Hellstrøm og Hovig åpnet kokebokmuseum

Det startet med «Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen». Nå er 3000 kokebøker samlet under ett tak.

Norsk kokebokmuseeum ble onsdag høytidelig åpnet ved Norsk Hotellhøgskole i Stavanger.

Eyvind Hellstrøm, alumn ved Norsk Hotellhøgskole, foretok den formelle åpningen, mens hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig, kastet glans over arrangementet, skriver nkl.no.

– Du verden for en fest å få være med på åpningen av det første kokebokmuseet i Norge. Dette er en stor dag, sa Hovig under sin hilsningstale til kokebokmuseet.

Hun presiserte at kokebøker har fulgt henne hele livet, fra hun fikk sin første kokebok i 1943. – Kokebøker er formidler av kulturhistorie, og kokebøker en kan bla i vil aldri dø, sier førstedamen innenfor norsk matlaging. Hun er selvsagt også representert i museets samling.

Tanken om et kokebokmuseum på Norsk hotellhøyskole (NHS) ved Universitetet i Stavanger oppstod i 2001. For fire år siden ble stiftelsen Norsk Kokebokmuseum dannet, og åpningen av kokebokmuseet er en del av Norsk hotellhøgskoles hundreårsjubileum. Samlingen omfatter rundt 3000 bøker.

«Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen» av Hanna Winsnes regnes som den første norske kokeboken. Den ble utgitt i 1845, mens kokebokmuseets eksemplar er fra 1872.

LES OGSÅ: Kongelig heder for langt og tro kjøkkentjeneste

Forsiden akkurat nå

Slik ble Barcelona et ølmekka

Når noe først får grep i Barcelona, så skjer det raskt. Øl er på kort tid blitt en av de hotteste trendene i verdensbyen. De nye bryggeriene innenfor bygrensene vender derfor blikket hjemover etter å ha gjort seg bemerket utenlands. Les hele saken

Herfra kommer det steinbra viner

Frankens gammelmodige flaskevalg til tross, er innholdet i de beste flaskene med silvaner og riesling noe av det fremste som produseres i Tyskland. Og de historiske “Steinweine” er fortsatt blant regionens beste. Les hele saken

Til toppen