Griller i hodet

Du kan få ville ideer av denne nye boken. Du kan komme til å bytte ut kjøkkenbenken med utegrillen - og ikke savne den første i det hele tatt. Ikke engang midtvinters.

Teksten er hentet fra Bokklubben Mat- og Vinglede, Apéritifs samarbeidspartner på nettet:

Den aller, aller første kokk var trolig en griller. Det er den enkleste, men kanskje også den vanskeligste og mest misbrukte tilberedningsform som finnes. Det er nemlig ikke slik at bare man går til innkjøp av en imponerende utegrill så blir man en grillmester.Grillferdigheter er verken genetisk eller hormonelt betinget - hvilket vil si at grillegenskaper slett ikke hører til de nedarvede instinkter, ei heller er menn automatisk dyktigere grillmestere enn kvinner.

For nybegynnere og viderekomne
Alt - også grilling - må læres. Og det smarteste, om du ikke har faglærte i familien, er sikkert å ta den lille tiden som må til for å lese litt - og trene litt. Først da oppdager du at grilling ikke først og fremst er stress og røykutvikling og brente skorper og hyl og skrik.

Mathew Drennans bok Grilling er imponerende på den måte at den er laget både for nybegynnere og viderekomne grillere samtidig. Få kokebøker kan sies å få til den bragden. Men her er den nødvendige trinn-for-trinn gjennomgang av både utstyr og teknikk, like lettfattelig som en byggeforklaring fra LEGO. Og her er inspirerende og viderekomne grilloppskrifter - også for vegetarianere, fiskeelskere og søtmonser.

Frukt og grønnsaker
Gass eller kull, direkte eller indirekte varme, kjøtt eller fisk eller grønt, Grilling er opptatt av å lære deg det hele, og bare på ett eneste punkt gir forfatteren deg intet valg: Du skal grille med lokk! Lokket gir jevnere stekevarme, holder på aromaen, reduserer flammeoppbluss og sist men ikke minst: det beskytter mot vær og vind. Her er nemlig en mann som ber deg grille i tide og utide og i all slags vær.

Derfor gir boken utførlig beskrivelse av framgangsmåte fra opptenning til brannsikring og rengjøring, fra grillutstyr til råvarevalg og alt det morsomme tilbehøret. Tilbehøret inkluderer marinader, urter og kryddere, salater, dressinger og sauser og smør. Men aller morsomst er naturligvis oppskriftene - komplett med totale tidsangivelser, steketider, vanskelighetsgrad og varmeanbefalinger.

Grilling uten grenser
Det er ikke grenser for grillingen nemlig: Forretter eller appetittvekkere, fisk og skalldyr, kjøtt og desserter. Det eneste du ikke kan grille er antakelig supper. Men det visste du vel? Hva med reke- og kamskjellspidd med mangochutney? Eller grillet makrell med syrlig dilldressing, grillede blåskjell med pernod og fennikelsmør? Og østers på grillen? Går aldeles utmerket, tusen takk.

Gled deg til å prøve kalkun eller and med sprøtt, brunt skinn - ifølge forfatter Brennan blant noe av det beste du kan tilberede på en grill. Alle typer fugl egner seg, også rype og fasan, for den som har det lett tilgjengelig. Men hører du bare til de forsiktig viderekomne kunne kanskje en kyllingburger med blåmuggost-majones være noe å begynne med?

Rødt kjøtt eller grønt på spidd
Pass på når du griller at du alltid bruker ulike skjærebrett, redskaper og tallerkener til rått og stekt kjøtt. Denne regel gjelder uansett. Men ellers er det ingen grunner til å delta i det store, hysteriske hylekor. Rødt kjøtt er fortsatt både det vanligste og kanskje også det beste å putte på grillen, enten som hele stykker eller i farsert form. Og tilhører du grillkunstens kjernetropper finner du et eget deilig klassikerkapittel. Der forklares hvordan alt det beste fra grillentusiastenes hjemland USA egentlig skal gjøres: Så som grillstekte potetbåter, hamburgere, spareribs og maiskolber.

Og boken er befriende klar: Også de fleste grønnsaker kan grilles. Utegrillen er derfor et must også for vegetarianere og andre fans av det grønne. Prøv for eksempel sopp-og-potet-spidd med feta og peanøttsaus, kikertkarbonader med majones og sprøstekt løk eller vegetarpizza med mozarella. På samme måte er det med frukt og bær: Mango, ferskener, jordbær, papaya og aprikoser er dessertvarianter du aldri har tenkt på å grille før. Etter å ha lest denne boken tenker du snart ikke på annet. Eller hva med marengs med honningplommer - ananas med grønn pepper. Løper ikke tennene i vann?

Vår aller første griller fra urtiden ble muligens mett, med glør og glohet varme under et stykke kjøtt. Men vesentlig grillekspertise hadde han helt klart ikke om hvilken boltreplass utekjøkkenet kan være. Du er heldig som er født nå, og kan få griller i hodet. Utegriller.

Det er grilleverandøren Weber som står bak den unike oppskriftsamlingen, og de har brukt all sin grillekspertise i utviklingen av boken.

Mathew Drennan:
Grilling
Forlag: Gyldendal Fakta
Originalens tittel: Weber's Ultimate Barbeque Book
Oversatt av: Irene Inman Tjørve
Format: 23 x 24 cm
Sider: 160

Meld deg inn i Bokklubben Mat- og Vinglede å få boken til medlemspris.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen