Få vil bli kokk

Rekrutteringen til kokkeyrket har falt dramatisk. I fjor ble flere kokkeklasser lagt ned. Og i år blir trolig enda flere fjernet.

- Det virker som om effekten etter Jamie Oliver har lagt seg, sier Nils Skavhellen, inntaksleder ved Hordaland fylkeskommune til Bergens Tidende.
 
I 2006 var det 327 søkere til videregående opplæring i mat- og restaurantfag i Hordaland. I år er det en dramatisk nedgang. Det er nemlig bare 210 søkere.
 
Måtte legge ned
- Det er en stor nedgang i antall søkere i dette faget. I fjor måtte vi legge ned flere klasser. Det må vi nok gjøre i år også, sier Skarvhellen.
 
I 2007 la fylkeskommunen i Hordaland ned 10 klasser fordi så få søkte seg til mat- og restaurantfag.
 
Spesielt ille er det for Årstad skole, som tradisjonelt har vært den største rekrutteringsanstalten til kokkeyrket i fylket. De har i år 60 ledige elevplasser, men bare 25 søkere.
 
Vanskelig
Både Ken Skorge Kristiansen fra restauranten Colonialen og Per Trygve Bolstad på Boha, sier at det er vanskelig å få tak i gode lærlinger.
 
- De beste talentene forsvinner til Oslo eller utlandet. Vi må virkelig jobbe for å få tak i gode lærlinger, sier Ken Skorge Kristiansen.
 
- Det var en kokkeboom for cirka fem år siden. Nå har det dabbet av. Jeg har måtte reise rundt på ungdomsskoler for å få elever interessert i yrket mitt, sier Per Trygve Bolstad.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen