Italia til topps

Italienske Enrico Bernardo, som arbeider på Georges V i Paris, kan endelig smykke seg med verdensmestertittelen etter seier i VM i Aten. I finalen slo han fullstendig knockout på kandidatene fra England, USA og Tyskland.

Størst var skuffelsen i den svenske leiren siden Andreas Larsson, som overraskende seiret i Trophée Ruinart tidligere i år, ikke kom til finalen. Det gjorde heller ikke den andre favoritten, den sveitsiske kandidaten. Dan Lystad som representerte Norge gjorde imidlertid sitt livs beste konkurranseinnsats.

Welcome home, som var sloganet for Sommer- OL, kan like godt brukes også for VM for sommelierer, som ble avholdt i Hellas fra 6.-13. oktober. Hellas er jo som kjent en av vuggene for vinproduksjon.

43 land fra hele verden deltok i årets VM som startet på Santorini med de innledende runder. 89 spørsmål og en praktisk prøve måtte deltagerne igjennom før de kunne nyte båtturer og lokale viner. Spørsmålene var meget varierte men overkommelige mener den norske deltakeren Dan Lystad. Han nevner at oppgavene varierte fra å plassere ulike vindistrikter på et kart til mer spesielle spørsmål som "hvilket enzym danner alkohol i Sake".

Den praktiske prøven på Santorini var denne gang dekantering. Den oppgaven viste seg å bli mer moderne enn de fleste hadde regnet med.

Oppgaven var nemlig som følger:
"Dekanter denne vinen (hvitvin av lokal gresk drue) eller ikke. Server den så til disse fire gjestene".

Den hvite vinen kjente de færreste til, og den hadde plastkork. I tillegg sa gjestene at vinen var korket.

Altså var juryen ute etter om deltagerne kunne svare på hvordan en vin med plastkork kan ha korkfeil. Meget bra tenkt av en noe tradisjonsbundet internasjonal jury.

Ved ankomst til Athen var det selve finalen som sto på programmet. I et helt nybygget kongressenter ved siden av fortet som huser den amerikanske ambassaden ble alle deltagerne kalt opp på scenen til "I will rock you" over høytalerne. Så ble de ropt opp en etter en og måtte forlate scenen, helt til bare de fire finalistene sto igjen. Svenskene var meget selvsikre på at deres nybakte europamester Andreas Larsson skulle vinne hele VM, og de ble meget skuffet da han forlot scenen tidlig.

De fire som kom til finalen representerte Tyskland, USA, England og Italia. Alle andre ble uplasserte og vår mann var altså en av disse. Dan gjorde imidlertid en strålende innsats i VM, og det ville vært hyggelig om han kunne revurdere sin proklamerte tilbaketrekking fra sommelierkonkurranser.

Selve finalen var delt inn i følgende grener:
w Retting av vinkart på storskjerm - 2 min.
w Blindsmaking av tre viner og to sprittyper - 10 min.
w To sigarspørsmål - 2 min.
w Dekantering og servering - 5 min.
w Valg av vin til en gitt meny - 10 min.

Det ble i tillegg gitt poeng for utførelse og innhold.

Det viste seg ganske raskt at både Tyskland, USA og England ikke gjorde noen god finale, med flere dårlige valg på grunn av nervøsitet. USA klarte for eksempel ingen av tidskravene. Italia, med Enrico Bernardo, Hotel George V, Paris, viste seg som den suverene artist med enorme fagkunnskaper. Han utførte nærmest en perfekt finale med nærmest ingenting å trekke for. Dommerne var enstemmige i at Enrico skulle kunne krone seg med tittelen verdensmester.
Det norske styret overrakte på vegne av alle vinkelnere i Norge en Dale-genser til den glade vinneren.

Tekst og foto: Ken C. Engebretsen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen