrkingsareal fra 120.000 hektar til 220.000 hektar. Bourgogne kan utvide med 31.000 hektar til 59.000. I Spania kan vinprodusentene gå fra 59.212 til hele 350.000 hekar, og i Douro kan arealene økes fra 45.000 til 250.000 hektar.

Flere medlemsland kaller forslaget en katastrofe. Fallende priser vil bety kroken på døra for mange produsenter som allerede sliter på grunn av krisen i verdensøkonomien, heter det i den offisielle protesten fra tolv EU-land, blant dem Tyskland, Østerrike, Frankrike, Italia, Spania og Portugal.

Gruppen trenger ytterligere to land på sin side for å stoppe forslaget ved en avstemming.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen