Glutenfritt øl i Norge

Nå er det første glutenfrie ølet til salgs i Norge til glede for alle med sykdommen cøliaki.

Navnet er Glutaner, og det skal i følge importøren Strag AS være det første ølet som er garantert uten gluten.
 
Ølet er utviklet av det nederlandske selskapet Glutaner B.V. og er produsert på lisens av det belgiske bryggeriet Huyghe. Sammen med Huyghe har Strag AS utviklet en spesialtilpasset versjon av Glutaner for Norge.
 
Glutaner er brygget spesielt for dem som er rammet av sykdommen cøliaki. Dette er en sykdom i tynntarmen som er mer kjent som glutenallergi. Ølet kan dog med fordel drikkes av andre - spesielt de som vil ha lavt inntak av karbohydrater.
 
Etterspørsel
- Dette er det ølet vi har hatt mest etterspørsel etter de senere årene, sier Arve Røys Stranden i Strag AS.
 
Glutaner selges i Meny og Ultra-butikkene, og i flere av Norgesgruppens samarbeidende kjeder. Ølet selges også i flere frittstående øl- og mineralvannsbutikker over hele landet.
 
Sykdommen Cøliaki fremkalles av gluten. Dette er en proteinforbindelse som finnes i hvete, rug, bygg og spelt (urhvete). Når gluten kommer ned i tarmen fører dette til en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en som er rammet av sykdommen.
 
Blir sjekket
Glutaner er brygget med kornsortene teff, sorghum og ris. Når hvert brygg er ferdig blir det sjekket for eventuell tilstedeværelse av gluten. Bryggeriet garanterer derfor glutenfrihet i ølet.
 
Brygget passer både som forfriskning og til de fleste glutenfrie retter, som glutenfri pizza/pasta, fisk/skalldyr og retter av lyst og mørkt kjøtt.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen