Harald i Henriettes kjøkken

Harald Osa som neppe trenger noen nærmere presentasjon, har valgt ut sine favoritter fra landets første matkjendis' rikholdige meny, nemlig Henriette Schønberg Erken. Oppskriftene  stammer selvsagt fra Erkens "Stor kokebok for større og mindre husholdninger" som inneholdt ikke mindre enn 2300 oppskrifter og ble utgitt første gang i 1914 for deretter å komme i 19 opplag og nye utgaver frem til 1952.

Fortsatt er Erken i bruk blant så vel amatører som profesjonelle. Osa har samlet sitt utvalg i en kokebok som er klar for lansering. Men ideen bak denne versjonen er nok å gjøre stoffet mer tilgjengelig for flere. Trendy er den uansett ikke, men et traust bidrag til kokebokhøsten.

Med på laget har Osa fått Per Mæleng, en ikke mindre kjent herværende vinskribent, som kommer med råd til vinfølge, om enn litt for generelle tatt målgruppen i betraktning. Vinfølge var imidlertid fraværende i den opprinnelige versjonen selv om fru Erken gir følgende vintips til "unge og uerfarne husmødre": .. øvrige vinsorter bør ha stuetemperatur og bør staa i værelset et par dage. Vinen ødelægges om den skal opvarmes i hast, f.eks. ved at flaskerne sættes i varmt vand. Ved siden av vin bør man ha selters eller appolinaris for haanden.

Dette syndes det altså fortsatt mye mot, nesten et århundre senere. Utgiver er Andresen & Butenschøn og prisen er kroner 398. ISBN 82-7694-087-0

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen