Ferdigmat i restauranten?

Det går mot ny rekord i antall overnattingsdøgn på norske hoteller for tiden. Samtidig er det stadig vanskeligere å få folk til å jobbe på hotellene.
Redaksjonen
03 Oktober 2007 - 09:00

Bunnåret var i 2003, men siden den gang har norske hoteller bedret lønnsomheten. Det blir stadig flere kunder og større belegg. Mens det for fire å siden var 60 prosent av hotellene som leverte røde tall, så er det i dag bare 20 prosent.
 
I følge undersøkelsen Norsk Hotellnæring er bransjens største problem at vi har gode tider i Norge. Det er vanskelig å få tak i arbeidskraft.
 
- Før manglet vi gjester, nå mangler vi ansatte, heter det i rapporten.
 
Ferdigmat?
Kokker har allerede i mange år vært mangelvare, og leser man stilling ledig er det nok av jobber å velge mellom. De siste årene har situasjonen blitt stadig verre.
 
- Situasjonen er så dramatisk at enkelte norske hotellkjeder kan bli tvunget til å produsere maten på en annen måte, sier Terje Tidemann i NHO Reiseliv til dn.no.
 
Må snu trenden
- Klarer vi ikke å snu denne trenden, kan det hende at hotell- og restaurantbedrifter ikke kan ha et like bredt og hjemmelaget mattilbud som i dag, men må gå over til mat som er laget klart på forhånd og som varmes opp, eller vakuumpakket mat, sier han.
 
I følge tall fra NHO Næringsliv blir kokkene i yrket sitt i sju år i snitt, før de finner seg noe annet å gjøre.
 
Ond sirkel
- Vi er på en måte inne i en ond sirkel. En av hovedårsakene til at kokkene slutter er at mellomlederne deres er unge og uerfarne. Og når stadig flere slutter, blir miljøet yngre og yngre på kjøkkenet, sier Tidemann.
 
Med så stort frafall sier det seg også selv at behovet for nye kokker er enormt. Da er det ikke akkurat ideelt at de unge vil bli alt annet enn kokk når de blir store. Søkningen til videregående opplæring gikk ned hele 21 prosent fra ifjor til i år.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her