Gastronomisk Institutt mot ny konkurs

Kreves for 1,7 millioner i husleie.
14 November 2011 - 12:30

I flere uker er det holdt hemmelige krisemøter i Oslo og Stavanger om Gastronomisk Institutt (GI), skriver Rogalands Avis.

- I dag drives GI for kreditors regning. Enten må eierne stille opp, eller så må selskapet melde oppbud, sier en aktør som har vært tett på forhandlingene til avisa.

Gastronomisk Institutt ble etablert i 1988 med Lauritz W. Hansen som dets første daglige leder. I juni i 2008 ble det slått konkurs med krav på drøye 16 millioner kroner fra om lag 75 kreditorer mot boet. 29 ansatte mistet jobben.

Like etter gjenoppstod selskapet Kulinarisk Institutt AS under navnet Gastronomisk Institutt, og 14 nye eiere var med på en emisjon verdt knapt fem millioner kroner.

Etter gjenopplivingen i 2008 var underskuddet ved utgangen av 2010 samlet på 5,9 millioner kroner. Nå krever Nofima, et næringsrettet forskningsinstitutt majoritetseid av staten, at GI betjener et lån på 4,8 millioner kroner.

Lånet skal ha gjort det mulig for GI å flytte inn i Måltidets hus i Stavanger i mai 2009. Flere kilder opplyser til Rogalands Avis at den årlige leiesummen er på 1,8 millioner kroner, og at dette kan ha brakt GI inn i et økonomisk uføre. Nofima, som også leier i Måltidets hus, står som husleiegarantist for store deler av arealene i mathuset. Dermed får selskapet GI-regningen på sitt bord.

Totalt krever Nofima 1,7 millioner kroner fra GI i husleie og innbetaling av andeler på lånet på 4,8 millioner kroner.

- Vi ønsker at Gastronomisk Institutt skal overleve, men vi ønsker ikke å ta det økonomiske ansvaret for selskapet, sier administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen i Nofima.

GI-sjef Leif André Pedersen ønsket før helgen ikke å kommentere situasjonen overfor Rogalands Avis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri
Dagens rett

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri

Denne suppeoppskriften med masse smak og krydder er perfekt nå som høstmørket er på sitt mørkeste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her