Grensehandelen doblet

I juni - før Systembolaget innførte lørdagsåpent - økte nordmenns grensehandel ved Systembolaget i Strömstad med 98,3 prosent i forhold til juni i fjor. 164.000 liter vin ble båret ut av Strömstad-polet av tørste nordmenn i juni.

Og langs hele grensen vokste grensehandelen med vin og brennevin med 54,6 prosent fra i fjor. Det viser junibarometeret fra Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF).

- Jeg hadde ikke trodd på en så stor økning før innføringen av lørdagsåpent i Sverige. I løpet av en måned har nordmenn kjøpt like mye vin i Strömstad som et mindre norsk Vinmonopol-utsalg selger i løpet av et helt år! Nå tør jeg ikke lengre tenke på hvilken utvikling vi får i grensehandelen i andre halvår, uttrykker en forbløffet formann i VBF, Ivar Amundsen.

Mens juni i fjor var en "vanlig" måned med bare litt mer grensehandel enn i april og mai, viser juni 2001 seg som en måned med en helt uvanlig stor grensehandel over Kjølen. Med en grensehandel ved Systembolaget på 54 millioner kroner i juni, tapte staten 52,5 millioner kroner i avgifter.

Første halvår
I løpet av første halvår i år har vi kjøpt vin og brennevin for 180,5 millioner kroner ved Systembolaget i Sverige - mot 159,6 millioner kroner første halvår i fjor. Dette ble fordelt på 333.000 liter brennevin og 1.137.000 liter vin. I Strömstad alene har vi kjøpt 560.000 liter vin i løpet av første halvår. Mens Vinmonopolets salg økte med 2,9% første halvår, var fasit for grensehandelen ved Systembolaget en vekst på 11,3%. Staten har tapt 179,1 millioner kroner i moms- og avgiftsinntekter på grunn av grensehandelen ved Systembolaget første halvår. VBFs undersøkelse er foretatt med samme metode som Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) anvendte i sin studie av grensehandelen i 1997.

- Fortsetter veksten slik, vil vi med lørdagsåpent sette ny rekord også i andre halvår. Da ser jeg ikke bort fra en samlet grensehandel ved Systembolaget på 600 mill kroner i år, mot fjorårets 460 mill. Med grensehandelen i Danmark, Finland, Storbritannia og Tyskland snakker vi da om en grensehandel på 1 milliard kroner i år - i tillegg til et ennå større taxfree-salg på ferger og flyplasser, mener Amundsen.

Utfordrer - igjen
KrFs leder Valgerd Svarstad Haugland uttalte tidligere i uken til Dagbladet at hun ville vurdere de norske alkoholavgiftene dersom lørdagsåpent viser seg å medføre betydelig økt grense-handel. Nå ser det ut som hun ikke trenger å vente på juli-tallene for å få svar. VBF-formannens utfordring til Stortinget er å redusere brennevinsavgiften med minst 25%, og vinavgiften med minst 35%.

- Så mye må til for å få omsetningen tilbake i kontrollerte former. Ferske tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) viser at omfanget av spritsmugling og hjemmebrent er rekordhøyt. Når vi nå i tillegg får denne veksten i grensehandelen, snakker vi om at Vinmonopolet og restauranter har en registrert markedsandel på under 50% for brennevin, og under 70% for vin. Politikerne har lite valg dersom de skal bekjempe den uregistrerte omsetningen. Tallene viser jo at høye avgifter ikke virker - de bringer bare alkoholmarkedet ut av kontroll, mener Amundsen.

Størst vekst i Strömstad
Ved Systembolaget i Strömstad økte nordmenns kjøp av brennevin fra 12.220 liter i juni 2000, til 24.120 liter i juni i år (97%). Norsk vinkjøp i Strömstad gikk tilsvarende opp fra 84.400 liter i juni i fjor til 163.820 liter i juni i år (94%). Ved Charlottenberg (Eda) kjøpte vi 16.070 liter brennevin og 52.180 liter vin i juni, også der en betydelig vekst fra juni i fjor.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen