Få vil bli kokk

Rekrutteringen til kokkeyrket har falt dramatisk. I fjor ble flere kokkeklasser lagt ned. Og i år blir trolig enda flere fjernet.

- Det virker som om effekten etter Jamie Oliver har lagt seg, sier Nils Skavhellen, inntaksleder ved Hordaland fylkeskommune til Bergens Tidende.
 
I 2006 var det 327 søkere til videregående opplæring i mat- og restaurantfag i Hordaland. I år er det en dramatisk nedgang. Det er nemlig bare 210 søkere.
 
Måtte legge ned
- Det er en stor nedgang i antall søkere i dette faget. I fjor måtte vi legge ned flere klasser. Det må vi nok gjøre i år også, sier Skarvhellen.
 
I 2007 la fylkeskommunen i Hordaland ned 10 klasser fordi så få søkte seg til mat- og restaurantfag.
 
Spesielt ille er det for Årstad skole, som tradisjonelt har vært den største rekrutteringsanstalten til kokkeyrket i fylket. De har i år 60 ledige elevplasser, men bare 25 søkere.
 
Vanskelig
Både Ken Skorge Kristiansen fra restauranten Colonialen og Per Trygve Bolstad på Boha, sier at det er vanskelig å få tak i gode lærlinger.
 
- De beste talentene forsvinner til Oslo eller utlandet. Vi må virkelig jobbe for å få tak i gode lærlinger, sier Ken Skorge Kristiansen.
 
- Det var en kokkeboom for cirka fem år siden. Nå har det dabbet av. Jeg har måtte reise rundt på ungdomsskoler for å få elever interessert i yrket mitt, sier Per Trygve Bolstad.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Dette får du på Københavns nyeste Michelin-stjernerestaurant

Den amerikanske kokken Nick Curtin og hans danske kone Camilla Hansen står bak det som trolig er Københavns best bevarte kulinariske hemmelighet. Ikke bare på grunn av det lett eksotiske ved beliggenheten, men først og fremst på grunn av deres måte å tenke helhetlig, spesielt når det kommer til det de bruker på kjøkkenet. Les hele saken

Til toppen