Her er de heteste mattrendene

Matkritikere, mesterkokker og restauranteiere har talt.

Dersom du skal spise ut - og være virkelig trendy - bør du velge en restaurant i skandinavisk bistro-stil som serverer «slow food» inspirert av det japanske kjøkken - og som bruker lokale råvarer.
 
Det er nemlig de heteste mattrendene, slik 285 medlemmer av The World´s 50 Best Restaurants Academy, ser det. Akademiet kårer hvert år verdens beste restauranter, og medlemmene er internasjonale mesterkokker, restauranteiere og anerkjente matkritikere. Undersøkelsen ble utført av Electrolux, som er sponsor av The World´s 50 Best Restaurants Academy.

I undersøkelsen ble akademiets medlemmer spurt om hva de trodde ville bli de dominerende restauranttrendene de neste to årene. Nesten 60 prosent av de spurte svarte at lokale smaker og råvarer fortsatt ville utgjøre den dominerende trenden. På den videre rangeringslisten fulgte «bistrorestauranter», «slow food» og «street food».

- Jeg tror det handler om å føle seg nær naturen, ikke forandre så mye på produktet, men å gjenskape og presentere det på en enkel og intuitiv måte for gjestene. De skal kunne gjenkjenne den gode smaken av produktet, sier den franske mesterkokken Anne-Sophie Pic. Hun har vært kjøkkensjef på restauranten Le Maison Pic i over 15 år, og vant tittelen verdens beste kvinnelige kokk i 2011.

Skandinavia setter standarden
På spørsmål om hvor de mest innflytelsesrike mattrendene kommer fra, viser resultatet fra undersøkelsen at det skandinaviske kjøkkenet lager de mest spennende rettene for tiden.

- Dette viser at skandinaviske mattradisjoner virkelig er i vinden. Den danske restauranten Noma i København har eksempelvis vunnet prisen for verdens beste restaurant to år på rad. I den prestisjetunge konkurransen Bocuse d'Or havnet også en dansk, svensk og en norsk kokk på de tre første plassene. Dette er et tegn på at skandinavisk mat er svært populært, sier markedssjef Lene Holtan i Electrolux Norge.

Det japanske kjøkken ble rangert som nummer to, noe som kan tyde på at enkelhet og det å være tro mot ingrediensene blir viktige trender i tiden fremover. Dette er egenskaper som også ligger nært opp til det skandinaviske kjøkkenet.

Men det er ikke bare eksotiske land som Norge og Japan som går en lys matframtid i møte. Frankrike, som er kjent som gastronomiens hjemland, blir rangert på tredjeplass i undersøkelsen.

Foto: Neil Farrin

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen