Jevn kokkekamp mot Sverige

Verdens to beste kokkelag har for første gang møttes til landskamp.
Redaksjonen
25 April 2008 - 18:00

Norge lagde den beste hovedretten, men svenskene tok hjem totalseieren med knapp margin.
 
- Sånn er livet. Men kanskje det er bra at vi havner nede på landjorda, så slår vi dem heller i OL til høsten, sier manager Sven Erik Renaa i Det Norske Kokkelandslaget til Newswire.
 
Både Norge og Sverige har i mange år tilhørt verdenseliten i matlaging. Norge vant VM i 2006 mens Sverige seiret i OL 2000 og 2004.
 
Det var derfor mat i verdensklasse som ble servert i Stockholm torsdag, og som en jury bestående av to finner og en islending skulle bedømme.
 
Ifølge juryen holdt begge lag en svært høy standard. Den norske varmretten var i særklasse konkurransens beste rett og vakreste tallerken.
 
Lokalprodusert og økologisk er stikkordene i den gastronomiske verden nå om dagen, og gjørs og lam var blant hovedingrediensene i konkurransen.
 
Hektisk
I OL og andre mesterskap stiller hvert land med seks deltakere. I den vennskaplige kampen i Stockholm var det tre kokker på hvert lag.
 
For Norge deltok Kjartan Skjelde og Even Ramsvik, som begge var med på å vinne VM for to år siden, og Kari Innerå fra Gastronomisk Institutt.
 
En uke på forhånd hadde lagene fått vite hvilke råvarer som skulle benyttes til en forrett, en varmrett og en dessert. Lagene hadde to timer på seg til å lage maten og servere til tolv personer. I OL handler det om fem timers matlagning og 120 gjester.
 
- To timer er litt kort tid, så det gjelder å være fokusert fra første til siste minutt. Men stresset ser jeg som en utfordring, sier Kari Innerå.
 
Krevende
Med i juryen, men uten stemmerett, var den svenske kokkelegenden Gert  Klötzke. Han var også konkurranseleder og hadde valgt ut råvarene. Klötzke er Sveriges første professor i gastronomi, ved universitetet i Umeå.
 
- Smaken og komposisjonen er det viktigste i bedømmelsen. Og at man arbeider yrkesmessig. Å vinne som enslig kokk er én sak. Men å kunne jobbe sammen i et team krever svært mye, sier Gert Klötzke.
 
Den forrige norske laglederen, Harald Osa, har en forklaring på hvorfor akkurat Norge og Sverige er blitt så fremgangsrike i matlaging.
 
Samlet bransje
- Hovedårsaken er så enkel som at vi har en samlet bransje i ryggen. Det finns ingen maktkamp. Alle stiller opp for de som et uttatt. Det er viktig for å lykkes, pluss en god finansiering, sier Harald Osa.
 
Nødvendigheten av et godt samhold kan være en forklaring på at for eksempel Frankrike ikke deltar i kokke-OL. Det gjør derimot Sveits, Kanada, USA, Sør-Afrika, Singapore og Tyskland, som regnes blant favorittene i mesterskapet i Erfurt i oktober sammen med de nordiske landene.
 
- Både Norge og Sverige holder et svært høyt nivå. Det handler mye om nordisk hygiene og mange smarte løsninger. Rett og slett profesjonelt håndverk, mener den islandske juryrepresentanten Bjarni Kristinsson.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri
Dagens rett

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri

Det er altså chimichurrisausen som setter fart på smaksløkene i denne oppskriften med biff i bagett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her