Frykter full krise for rekrutteringen

Frykter full krise for rekrutteringen

Sju av ti kokkelærlinger strøk på fagprøven.

Lite motiverte elever og null interesse for å delta på NM for lærlinger. Det er status for kokkeutdanningen i Sogn og Fjordane. Hele sju av ti stryker på fagprøven i vestlandsfylket, skriver Firdaposten. Nå roper kokkelaugs-sekretær Kent Ole Strømsøy et varsku.

Sogn og Fjordane har produsert verdensmesteren Terje Ness og profilerte kokker som Lars Barmen, Ole Jonny Eikefjord og Kristoffer Hovland. Bak dem er det nesten tomt, konstaterer kokkelaugssekretær Kent Ole Strømsøy i Florø.

- Det er skikkelig fortvilt å registrere hva som skjer. Slik situasjonen er nå, er jeg alvorlig bekymret for faget mitt, sier Strømsøy til avisa.

Han mener det har sviktet i flere ledd, men peker på at svært mange av elevene på kokkelinjene har kokkefaget som andre- eller tredjevalg.

- Vi må også se på om lærerkreftene er gode nok eller trenger kompetansepåfyll. Jeg tror også at mange bedrifter svikter når det gjelder god, faglig oppfølging av lærlingene, seier Strømsøy.

Han peker også på at utlendinger har gjort sitt inntog i lokale kjøkken, og at dette fører til språkbarrierer, ulike arbeidskulturer og holdninger.

- I tillegg er kokkefaget dårlig lønnet. Kombinert med ugunstige arbeidstider fører dette til at unge kan komme bedre ut av det i kassen i en dagligvarebutikk.

De to siste årene har ikke Sogn og Fjordane hatt deltakere i NM for kokkelærlinger. Sist fylket maktet å sende lærlinger til NM, for snart tre år siden, meldte kun seks unge seg på til kvalifisering. På konkurransedagen møtte tre av de seks opp.

- Det sier vel det meste. Vi mangler stjernene, ungdommer som brenner for faget, sier Kent Ole Strømsøy.

LES OGSÅ: Priset for lærlingjobb

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen