Fransk seier i Trophée Ruinart

Franskmannen Eric Duret (32 år) vant en knapp seier over den 10 år yngre italieneren Enrico Bernardo i europamesterskapet for sommelierer, Trophée Ruinart. Duret ble nummer to i Trophée Ruinart -96 og arbeidet innbitt mot seier denne gangen. Men han måtte
Redaksjonen
15 September 1998 - 01:34

De to profesjonelle sommelierene representerte sine respektive land stilmessig på en utmerket måte: Durets korrekte men kjølige, formelle stil er veldig fransk. Og Bernardos sjarmerende personlige opptreden er Italia på sitt beste. Det blir spennende å følge Bernardo i fremtidige mesterskap, for han kommer til å nå langt.
 
Årets Ruinart-konkurranse er den største noensinne målt i deltakende land. 30 sommelierer fra like mange land måtte gjennom en krevende semifinale. Ingen av de nordiske kandidatene kom til finalen, men vår mann, Lasse Solum Jønsson lå hakk i hel. Han vant som kjent først den svenske uttakningen og deretter den norske da han ikke kunne representere Sverige på grunn av sitt norske statsborgerskap.
 

Fra venstre Islands Hjortur Thorleifsson, Sveriges Ragnar Alkemark, danske Jesper Boelskifte, vår Lasse Solum Jønsson, og finske Tommi Ruuska.
 
Men VM i 2001 frister ikke. -Dette er min siste konkurranse. Det går utrolig mye tid med til forberedelser. Overalt hvor jeg har beveget meg har vinlitteratur fulgt med det siste året. Du må tilegne deg mye "unyttig" kunnskap. Ting du neppe vil få spørsmål om av dine gjester, som for eksempel "hvilken type te høstes av hvitkledde kinesiske jomfruer som må bytte klær hver dag", slår Solum Jønsson fast.
 
Som i de fleste konkurranser på dette nivået er den teoretiske delen av semifinalen vanskelig. -Du er aldri helt sikker på om du har svart riktig, for spørsmålene er så finurlige. Selv de to norske jurymedlemmene, Remi Madsen for Den Norske Vinkelnerforening og Fridjof Nicolaisen for den norske Ruinart-importøren, Arcus Produkter, var skeptiske til enkelte av spørsmålsstillingene.
 
-Jeg var ikke tilstrekkelig forberedt på vanskelighetsgraden, innrømmer Solum Jønsson som ønsker seg en nasjonal konkurranse hvor nivået står mer i forhold til semifinalen i Reims. Mangeårig representant for Trophée Ruinart, Stein Nørve, er imidlertid ikke enig i dette: -For stor vanskelighetsgrad vil skremme bort mange potensielle deltakere i den norske finalen.
 
Den teoretiske prøven er en ting, den praktiske en annen. Kandidatene fikk fem minutter på seg til å mis-en-place, dekantering og servering av en vin. Deretter var det bare å vente til neste post som var blindsmaking. Solum Jønsson var blant de uheldigste og måtte vente i hele fem timer. Nervene var derfor i helspenn foran annonseringen av de tre finalistene, som også inkluderte Jürgen Fendt fra Tyskland, i tillegg til de før nevnte.
 
Det er alltid vanskelig å skjule skuffelse, men Solum Jønsson står fast ved sin beslutning om ikke å konkurrere mer og vil heretter vie all sin tid til stillingen som faglærer ved Stockholm Hotell- og Restaurantskola innen fagene dryckeskunnskap, gastronomi og servering. Han ser imidlertid ikke bort fra at han kan komme tilbake over kjølen i fremtiden. Neste Trophée Ruinart arrangeres i 2000 og den norske finalen høsten -99.
Tekst og foto
Aase E. Jacobsen
14.10.98
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her