Fristende sommerlektyre

Ikke alle orker å lese skjønnlitteratur i sommervarmen. Det er imidlertid mye god lesning i så vel reisebøker som kokebøker.
Aase E. Jacobsen
05 Juli 2005 - 08:00

Noen reiser til Spania for å bade, og andre drar for å spise. Landets gastronomiske tilbud er først i de siste ti årene blitt anerkjent på linje med de franske og italienske, og mange mener at det overgår naboenes. Spanjolenes matglede er uansett enorm, og måltidene ikke bare starter mye senere men varer også lengre.

Selv om mange jukser i spansk og klarer seg rimelig godt på så vel barer som spisesteder, er det spanske gastronomiske språket rikti. Geir Sætre har laget en liten hendig guide, Ta en spansk en, som tar deg med på en rundtur i de ulike regionenes kjøkken. Den inneholder også en ordliste som kan være kjekk å smugtitte i under så vel besøk på restaurant som på markedet. Ta en spansk en, kroner 196 ISBN 82-8104-020-3 Orkana Forlag.

Det høres ut som en drøm, og vil bli det for de fleste. Jorden rundt på 80 barer passer perfekt til drømmer under parasollen her hjemme. Like fullt er det morsomt, interessant og inspirerende lesestoff som gir kunnskap om noen av verdens mest berømte barer. Fra eksotiske Solypse Café, Goa, India via klassiske Harry's New York Bar i Paris til vår hjemlige Odeon i Oslo. Rundreisen er ikke fullstendig siden mange av de aller mest klassiske barene ikke er omtalt, men forfatteren Allan Gage, for øvrig engelsk bartender, har nok lagt sin egen preferanse til grunn for valgene. Og det er helt ok, for med på kjøpet får du oppskriften på 80 drinker hvorav mange garantert er nye for deg. Jorden rundt på 80 barer, kroner 279 ISBN 82 516 2134 8 Schibsted.

Etter å ha lest om alle de fristende drinkene er både tørsten og appetitten kraftig stimulert. Det er ingen ting i veien for å nyte en drink til maten, i hvert fall ikke hvis det står burger på menyen. Burgere lider av både et velfortjent og et ufortjent dårlig rykte. Boken Burgere av amerikaneren Paul Gayler omhandler imidlertid kun de gode burgerne, de som aldri kan gi dårlig samvittighet, bare god matglede. Hva sier du til en Wild West-burger med maisrelish og chimichurri-paprika eller en Bengalsk kyllingburger med agurk- og tomatachar og aisatisk guacamole. Må ha-kokebok for et hvert sommerkjøkken. Burgere, kroner 249, ISBN82 02 24585 0, Cappelen.

Like røff og ujålete, men enda kulere, er kokeboken Mat om bord. Temaet er som tittelen antyder mat i skjærgården men boken kan like godt tas med til fjells eller skogs. Oppskriftene som er signert kokkene fra Palace Grill i Oslo, er nemlig tilpasset matpaging under særdeles primitive forhold. Det er nemlig da det er morsomst å lage mat, og belønningen blir alltid mye større til kokken når alle de moderne hjelpemidlene er lagt igjen hjemme. Fornuftig nok har boken plastomslag. Mat om bord, kroner 348 ISBN 82-92489-12-6, Vega Forlag.

Strandkanten er temaet også i boken Sjømat fra fjæra om enn i en helt annen form. Den prøver nemlig å få oss til å prøve ut sjøens fantastiske ressurser i større grad. Det finnes så utrolig mye godt i så vel strandkanten som et stykke lenger ned i sjøen. Delikatesser de færreste har smakt, og som de mange er skeptiske til. Med havforskerne Stein Mortensen og Arne Duinker som guider er du på trygg grunn. Kjøkkensjef Fredrik Hald gir tips om tilberedningen. Ingen tradisjonell kokebok, men svært inspirerende. Et must for deg som har hytte ved sjøen. Sjømat fra fjæra, kroner 348, ISBN 82 92496 130, Kom Forlag.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her