Finsk seier i Linie Award 2006

I en meget jevn konkurranse gikk finske Antti Nurkka til topps i den nordiske kokkekonkurransen Linie Award 2006.

En representant fra hvert av de nordiske landene kjempet innbitt forrige onsdag i det de komponerte sine to beste retter matchet til Linie Aquavit i årets store konkurranse Linie Award 2006   på Grand Café i Oslo.
 
Etter nøye vurdering ble 28 år gamle Antti Nurkka fra Hotell Savoy, Helsinki, kåret som årets vinner med en imponerende sammensetning av nordiske råvarer og garnityr som skulle passe til Linie Aquavit.
 
Årets norske finalist, Ronny Kolvik fra Haga Restaurant, nådde dessverre ikke helt til topps i den meget harde konkurransen.

Nordisk touch
Årets konkurranse stod i den nordiske ånd i det råvarene som ble brukt skulle være nordiske - med andre ord som naturlig hører hjemme, vokser og lever i den nordiske flora og fauna.

Finalistene komponerte to retter -  den første skulle være en sjømatrett som passer til Linie Aquavit, mens den andre ha Linie Aquavit som en av ingrediensene.

Utsøkte vinnerretter
Nurkkas kreative vinnermeny i årets konkurranse var som følger:
 

Vinnermeny Linie Award 2006
*
Antti Nurkka
 
***
Saktekokt torsk og stekt sildetartar
- dillmarinerte grønnsaker, brunet pepperot, mørk sitronsaus og fennikelskum
 
***
Reinsdyrdåkalvstek og lettrøkt tunge av reinsdyrdåkalv med grov sennep
- Linie Aquavit-glaserte vintergrønnsaker, potetpuré, sprø løk og mørk reinsdyrsaus
 
***

Juryens formann, Eivind Hellstrøm, berømmer Nurkka for en optimal match med Linie Aquavit i begge rettene - både som drikke til, og som en integrert komponent i maten. I tillegg hadde Nurkka ivaretatt særegenheten som ligger i det nordiske kjøkkenet.

Overveldet vinner
Antti Nurkka selv var overveldet av seieren i det han selv karakteriserte som en meget tøff konkurranse. Han sier at seieren kommer til å forandre hverdagen hans enormt og at den åpner store muligheter for hans videreutvikling som kokk.

Islandsk annenplass
Det var islandske Thorarinn Eggertsson som gikk av med annenplassen i årets konkurranse. Eggertsson, som driver Reykjaviks-restauranten Salt, hadde laget sprø, saltet torsk og jomfruhummer i butterdeig med syltede tomater, grønne erter, sjøgress og jomfruhummersaus, samt islandsk viltkjøtt med villsopp, asparges, lav artisjokk og madeira-saus.

Juryens sammensetning
I juryen fant vi foruten juryformann Eivind Hellstrøm, flere av drivkreftene bak det nye nordiske kjøkken, blant annet stjernekokken Lasse Lundquist fra Finland og sommelier Pontus Elofson fra NOMA i København. TV-kokkene Bengt Sjöström, Siggi Hall og Andreas Viestad fra henholdsvis Sverige, Island og Norge, samt Norges eneste offisielle destillatør, Halvor Heuch fra Arcus AS, satt også i juryen.

Store premier
Antti Nurkka vinner et toukers studieopphold på en trestjerners Michelin-restaurant i Europa eller i USA, mens Thorarinn Eggertson får et tilsvarende studieopphold i to uker på den trendy restauranten NOMA (Nordisk Mat) i København.

Konkurransen er en unik sjanse for unge kokker, og Antti og Thorarinn får skaffet seg meget verdifull erfaring og inspirasjon fra verdens beste kjøkken, sier Hellstrøm.

Linies hederspris
En overrasket konfransier, Kari Traa, var med på å dele ut Linie Hederspris 2006 til seg selv for sitt mangeårige innsats for å fremme verdsettelsen av god mat, god drikke og Norsk Fatmodnet Aquavit, ikke minst gjennom sitt engasjement i Smalahovelaget på Voss.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen