Heini suverent raskest

Heini Petersen mer enn noen gang rustet for VM i slutten av måneden. For tredje gang gikk han av med seieren og er snart på vei til Galway.
Aase E. Jacobsen
11 September 2007 - 09:49

Årets og fjorårets vinner av østers-NM Heini Petersen, frilanskokk, sørget for så vel personlig rekord som kanskje den beste norske prestasjonen noensinne.

En total på 2.04 er ikke bare veldig raskt, men vitner også om et særdeles godt håndlag.

Perfekt åpning
Østersåpning som konkurranseform handler ikke bare om hurtighet, men også om presentasjon. Østersene skal være helt perfekt åpnet, uten skader eller rester av skall.

De skal dessuten være løsnet 100 prosent og klare til å spises.

Her kan du også se artikkel og video hos VG

Så er da Petersen en av de virkelige veteranene i denne sporten. Det er også mannen på andreplassen, Gorm Nørum, DS Louise, Oslo, også han opprinnelig dansk. Nørum ble nummer tre i fjorårets NM og forbedret sin egeninnsats gjennom et totalresultat på 3.43.

Tøffe flatøsters
Thomas Haug, Olavsgaard som vant østers-NM i 1997, måtte i år nøye seg med tredjeplassen, og det foran et tettpakket Egertorg midt i Oslo Sentrum.

Årets NM var en del av Oslo Høstfestival i regi av Oslo Arrangement.

Her kan du også se artikkel og video hos VG

Konkurranseøstersen var også i år fra Michael Kelly, Galway (Irland) som importeres av A La Carte Produkter. Denne såkalte flatøstersen (ostrea edulis), er langt hardere å åpne enn den mest vanlige østerstypen, nemlig gigas. Flatøsters er den samme type østers som brukes i VM. Denne gedigne folkefesten finner sted i Galway på Irlands vestkyst den 30. september.

Tredje VM-seier?
Og der skal altså Petersen forsvare de norske fargene og forhåpentligvis hente hjem den tredje VM-seieren. I 2004 ble nemlig Ola Nilsson, Madserud Gård, verdensmester, og året etter ble det nok en norsk seier da Øystein Reinsborg, Real Food, ble best.

I år satt Reinsborg i juryen sammen med Eyvind Hellstrøm fra Restaurant Bagatelle og Thor Olav Skålvoll, A La Carte Produkter.

Til hjelp i forberedelsene frem til VM fikk norgesmesteren dessuten en Omega Seamaster til en verdi av 15.000 kroner i premie. Omega som besørger tidtaking til store internasjonale sportskonkurranser som OL, gikk også god for nøyaktig tid i årets østers-NM.

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Roger Kolbu
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her