Italia til topps

Italienske Enrico Bernardo, som arbeider på Georges V i Paris, kan endelig smykke seg med verdensmestertittelen etter seier i VM i Aten. I finalen slo han fullstendig knockout på kandidatene fra England, USA og Tyskland.
Redaksjonen
19 Oktober 2004 - 01:00

Størst var skuffelsen i den svenske leiren siden Andreas Larsson, som overraskende seiret i Trophée Ruinart tidligere i år, ikke kom til finalen. Det gjorde heller ikke den andre favoritten, den sveitsiske kandidaten. Dan Lystad som representerte Norge gjorde imidlertid sitt livs beste konkurranseinnsats.

Welcome home, som var sloganet for Sommer- OL, kan like godt brukes også for VM for sommelierer, som ble avholdt i Hellas fra 6.-13. oktober. Hellas er jo som kjent en av vuggene for vinproduksjon.

43 land fra hele verden deltok i årets VM som startet på Santorini med de innledende runder. 89 spørsmål og en praktisk prøve måtte deltagerne igjennom før de kunne nyte båtturer og lokale viner. Spørsmålene var meget varierte men overkommelige mener den norske deltakeren Dan Lystad. Han nevner at oppgavene varierte fra å plassere ulike vindistrikter på et kart til mer spesielle spørsmål som "hvilket enzym danner alkohol i Sake".

Den praktiske prøven på Santorini var denne gang dekantering. Den oppgaven viste seg å bli mer moderne enn de fleste hadde regnet med.

Oppgaven var nemlig som følger:
"Dekanter denne vinen (hvitvin av lokal gresk drue) eller ikke. Server den så til disse fire gjestene".

Den hvite vinen kjente de færreste til, og den hadde plastkork. I tillegg sa gjestene at vinen var korket.

Altså var juryen ute etter om deltagerne kunne svare på hvordan en vin med plastkork kan ha korkfeil. Meget bra tenkt av en noe tradisjonsbundet internasjonal jury.

Ved ankomst til Athen var det selve finalen som sto på programmet. I et helt nybygget kongressenter ved siden av fortet som huser den amerikanske ambassaden ble alle deltagerne kalt opp på scenen til "I will rock you" over høytalerne. Så ble de ropt opp en etter en og måtte forlate scenen, helt til bare de fire finalistene sto igjen. Svenskene var meget selvsikre på at deres nybakte europamester Andreas Larsson skulle vinne hele VM, og de ble meget skuffet da han forlot scenen tidlig.

De fire som kom til finalen representerte Tyskland, USA, England og Italia. Alle andre ble uplasserte og vår mann var altså en av disse. Dan gjorde imidlertid en strålende innsats i VM, og det ville vært hyggelig om han kunne revurdere sin proklamerte tilbaketrekking fra sommelierkonkurranser.

Selve finalen var delt inn i følgende grener:
w Retting av vinkart på storskjerm - 2 min.
w Blindsmaking av tre viner og to sprittyper - 10 min.
w To sigarspørsmål - 2 min.
w Dekantering og servering - 5 min.
w Valg av vin til en gitt meny - 10 min.

Det ble i tillegg gitt poeng for utførelse og innhold.

Det viste seg ganske raskt at både Tyskland, USA og England ikke gjorde noen god finale, med flere dårlige valg på grunn av nervøsitet. USA klarte for eksempel ingen av tidskravene. Italia, med Enrico Bernardo, Hotel George V, Paris, viste seg som den suverene artist med enorme fagkunnskaper. Han utførte nærmest en perfekt finale med nærmest ingenting å trekke for. Dommerne var enstemmige i at Enrico skulle kunne krone seg med tittelen verdensmester.
Det norske styret overrakte på vegne av alle vinkelnere i Norge en Dale-genser til den glade vinneren.

Tekst og foto: Ken C. Engebretsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her