Fant giftrester i storselgere

Fant giftrester i storselgere

– Hvis det var vann, ville de blitt stemplet som udrikkelige.

Fire av ti viner som ble testet i det svenske dokumentarprogrammet Kalle fakta, inneholdt store mengder rester av pesticid.

I TV4-programmet blir pesticid koblet til åndedrettsbesvær, hodepine, rennenede nese og mageproblemer. Det finnes ingen øvre grense for tillatt mengde pesticid i vin, men mengden i vinene som ble undersøkt lå opptil 55 ganger over grenseverdien for drikkevann, ifølge Kalle fakta.

– Dersom det var vann, ville vinene blitt stemplet som udrikkelige, sier en forsker landbruksforsker i programmet, skriver Jyllandsposten.dk.

De fire vinene som inneholdt store mengder pesticidrester er SomeZin Zinfandel, Il Conte Primitivo Negro, J. P. Chenet Cabernet-Syrah og Les Fumées Blanches. Sistnevnte tilhører gruppen av franske viner som selger absolutt best på verdensmarkedet, følge avisa.

I tv-programmet understrekes det at det ikke er slått fast om pesticidmengdene i de undersøkte vinene er direkte skadelige for mennesker, men at det heller ikke kan utelukkes.

EU tillater flere enn 60 tilsetnings- og smaksstoffer i vin uten at produsentene er forpliktet til å informere forbrukerene på etiketten.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen