Glemmer de funksjonshemmede

Mange norske spisesteder har mangler som gjør dem lite tilgjengelige for gjester med nedsatt funksjonsevne.
Redaksjonen
24 Juni 2009 - 10:00

Det viser en ny kartlegging utført av Vista Utredning AS for Helsedirektoratet og Deltasenteret. Spisestedene har mangler både for gjester med nedsatt bevegelsesevne, syn, hørsel og astma/allergi. Bare halvparten av spisestedene har trinnfri atkomst, det samme gjelder handikaptoalett. Kun 30 prosent har begge deler. Det er faktisk større bevissthet og kunnskap om matallergier og betydningen av alternative retter og informasjon om matens innhold enn om de bevegelseshemmedes behov og rettigheter.

Kartleggingen bekrefter at en stor gruppe mennesker fortsatt er forhindret fra å være med familie, venner og kollegaer ut på restauranter og spisesteder.

- Det oppleves som diskriminerende å bli henvist til bakdøren, vareheisen eller bli båret inn på restauranten, sier Toril Bergerud Buene, avdelingsdirektør for Deltasenteret i Helsedirektoratet.

Mange av svakhetene som ble avdekket i kartleggingen kan utbedres uten store ombygninger og investeringer. For eksempel vil bedre belysning, bedre kontraster og tydeligere skrift på menyene være til stor hjelp for gjester med nedsatt syn. Dette er tiltak som kan løses med enkle midler.

Høy serviceinnstilling, men lite kunnskap
Kartleggingen viser at serviceinnstillingen blant de ansatte i restaurantbransjen er høy, og de har et tydelig ønske om å hjelpe gjester med nedsatt funksjonsevne. Det er derimot mangler i kunnskapen om hva som må til av fysisk tilrettelegging, og hva som er gode og ikke-diskriminerende måter å møte gjester på.

1. januar 2009 trådte diskriminerings- og tilgjengelighetsloven i kraft. Omkring halvparten av de spurte har hørt om den nye loven, men svært få har kunnskap om innholdet og hva den kan bety for deres virksomhet.

- Økt kunnskap om universell utforming og bedre forståelse for hvordan man skal møte gjester med funksjonsnedsettelser, er viktige stikkord i det videre samarbeidet med bransjen for å bedre tilgjengeligheten, sier Bergerud Buene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

Prøv denne oppskriften hvor kalkunfileten får følge av rødløksmarmelade og eplesaus. Så kan du lage en vri på høsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her