Frykter sparken

Ansatte i hotell- og restaurantbransjen i Oslo forteller ikke arbeidsgiverne at de er fagorganiserte.

De ansatte frykter trøbbel, og i verste fall å miste jobben. Det skriver Fellesforbundets medlemsblad, Magasinet for fagorganiserte.
 
Hele 160 av 600 yrkesaktive medlemmer i Oslo Servitørforening holder medlemskapet i Fellesforbundet skjult for arbeidsgiverne.
 
Betaler direkte
De ansatte betaler kontingenten direkte til forbundet. På denne måten får ikke arbeidsgiveren vite at de er organisert.
 
- Tallene er veldig høye. Dette viser at det i store deler av restaurant- og hotellbransjen ikke er akseptert at ansatte organiserer seg, sier forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet til Dagsavisen.
 
Vanskelig å verve
I tillegg til arbeidsgivernes motstand mot fagorganisering, kan de små forholdene ved mange restauranter være en viktig forklaring på at mange ikke tør å stå fram som organisert.
 
- I små miljøer har ansatte og ledere gjerne en sosial relasjon til hverandre, og de ansatte kan føle at det er illojalt å være organisert. Men det er misforstått lojalitet, sier Delp.
 
Han mener at mange ansatte er unge og uvitende om betydningen av et organisert arbeidsliv. De er gjerne innom bransjen for en kortere periode.
 
- De mangler kunnskap om hvordan partssystemet i arbeidslivet fungerer. Det er også et problem for oss når vi skal inn og organisere, sier forbundssekretæren.
 
Stort potensiale
Nestlederen i Norsk Servitørforening Svein-Frode Pettersbakken, jobber heltid med å verve nye medlemmer.
 
- Vi kunne potensielt hatt ti ganger så mange medlemmer. Mange er redde. Dette er en tung jobb, sier han.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen