Jevn kokkekamp mot Sverige

Verdens to beste kokkelag har for første gang møttes til landskamp.
Redaksjonen
25 April 2008 - 17:00

Norge lagde den beste hovedretten, men svenskene tok hjem totalseieren med knapp margin.
 
- Sånn er livet. Men kanskje det er bra at vi havner nede på landjorda, så slår vi dem heller i OL til høsten, sier manager Sven Erik Renaa i Det Norske Kokkelandslaget til Newswire.
 
Både Norge og Sverige har i mange år tilhørt verdenseliten i matlaging. Norge vant VM i 2006 mens Sverige seiret i OL 2000 og 2004.
 
Det var derfor mat i verdensklasse som ble servert i Stockholm torsdag, og som en jury bestående av to finner og en islending skulle bedømme.
 
Ifølge juryen holdt begge lag en svært høy standard. Den norske varmretten var i særklasse konkurransens beste rett og vakreste tallerken.
 
Lokalprodusert og økologisk er stikkordene i den gastronomiske verden nå om dagen, og gjørs og lam var blant hovedingrediensene i konkurransen.
 
Hektisk
I OL og andre mesterskap stiller hvert land med seks deltakere. I den vennskaplige kampen i Stockholm var det tre kokker på hvert lag.
 
For Norge deltok Kjartan Skjelde og Even Ramsvik, som begge var med på å vinne VM for to år siden, og Kari Innerå fra Gastronomisk Institutt.
 
En uke på forhånd hadde lagene fått vite hvilke råvarer som skulle benyttes til en forrett, en varmrett og en dessert. Lagene hadde to timer på seg til å lage maten og servere til tolv personer. I OL handler det om fem timers matlagning og 120 gjester.
 
- To timer er litt kort tid, så det gjelder å være fokusert fra første til siste minutt. Men stresset ser jeg som en utfordring, sier Kari Innerå.
 
Krevende
Med i juryen, men uten stemmerett, var den svenske kokkelegenden Gert  Klötzke. Han var også konkurranseleder og hadde valgt ut råvarene. Klötzke er Sveriges første professor i gastronomi, ved universitetet i Umeå.
 
- Smaken og komposisjonen er det viktigste i bedømmelsen. Og at man arbeider yrkesmessig. Å vinne som enslig kokk er én sak. Men å kunne jobbe sammen i et team krever svært mye, sier Gert Klötzke.
 
Den forrige norske laglederen, Harald Osa, har en forklaring på hvorfor akkurat Norge og Sverige er blitt så fremgangsrike i matlaging.
 
Samlet bransje
- Hovedårsaken er så enkel som at vi har en samlet bransje i ryggen. Det finns ingen maktkamp. Alle stiller opp for de som et uttatt. Det er viktig for å lykkes, pluss en god finansiering, sier Harald Osa.
 
Nødvendigheten av et godt samhold kan være en forklaring på at for eksempel Frankrike ikke deltar i kokke-OL. Det gjør derimot Sveits, Kanada, USA, Sør-Afrika, Singapore og Tyskland, som regnes blant favorittene i mesterskapet i Erfurt i oktober sammen med de nordiske landene.
 
- Både Norge og Sverige holder et svært høyt nivå. Det handler mye om nordisk hygiene og mange smarte løsninger. Rett og slett profesjonelt håndverk, mener den islandske juryrepresentanten Bjarni Kristinsson.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her