- Det var kun en stilling i dette landet som kunne få meg til å forlate Gastronomisk Institutt, sier Harald Osa som har en rekke kokkebragder å se tilbake på. Han ble Årets Kjøkkensjef i 1986, bare 28 år gammel. Noen år før etablerte han Jans Mat & Vinhus som fortsatt er en av Stavangers ledende gourmetrestauranter. Siden 1988 har han vært lagleder for det norske kokkelandslaget og dermed ansvarlig for lagets store medaljefangst. Mange tilskriver nemlig Osa æren for å motivere til den kraftinnsatsen som må til for å kunne konkurrere i verdenstoppen. Osa har dermed mye til felles med, og stor respekt for, sin forgjenger, Willy Wüssenbach, som nå trekker seg tilbake etter 41 år ved Hotel Continental, 34 av dem som kjøkkensjef. Wüssenbach ble Årets Kjøkkensjef i 1981. Han har gitt ut kokebøker, og han har klekket ut noen av landets fremste kjøkkensjefer. Etter tredve år har han hatt ansvaret for i alt 600 kokkelærlinger. Blant dem stjernekokker som Bent Stiansen og Lars Erik Underthun. Wüssenbach styrke er ved siden av unike menneskelige egenskaper, sterk økonomisk sans, en god administrator og en særdeles dyktig kokk, påpeker Jon Øvrehus, direktør ved Continental, og får støtte fra både Mathis Berge, tidligere direktør, og ikke minst fra Ellen Brochmann, en av hotellet eiere. Hotel Continental er mer restarant enn hotell. 70 millioner var omsetningen av mat og drikke forrige år. I løpet av et år bespises og bedrikkes like mange gjester i Stortingsgaten 24-26 som det finnes innbyggere i Oslo. Theatercaféen er selvsagt bedriftens spydspiss, men Restaurant Lipp er også i støtet etter at Lars Barmen ble ansatt som kjøkkensjef for et år siden. Og Annen Etage lurer alle på når skal gjenoppstå og i hvilken form. Denne tidligere Michelin-restauranten ble nedlagt i fjor sommer. Det er ikke bare på personalsiden at Continental ruster opp. Det 250 kvadratmeter stor kjøkkenet er nylig pusset opp for et mangesifret beløp. Overgangen fra elektrisitet til gassfyrte ovner er ikke bare ressursbesparende, men gir også langt bedre kvalitet på det som serveres. (13.09.97)
Harald Osa inntar ny fyrtårnstilling
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Så lekker kan juletorsken bli
For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.
Les hele sakenEvents single
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Så lekker kan juletorsken bli
For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.
Les hele saken