Fransk seier i Trophée Ruinart

Franskmannen Eric Duret (32 år) vant en knapp seier over den 10 år yngre italieneren Enrico Bernardo i europamesterskapet for sommelierer, Trophée Ruinart. Duret ble nummer to i Trophée Ruinart -96 og arbeidet innbitt mot seier denne gangen. Men han måtte se på at Bernardo stjal showet.

De to profesjonelle sommelierene representerte sine respektive land stilmessig på en utmerket måte: Durets korrekte men kjølige, formelle stil er veldig fransk. Og Bernardos sjarmerende personlige opptreden er Italia på sitt beste. Det blir spennende å følge Bernardo i fremtidige mesterskap, for han kommer til å nå langt.
 
Årets Ruinart-konkurranse er den største noensinne målt i deltakende land. 30 sommelierer fra like mange land måtte gjennom en krevende semifinale. Ingen av de nordiske kandidatene kom til finalen, men vår mann, Lasse Solum Jønsson lå hakk i hel. Han vant som kjent først den svenske uttakningen og deretter den norske da han ikke kunne representere Sverige på grunn av sitt norske statsborgerskap.
 

Fra venstre Islands Hjortur Thorleifsson, Sveriges Ragnar Alkemark, danske Jesper Boelskifte, vår Lasse Solum Jønsson, og finske Tommi Ruuska.
 
Men VM i 2001 frister ikke. -Dette er min siste konkurranse. Det går utrolig mye tid med til forberedelser. Overalt hvor jeg har beveget meg har vinlitteratur fulgt med det siste året. Du må tilegne deg mye "unyttig" kunnskap. Ting du neppe vil få spørsmål om av dine gjester, som for eksempel "hvilken type te høstes av hvitkledde kinesiske jomfruer som må bytte klær hver dag", slår Solum Jønsson fast.
 
Som i de fleste konkurranser på dette nivået er den teoretiske delen av semifinalen vanskelig. -Du er aldri helt sikker på om du har svart riktig, for spørsmålene er så finurlige. Selv de to norske jurymedlemmene, Remi Madsen for Den Norske Vinkelnerforening og Fridjof Nicolaisen for den norske Ruinart-importøren, Arcus Produkter, var skeptiske til enkelte av spørsmålsstillingene.
 
-Jeg var ikke tilstrekkelig forberedt på vanskelighetsgraden, innrømmer Solum Jønsson som ønsker seg en nasjonal konkurranse hvor nivået står mer i forhold til semifinalen i Reims. Mangeårig representant for Trophée Ruinart, Stein Nørve, er imidlertid ikke enig i dette: -For stor vanskelighetsgrad vil skremme bort mange potensielle deltakere i den norske finalen.
 
Den teoretiske prøven er en ting, den praktiske en annen. Kandidatene fikk fem minutter på seg til å mis-en-place, dekantering og servering av en vin. Deretter var det bare å vente til neste post som var blindsmaking. Solum Jønsson var blant de uheldigste og måtte vente i hele fem timer. Nervene var derfor i helspenn foran annonseringen av de tre finalistene, som også inkluderte Jürgen Fendt fra Tyskland, i tillegg til de før nevnte.
 
Det er alltid vanskelig å skjule skuffelse, men Solum Jønsson står fast ved sin beslutning om ikke å konkurrere mer og vil heretter vie all sin tid til stillingen som faglærer ved Stockholm Hotell- og Restaurantskola innen fagene dryckeskunnskap, gastronomi og servering. Han ser imidlertid ikke bort fra at han kan komme tilbake over kjølen i fremtiden. Neste Trophée Ruinart arrangeres i 2000 og den norske finalen høsten -99.
Tekst og foto
Aase E. Jacobsen
14.10.98
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen