Hemmelig fort kan bli akevittsenter

Hemmelig fort kan bli akevittsenter

Et nytt norsk akevittsenter kan bli etablert på Torås fort på Tjøme, fortet som var så hemmelig at Tjømlinger knapt visste om det.
02 Januar 2012 - 11:19

Vin- og spritimportør Arve Røys Stranden fra Asker har store planer etter å ha kjøpt deler av kystfortet som inntil i fjor var inngjerdet med piggtråd og stengt for allmennheten, skriver nrk.no.

Stranden ønsker å lage et akevittsenter og ha lager til en bestemt type av denne drikken i en av de store fjellhallene på fortet.

Tjøme kommune kjøpte det nær 400 mål store området sør på øya sommeren 2010. Fortet har vært så godt som stengt for allmennheten helt siden 1939. Bygningene ble solgt til private.

Interessegruppa for Torås fort vil bruke fortet til opplevelser, museum, kunstnerkoloni og undervisning av skolebarn.

– Vi hadde håpet at dette skulle bli et område som kunne brukes til bl.a. undervisning og hvor vi kunne lære de unge om vår fortid. Sånn kan det ikke bli nå, og det er heller ikke så veldig lett å kombinere skole og akevitt, sier lokalhistoriker og fort-entusiast Rune Sørlie.

Miljøvernleder Bjørn Bjerke Larsen i Tjøme kommune, tror Torås fort raskt kan bli en ny turistattraksjon i Vestfold.

– Det er lagt opp til et meget publikumsrettet senter på området. Vi tror derfor at dette blir en del av tilbudet til turister på Tjøme, sier Bjerke Larsen.

Interessegruppa for fort satser på åpning av et lokalt krigsmuseum i en annen fjellhall allerede neste sommer.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her