For enhver smak

Denne uken har vi to viner som fortjener oppmerksomhet. To viner som er i nær familie, men som fyller ulike behov og som begge byr på mye smak for beskjedne beløp. Begge er skapt for matbordet, men er også gode å nytes alene.
Redaksjonen
22 Mars 2001 - 02:00

Da Ars Montepulciano d'Abruzzo Casal Thaulero ble testet i forbindelse med lanseringen sist høst, falt den ikke helt i smak. En ny årgang, 1999, er kommet til og den fremstår som langt mer harmonisk. Prisen er dessuten svært så gunstig, kroner 75,34 (KK166702) for denne vinen. Men det er fortsatt en enkel og rett frem vin med snev av stall og mørke bær, rund munnfølelse som friskner til mot slutten. Et godt følge til enkle kjøttretter, gjerne grillmat, eller pasta med litt kraftig kjøttsaus.
 
Men montepulcianodruen kan så mye mer. Legger du på et par tiere, får du en langt mer elegant vin i form av Orsetto Oro (som for øvrig betyr gullgjørnen). 1997-utgaven (KK518902, kr 90,70) er overraskende ungdommelig med mørke bær og krydder i så vel duft som smak. Den er saftig med gode syrer som vokser utover og føyer seg sammen med fine tanniner mot en harmonisk avslutning. En god vin til prisen, og en fleksibel matvin. Den passer til noe mer forseggjorte retter enn Ars. Gjerne vilt, enten med pels eller fjær, men også annet rødt kjøtt eller kalv, kokt eller stekt.
 
Ukens viner er begge laget av Aprutina som eier varemerket Casal Thaulero. Aprutina er et kooperativ som består av 109 vinbønder og 400 hektar vinmarker, primært montepulciano-druen som er den viktigste rødvinsdruen i Abruzzo. Området som dekkes av i alt 10.000 hektar vinmarker er kilde til en rekke gode vinkjøp siden dets status som leverandør av kvalitetsviner fortsatt er i støpeskjeen. Det er en håndfull hete om ikke veldig kjente navn her; men de fleste vinene lages av kooperativer hvor en ny ånd og kvalitetsorientert giv er i ferd med å få gjennomslag. I fremtiden vil vi garantert se flere interessante viner herfra.
 
Abruzzo ligger midt på leggen av den italienske støvelen med Adriaterhavet i øst. Her er klimaet selvsagt godt og varmt om sommeren men vinmarkenes beliggenhet på rundt 300 meter over havet kombinert med den avkjølende havbrisen gjør at druene ikke koker. Moderne fremstillingsmetoder med temperaturkontrollert gjæring i rustfrie ståltanker sikrer kvaliteten. Lavere avling og større grad av selektering av druene som tilfellet er for Orsetto Oro øker konsentrasjonen i vinen uten at den blir overekstrahert og plump. Syrene i montepulcianodruen er med hele veien og gjør vinen lettfordøyelig.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her