Fare for fine restauranter

Sjøkreps, hummer og økonomisk smalhans står på menyen hos flere av topprestaurantene i Århus.
Redaksjonen
07 April 2008 - 16:52

Nå har det blitt så ille at byen risikerer å miste en av restaurantene.
 
- Etter min vurdering vil det være en gourmetrestaurant mindre i byen når året er omme, sier Martin Lemvig som eier Prins Ferdinand.
 
Regningen kan fort komme opp i noen tusen etter en god middag med drikke på de beste restaurantene i Århus. Men for eierne er det ikke akkurat gode penger å tjene.
 
Det er økte priser på råvarer, lønnspress og dårlige nyheter fra USA som er årsaken til mindre overskudd.
 
Luksusrestauranter utsatt
Ifølge bransjeorganisasjonen Horesta er luksusrestauranterne særlig utsatt. Foreningen publiserte en rapport i februar. Den viste at bare 65 prosent av landets restauranter har pluss i regnskapet.
 
- Folk holder på pengene, sier Jesper Koch, en av brødrene som driver Restaurant Koch på havnen i Århus.
 
Han mener likevel ikke at han personlig har grunn til å klage. Han har nemlig catering ved siden av.
 
Dyr fløte
Prisen på fløte har for eksempel steget med 30 prosent. Og som følge av mangelen på arbeidskraft har både fagutdannede og ufaglærte høyere lønnskrav.
 
Det er ikke uvanlig at en ufaglært servitør forlanger 25 000 kroner i månedslønn, skriver Jyllandsposten.
 
Alt dette er med på å påvirke regnskapene.
 
Restaurant Koch og Prins Ferdinand er noen av stedene som har hevet prisene. Men det er ikke alle omkostninger man kan legge over på gjestene.
 
Også for menigmann
- Jeg vil gerne ha det slik at også vanlige mennesker har råd til å komme til oss, sier Martin Lemvig ved Prins Ferdinand.
 
Han vurderer det altså slik at regnskapene for noen topprestauranter vil få konsekvenser.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her