Frankrike senker momsen

Veien ut av finanskrisen er billigere foie gras, mener den franske regjeringen som senker momsen for restauranter og kafeer.
Redaksjonen
29 April 2009 - 09:00

Fra 1. juli blir momsen for restauranter og kafeer i Frankrike senket fra 19,6 prosent til 5,5 prosent, melder den franske regjeringen.
 
Til gjengjeld lover en jublende restaurantbransje at en stor del av besparerlsene skal gis tilbake til kundene.
 
Skal sikre omdømmet
Dermed håper Frankrike at nesten 180 000 restauranter og kafeer i landet klarer seg helskinnet gjennom den økonomiske krisen.
 
Men det er ikke bare økonomien, men også ryktet som ett av verdens beste matland som er på spill.
 
- Momsnedsettelsen vil la Frankrike bevare og forbedre dets kulinariske omdømme, sier Frankrikes økonomiminister, Christine Lagarde, ifølge Reuters.
 
168 milliarder
Det kulinariske omdømmet har dog sin pris. Ifølge Christine Lagarde kommer inngrepet til å koste den franske stat 168 milliarder kroner i året i momsinntekter.
 
Regjeringen håper at det delvis kan oppveies av flere kunder og dermed også flere jobber i restaurantbransjen.
 
40 000 jobber
Bransjen mener at den lavere momsen kan føre til 40 000 ekstra jobber.
 
Frankrike har i lang tid kjempet for å kunne sette ned momsen for restaurantbransjen. Men en EU-regel om at momsen skal være minst 15 prosent, har tidligere blokkert for tiltaket.
 
Med den økonomiske krisen som brekkstang lyktes det dog for Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, å få grønt lys hos sine kolleger.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken
Tester
Drikke til lutefisk

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken

Hvis du har lyst til å prøve noe nytt til lutefisken, eller ønsker deg flere alternativer så får du vite alt du trenger her

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Omelett kan også serveres i burgerbrød
Dagens rett

Omelett kan også serveres i burgerbrød

Omelett er alltid lettlaget, men prøv å servere den som burger, og bli overbevist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her