Hemmelig fort kan bli akevittsenter

Hemmelig fort kan bli akevittsenter

Et nytt norsk akevittsenter kan bli etablert på Torås fort på Tjøme, fortet som var så hemmelig at Tjømlinger knapt visste om det.

Vin- og spritimportør Arve Røys Stranden fra Asker har store planer etter å ha kjøpt deler av kystfortet som inntil i fjor var inngjerdet med piggtråd og stengt for allmennheten, skriver nrk.no.

Stranden ønsker å lage et akevittsenter og ha lager til en bestemt type av denne drikken i en av de store fjellhallene på fortet.

Tjøme kommune kjøpte det nær 400 mål store området sør på øya sommeren 2010. Fortet har vært så godt som stengt for allmennheten helt siden 1939. Bygningene ble solgt til private.

Interessegruppa for Torås fort vil bruke fortet til opplevelser, museum, kunstnerkoloni og undervisning av skolebarn.

– Vi hadde håpet at dette skulle bli et område som kunne brukes til bl.a. undervisning og hvor vi kunne lære de unge om vår fortid. Sånn kan det ikke bli nå, og det er heller ikke så veldig lett å kombinere skole og akevitt, sier lokalhistoriker og fort-entusiast Rune Sørlie.

Miljøvernleder Bjørn Bjerke Larsen i Tjøme kommune, tror Torås fort raskt kan bli en ny turistattraksjon i Vestfold.

– Det er lagt opp til et meget publikumsrettet senter på området. Vi tror derfor at dette blir en del av tilbudet til turister på Tjøme, sier Bjerke Larsen.

Interessegruppa for fort satser på åpning av et lokalt krigsmuseum i en annen fjellhall allerede neste sommer.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen