For enhver smak

Denne uken har vi to viner som fortjener oppmerksomhet. To viner som er i nær familie, men som fyller ulike behov og som begge byr på mye smak for beskjedne beløp. Begge er skapt for matbordet, men er også gode å nytes alene.
Redaksjonen
22 Mars 2001 - 02:00

Da Ars Montepulciano d'Abruzzo Casal Thaulero ble testet i forbindelse med lanseringen sist høst, falt den ikke helt i smak. En ny årgang, 1999, er kommet til og den fremstår som langt mer harmonisk. Prisen er dessuten svært så gunstig, kroner 75,34 (KK166702) for denne vinen. Men det er fortsatt en enkel og rett frem vin med snev av stall og mørke bær, rund munnfølelse som friskner til mot slutten. Et godt følge til enkle kjøttretter, gjerne grillmat, eller pasta med litt kraftig kjøttsaus.
 
Men montepulcianodruen kan så mye mer. Legger du på et par tiere, får du en langt mer elegant vin i form av Orsetto Oro (som for øvrig betyr gullgjørnen). 1997-utgaven (KK518902, kr 90,70) er overraskende ungdommelig med mørke bær og krydder i så vel duft som smak. Den er saftig med gode syrer som vokser utover og føyer seg sammen med fine tanniner mot en harmonisk avslutning. En god vin til prisen, og en fleksibel matvin. Den passer til noe mer forseggjorte retter enn Ars. Gjerne vilt, enten med pels eller fjær, men også annet rødt kjøtt eller kalv, kokt eller stekt.
 
Ukens viner er begge laget av Aprutina som eier varemerket Casal Thaulero. Aprutina er et kooperativ som består av 109 vinbønder og 400 hektar vinmarker, primært montepulciano-druen som er den viktigste rødvinsdruen i Abruzzo. Området som dekkes av i alt 10.000 hektar vinmarker er kilde til en rekke gode vinkjøp siden dets status som leverandør av kvalitetsviner fortsatt er i støpeskjeen. Det er en håndfull hete om ikke veldig kjente navn her; men de fleste vinene lages av kooperativer hvor en ny ånd og kvalitetsorientert giv er i ferd med å få gjennomslag. I fremtiden vil vi garantert se flere interessante viner herfra.
 
Abruzzo ligger midt på leggen av den italienske støvelen med Adriaterhavet i øst. Her er klimaet selvsagt godt og varmt om sommeren men vinmarkenes beliggenhet på rundt 300 meter over havet kombinert med den avkjølende havbrisen gjør at druene ikke koker. Moderne fremstillingsmetoder med temperaturkontrollert gjæring i rustfrie ståltanker sikrer kvaliteten. Lavere avling og større grad av selektering av druene som tilfellet er for Orsetto Oro øker konsentrasjonen i vinen uten at den blir overekstrahert og plump. Syrene i montepulcianodruen er med hele veien og gjør vinen lettfordøyelig.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater
Godbiter i pollisten

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater

Pinot blanc er ikke den hotteste druen i pinot-familien, men hos Marc Kreydenweiss får den ekstra karakter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik smaker Provence-vin når topprodusent fra Burgund står bak
+
Ukens vin

Slik smaker Provence-vin når topprodusent fra Burgund står bak

Det er nemlig Seysses-familien kjent fra Dujac som står bak disse vinene som koster en brøkdel av deres burgundere og dermed byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før
Dagens rett
Luksuriøs skagenrøre på brioche

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før

I denne oppskriften blir den klassiske skagenrøren tatt til nye eksklusive høyder. Inspirert av amerikanernes lobster roll, trer rekene til side til fordel for sjøkreps og hummer, og byr på en smaksopplevelse uten like.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her