Få vil bli kokk

Rekrutteringen til kokkeyrket har falt dramatisk. I fjor ble flere kokkeklasser lagt ned. Og i år blir trolig enda flere fjernet.
Redaksjonen
03 April 2008 - 11:00

- Det virker som om effekten etter Jamie Oliver har lagt seg, sier Nils Skavhellen, inntaksleder ved Hordaland fylkeskommune til Bergens Tidende.
 
I 2006 var det 327 søkere til videregående opplæring i mat- og restaurantfag i Hordaland. I år er det en dramatisk nedgang. Det er nemlig bare 210 søkere.
 
Måtte legge ned
- Det er en stor nedgang i antall søkere i dette faget. I fjor måtte vi legge ned flere klasser. Det må vi nok gjøre i år også, sier Skarvhellen.
 
I 2007 la fylkeskommunen i Hordaland ned 10 klasser fordi så få søkte seg til mat- og restaurantfag.
 
Spesielt ille er det for Årstad skole, som tradisjonelt har vært den største rekrutteringsanstalten til kokkeyrket i fylket. De har i år 60 ledige elevplasser, men bare 25 søkere.
 
Vanskelig
Både Ken Skorge Kristiansen fra restauranten Colonialen og Per Trygve Bolstad på Boha, sier at det er vanskelig å få tak i gode lærlinger.
 
- De beste talentene forsvinner til Oslo eller utlandet. Vi må virkelig jobbe for å få tak i gode lærlinger, sier Ken Skorge Kristiansen.
 
- Det var en kokkeboom for cirka fem år siden. Nå har det dabbet av. Jeg har måtte reise rundt på ungdomsskoler for å få elever interessert i yrket mitt, sier Per Trygve Bolstad.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her