Hellstrøm og Hovig åpnet kokebokmuseum

Det startet med «Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen». Nå er 3000 kokebøker samlet under ett tak.

Norsk kokebokmuseeum ble onsdag høytidelig åpnet ved Norsk Hotellhøgskole i Stavanger.

Eyvind Hellstrøm, alumn ved Norsk Hotellhøgskole, foretok den formelle åpningen, mens hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig, kastet glans over arrangementet, skriver nkl.no.

– Du verden for en fest å få være med på åpningen av det første kokebokmuseet i Norge. Dette er en stor dag, sa Hovig under sin hilsningstale til kokebokmuseet.

Hun presiserte at kokebøker har fulgt henne hele livet, fra hun fikk sin første kokebok i 1943. – Kokebøker er formidler av kulturhistorie, og kokebøker en kan bla i vil aldri dø, sier førstedamen innenfor norsk matlaging. Hun er selvsagt også representert i museets samling.

Tanken om et kokebokmuseum på Norsk hotellhøyskole (NHS) ved Universitetet i Stavanger oppstod i 2001. For fire år siden ble stiftelsen Norsk Kokebokmuseum dannet, og åpningen av kokebokmuseet er en del av Norsk hotellhøgskoles hundreårsjubileum. Samlingen omfatter rundt 3000 bøker.

«Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen» av Hanna Winsnes regnes som den første norske kokeboken. Den ble utgitt i 1845, mens kokebokmuseets eksemplar er fra 1872.

LES OGSÅ: Kongelig heder for langt og tro kjøkkentjeneste

Forsiden akkurat nå

India er gatematens mekka - og den er som oftest vegetarisk

Indisk gatemat var tidligere ment for rickshawsjåførene som trengte så mange kalorier som mulig for færrest antall rupis. Nå har Indias gatemat funnet veien til så vel bryllup som til luksuriøse shoppingsentre. Snart trekker den også vestover, vær du sikker. Les hele saken

Til toppen