Fløyel for trenet gane

Remi Madsen er og har vært meget sentral i Apéritifs smakspanel i mer enn seks år. Nå starter han sin egen spalte der han gjør dypdykk og lar oss få ta del i vinopplevelser vi normalt ikke har mulighet til. Madsen smaker for Apéritif mer enn 1000 viner år
Redaksjonen
29 Mars 2001 - 02:00

Piemonte-produsenten Produttori di Barbaresco, ofte kalt verdens beste kooperativ, lanserte tidligere i vinter sin Riserva 1996-årgang som er langt mer innsmigrende i stilen enn den forrige. Selv om disse nebbiolobaserte enkeltvinmarkvinene har godt av å modnes en god stund til, utmerker flere av dem seg ved å være svært tilgjengelige allerede nå.
 
Kooperativet opererer etter svært tradisjonelle metoder for å omforme den krevende druen nebbiolo til noen av verdens største vinperler. Her benyttes det ingen nye fat eller annen avansert vinfremstillingsteknologi. I de beste årgangene lages det viner fra hver av kooperativets i alt ni vinmarker. Målet er selvsagt å vise druens allsidighet og hvordan den tolker ulike vekstvilkår, for det er forskjeller, det får du et tydelig bevis på her.
 
Noen av vinene er utsolgt, og de som allerede har sikret seg, kan i alle fall glede seg til den første smakstesten.
 
På lager:
 
*****
Ovello Riserva 1996 KK181099 kr 289,99
Stor aromatisk nese med flott kirsebærpreg, krydder, anis og skogbunn. Smaken er meget innsmigrende og følger duften godt opp, harmonisk finish med flotte tanniner.
Svært deilig å drikke i dag, tåler glatt 4-8 år.
 
*****-
Montestefano Riserva 1996 KK181032 kr 289,99
Søtlig duft av kirsebær og kirsebærsteiner samt jordsmonn. Rik, stor smak med imøtekommende aromaer og stramme tanniner. Vinen sitter godt i munnen. Bør lagres noen år før den nytes.
 
****+
Pora Riserva 1996 KK181057 kr 289,99
Mer fruktig nese enn Ovello, igjen med flotte kirsebærtoner. Snill, rik smak, en tanke rustikk i stilen, middels fylde, animalsk preg i ettersmaken, snille tanniner.
 
****+
Rabaja Riserva 1996 KK181016 kr 289,99
Fruktig nese med mye røde bær/skogsbær, jord og snev av animalskhet. Smaken er lang og saftig med en varmhet i den fruktige stilen. Ettersmaken sitter lenge.
 
Utsolgt:
 
*****-
Rio Sordo Riserva 1996 KK181065 kr 289,99
Frisk elegant nese med kirsebær og søtlig krydder som de mest fremtredende elementer.
Varmt fruktig smaksanslag, middels fylde, lett krydret finish, behagelige tanniner. Fin å drikke i dag.
 
*****-
Moccagatto Riserva 1996 KK181065 kr 289,99
Rik god fruktig nese av både røde og mørke bær, skog, lær og noe eik. Smaken er fruktig, rik og lang, tørrere struktur og med en bløt ettersmak på grunn av bløte, fine tanniner.
 
*****-
Montefico Riserva 1996 KK180893 kr 289,99
Vinen er preget av røde bær, kirsebær, krydder, lær både i duft og
smak. Den virker mektig i sin stil men er allikevel innsmigrende og myk med bløte
tanniner. Meget lett å like.
 
*****-
Asili Riserva 1996 KK180881 kr 289,99
Flott vinøs nese med deilig søtlig kirsebær preg. Stor og mektig smak som er som nesen sødmefull og bløt, lang ettersmak. God i dag allerede selv om tanninene er godt fremme.
 
****+
Paje Riserva 1996 KK181073 kr 289,99
Røde skogsbær, krydder og vegetalsk preg på nesen. Smaken er kraftig men mer lukket enn de andre, bør lagres 2-3år før den nytes.
 
Standardutgaven av husets Barbaresco er også tilgjengelig i 96-versjon og her er volum selvsagt langt større. Den er naturligvis en mindre kompleks vin, men like fullt et svært godt kjøp for prisen er gunstige kroner 209,99 (KK279992). Produttoris enkleste nebbiolotolkning, Nebbiolo Langhe 1998, er også en usedvanlig god vin i sin prisklasse (kr 129,99, KK767798).
 
Remi Madsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter
Dagens rett
Hurtigmarinert ovnsbakt laks med couscoussalat

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter

Ok, de femten minuttene er ikke iberegnet oppvarmingen av ovnen. Men uansett er denne oppskriften kjapp som få. Og riktig så velsmakende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 6. desember i Oslo

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse

Årets største feiring står for dør og vi ringer den inn med 8 storslåtte viner fra det spektakulære, prestisjetunge musserendehuset Bellavista. Dette er boblene som både kan måle seg med, og faktisk også overgå, "ekte champagne".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett
Dagens rett
Italiensk omelett med spinat og parmesan

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett

Egg og parmesan går veldig godt sammen i en omelett. Spinat setter en ekstra spiss på det hele. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her