Høy restaurantstøy

Støyen i moderne restauranter har blitt et problem for mange gjester, og spesielt rammer dette hørselshemmede.
Redaksjonen
27 November 2008 - 14:00

I "gamle dager" hadde restauranter gardiner, tepper og duker som absorberte støy.
 
I dag har de store, bare vinduer, harde vegger og glatte gulv.
 
- Den minimalistiske stilen har gjort det nesten uutholdelig å oppholde seg på mange utesteder. Ofte må gjestene rope for å bli hørt, sier direktør Ingjerd Aaraas i ÅF Brekke & Strand akustikk til newswire.
 
Bakgrunnsstøy
Mange av landets 600 000 hørselshemmede unngår å spise ute, fordi de ikke får med seg hva som blir sagt. I mange rom er moderne design prioritert fremfor andre hensyn.
 
Hver fjerde bruker av høreapparater har problemer med å oppfatte hele setninger når de er ute og spiser, fordi konsonantene drukner i bakgrunnsstøyen.
 
Nye regler
Plan og bygningsloven revideres nå, og prinsippet om universell utforming skal legges til grunn.
 
Dette vil også gjelde serveringssteder.
 
- Dette vil skjerpe kravene til serveringsstedene, slik at alle skal kunne ha en hyggelig kveld på en hvilken som helst restaurant, sier Aaraas.
 
I høst er det gjennomført en informasjonskampanje om lovendringen overfor serveringsstedene.
 
- Ofte er det ikke store endringer som skal til før lydforholdene blir betraktelig bedre. Det enkleste er å legge inn lydabsorberende plater i himlingen. Hvis det ikke hjelper, må det monteres plater på veggene også, sier Aaraas.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør smaken av Norge til levevei - studiet for deg som vil jobbe med norsk tradisjonsdrikke

Fagskolen i Vikens utdanningstilbud Norsk tradisjonsdrikke som reiselivsprodukt er skredderskydd behovet til norsk reiseliv, og tar opp nye studenter i høst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her