Grimstad kniver om Linie Award-seieren

Raymond Grimstad fra Bergen er Norges håp under kokkekonkurransen Linie Award.
Redaksjonen
26 Mai 2010 - 17:22

22 år gamle Raymond Grimstad jobber til daglig som kokk ved Tango Bar og Kjøkken i Stavanger. Nå er han Norges finalehåp i prestisjetunge Linie Award. Grimstad deltok i Linie Award 2008, og gleder seg stort til et nytt forsøk på å kapre hederstittelen.

- Tidligere deltagelse er nyttig erfaring som jeg tar med meg til årets konkurranse. Jeg er veldig ivrig etter å vise frem hva jeg har lært siden sist. Jeg har jobbet hardt for å forbedre meg, og har laget en ny rett hver søndag og mandag når jeg ikke er på jobb, sier Grimstad i en pressemelding fra arrangøren.

Den unge kokken liker utfordringen i å komponere retter som passer til akevitt, som er et av konkurransekriteriene.
 - Akevitten betyr at retten bør ha mye smak og krydder, og gir dermed mange muligheter for en kreativ kokk. Samtidig må man finne en balanse ved verken å overdrive eller underdrive, noe som gjør Linie Award faglig spennende, sier Grimstad.

Konkurrerer mot "Årets Kokk"
Grimstad kan ikke ta seieren for gitt. Det er ingen hvem som helst rogalendingen skal kjempe mot i finalerunden på Tjuvholmen Sjømagasin.

Danmarks finalist er Tommy Friis, "Årets Kokk" i Danmark i 2010. Den 31 år gamle dansken jobber til daglig som kokk i restauranten på Molskroen, et eksklusivt hotell i Ebeltoft på Jylland.

Finlands representant er 21 år gamle Eric Räty, som tok tredjeplassen i "Årets Kokk" i Finland tidligere i år. Räty jobber til daglig ved restauranten Chez Dominique i Helsingfors som har to stjerner i Michelinguiden. Chez Dominique innehar 23. plassen på listen over verdens 50 beste restauranter i 2010.

Svenskenes deltaker heter Simon Weinberg. Han er souschef på den nyåpnede restauranten Tjuvholmen Sjømagasin i Oslo. Weinberg har tidligere vært Demi Chef de Parti på restauranten Noma i København, nylig kåret til verdens beste restaurant på listen "S. Pellegrino's World's 50 Best Restaurants".

Skyhøyt nivå
Juryleder Geir Skeie mener årets konkurranse kan bli den tøffeste i Linie Awards historie.
- Årets Linie Award ser ut til å bli den jevneste siden starten i 2004. Det skyhøye nivået på finalistene speiler den anerkjennelsen Linie Award har opparbeidet seg på få år, juryformann og vinner av Bocus d'Or 2009.

- Konkurransen kommer til å bli veldig spennende, og juryen vil nok få en tøff jobb med å kåre en vinner.

I juryen sitter også Michael Björklund. Han ble kåret til "Årets Kokk" i Sverige i 2000, Per Hallundbæk ved Falsled Kro, destillatør Halvor Heuch fra Arcus, fjorårets Linie Award-vinner Petter Beyer fra Bergen, samt Magnus Ek, en av Sveriges mest anerkjente kokker.

Fakta om Linie Award
Linie Award 2010 er en nordisk kokkekonkurranse. Den arrangeres av akevittprodusenten Arcus i samarbeid med Kulinarisk Akademi. Linie Award arrangeres for sjette gang i år. Hensikten med konkurransen er å øke interessen for Nordens eksotiske mat- og drikkekultur.

I konkurransen skal kandidatene lage en rett basert på nordisk sjømat, med Linie Aquavit som råvare eller naturlig følge til maten. Juryen bedømmer deltagernes kreativitet og helheten i smaksbildet. Foruten heder og ære får vinneren et arbeidsstipend på 25.000 kroner, Linie-trofeet samt en plass i juryen under neste års kåring. Linie Award 2010 avholdes 1. juni på Tjuvholmen Sjømagasin i Oslo.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her