Jentene utfordrer under NM i kjøttfag

Det er duket for ny Matfestival, og folk innen kjøttfaget sliper knivene til innsats i årets norgesmesterskap. Jentene er for alvor på vei inn i faget, og nesten en tredjedel av deltakere tilhører i år spinnesiden.
Redaksjonen
25 August 2002 - 01:00

Finalen går av stabelen i Ålesund 27.-29. august. I løpet av våren har en rekke lærlinger og svenner kvalifisert seg gjennom regionale uttakingskonkurranser rundt om i landet.
 
- Om årets finalister må det sies at nivået er jevnt over høyt, og det er meget dyktige lærlinger og fagfolk som inviteres til Ålesund, sier fagsjef Espen Lynghaug i Kjøttindustriens fellesforening (KIFF). Han opplyser at det skal konkurreres i tre disipliner: Finstykking for lærlinger og svenner og kjøttskjæring storfe. Kvalitet, kreativitet, økonomi og presentasjon i kjøttdisk er stikkord.
 
Til inspirasjon
I lærlingkonkurransen får deltakeren tre timer på seg til å forvandle utvalgte stykningsdeler til en rekke panne- og gryteferdige retter.
 
- Publikum vil få se avansert tilskjæring, og kan få mange gode tips til spennende retter etter hvert som bordene fylles, sier dommer Bjørn Tore Teigen, som til daglig er ansatt ved Opplysningskontoret for kjøtt.
 
Kjøttskjæring er en hurtigskjæringskonkurranse, der en halv okse skal deles i biffer, fileter og ulike sorteringer til videre behandling. Og her gjelder det også at svinnet er minst mulig. Finstykkingskonkurransen handler om å lage gode og salgbare produkter av svine-, storfe- og lammekjøtt, i tillegg til at deltakerne skal presentere en komplett meny for dommerne.
 
Jentene kommer
- Håpet er at vi gjennom å vise frem allsidigheten i kjøttfaget også kan påvirke flere unge til å velge en utdannelse i dette yrket, sier Teigen. Han legger ikke skjul på at bransjen strever med rekrutteringen til faget. Det er årlig behov for 400 nye lærlinger, men det er bare halvparten så mange som velger denne yrkesretningen.
 
- På den positive siden velger stadig flere jenter et yrke innen kjøttfag. Fem av åtte deltakere til lærlingkonkurransen i NM er i år jenter. Også på svennesiden har kvinnene begynt å gjøre seg gjeldende, sier Teigen.
 

NM i finstykking, lærlinger

NM i finstykking, svenner

NM i kjøttskjæring, svenner

Cecilie Helleland, Søgne

Lotte Horslund Eriksen, Stavanger

Gøran Mathisen, Alta

Mads Nilsen, Ålesund

Johnny Krosby, Oslo

Svein Arve Leitvoll, Brønnøysund

May Kristin Hakvåg, Trondheim

Elise Klungland, Søgne

Freddy Sæther, Trondheim

Thomas Stabel, Oslo

Leo Bendtsen, Skjetten

Frank Orheim, Stranda

Anette Nysveen, Narvik

Kåre Reppen, Oslo

Geir Frøyland, Egersund

Jon Hvidsten, Saltrød

Lars Hetland, Haugesund

Tor Strømsjordet, Gjøvik

Linn Merete Gundersen, Saltrød

 

Rune Klokk, Ålesund

Gro Beck Nilsen, Stavanger

 

Børge Lein, Trondheim

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her