Fant giftrester i storselgere

Fant giftrester i storselgere

– Hvis det var vann, ville de blitt stemplet som udrikkelige.

Fire av ti viner som ble testet i det svenske dokumentarprogrammet Kalle fakta, inneholdt store mengder rester av pesticid.

I TV4-programmet blir pesticid koblet til åndedrettsbesvær, hodepine, rennenede nese og mageproblemer. Det finnes ingen øvre grense for tillatt mengde pesticid i vin, men mengden i vinene som ble undersøkt lå opptil 55 ganger over grenseverdien for drikkevann, ifølge Kalle fakta.

– Dersom det var vann, ville vinene blitt stemplet som udrikkelige, sier en forsker landbruksforsker i programmet, skriver Jyllandsposten.dk.

De fire vinene som inneholdt store mengder pesticidrester er SomeZin Zinfandel, Il Conte Primitivo Negro, J. P. Chenet Cabernet-Syrah og Les Fumées Blanches. Sistnevnte tilhører gruppen av franske viner som selger absolutt best på verdensmarkedet, følge avisa.

I tv-programmet understrekes det at det ikke er slått fast om pesticidmengdene i de undersøkte vinene er direkte skadelige for mennesker, men at det heller ikke kan utelukkes.

EU tillater flere enn 60 tilsetnings- og smaksstoffer i vin uten at produsentene er forpliktet til å informere forbrukerene på etiketten.

Forsiden akkurat nå

Kurs om franske viner i Oslo 14. februar

Lær om Frankrikes fantastiske viner av Master of Wine, Mai Tjemsland

Franske viner slutter aldri å imponere. En av Norges fremste vineksperter og Master of Wine, Mai Tjemsland, lærer deg det du trenger å vite om dette spennende vinlandet. Les hele saken

Matkurs og middag med Trond Moi

Bli med på en helaften med mesterkokken Trond Moi

Mesterkokken Trond Moi, kjent fra utallige tv-programmer, byr på en fabelaktig aften hvor du i tillegg til å bli servert hans fem-retters favorittmeny får en inngående demonstrasjon i hvordan han lager sine forskjellige favorittretter. Les hele saken

Til toppen