Heier på Karla

Hun er kokk på stjernerestauranten Bagatelle og har trent mye før deltakelsen i VM. Karla Siverts (21) fra Oslo er en av de 20 deltakerne på Yrkeslandslaget til WorldSkills i Calgary.

Konkurransen i WorldSkills går over 15 timer fordelt på fire dager hvor Karla Siverts og konkurrenter fra hele verden skal lage fire menyer. Den fjerde dagen vet hun ingen ting om før konkurransedagen. Det kalles "mystery basket" og er en kurv med til da ukjente råvarer. Da er utfordringen å komponere en stor meny på strak arm.

Aksept fra arbeidsgiver
Svein Magnus Gjønvik, som driver bedriften Matakademiet i Trondheim, er sammen med teamet på Bagatelle Karlas trener og rådgiver. Han er med i dommerkollegiet under WorldSkills for sjette gang. Han vet derfor mye om hva Karla kan vente seg.

- Jeg har styrt henne inn på grovområdene hun kan konsentrere seg om før oppgavene blir kjent. Karla er dyktig på smak og anretning - både varme og kalde retter. Som en del av treningen har vi blant annet jobbe med is, kremer og andre basisdesserter som enkelt kan justeres. Vi planlegger taktisk, men det er hun som skal gjennomføre. Derfor må hun lære å tenke ut løsningene selv.

- Karla har fått aksept av arbeidsgiveren til å trene. Det er viktig når man skal forberede seg til en konkurranse, sier han.

Gjønvik understreker at selv om gourmetkokkene får stor oppmerksomhet, trenger faget et bredt utvalg av hverdagskokker. Bransjen har en stor utfordring i å skaffe sterke fagutøvere som jobber i de tradisjonelle kjøkken rundt i hele landet.

Men Karla har valgt å jobbe som gourmetkokk, blant annet fordi hun trives best i restaurant med kveldsjobbing.

Som en skole
Hun tok fagbrevet for et par år siden etter skole og hadde læreplass på restaurant Victor.
- Men du er ikke utlært selv om du har tatt fagbrevet. Jeg blir aldri utlært, sier Karla, som er sugen på å lære seg mest mulig. Om noen år håper hun å åpne egen restaurant på Island sammen med sin islandske kokke-kjæreste. Men først skal hun jobbe noen år på Bagatelle.

- Det er nesten som en skole å jobbe her. Vi jobber mye og det er en livsstil, sier hun og fortsetter:

- Jeg føler meg veldig heldig som jobber i et slikt fagmiljø. Her lærer jeg mye og jeg føler at jobben gir meg mye trening fram mot WorldSkills. Vi er åtte kokker på kjøkkenet og kan ha opptil 100 gjester i restauranten, men da "koker" det. Arbeidet er organisert i stasjoner hvor vi har hvert vårt ansvar. Dette roterer. Nå står jeg på kjøttgarnityr og tidligere har jeg hatt blant annet dessert-stasjonen, men vi gjør andre ting ved siden av så det blir ikke ensformig.

WorldSkills er en konkurranse for unge yrkesutøvere opp til 22 år. Hvert annet år samler konkurransene flere hundre deltakere fra 51 land. I år vil deltakertallet passerer 1000. De skal konkurrere i 45 fag. Norge deltar i 16 av fagene med 19 deltakere.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen