Jevn kokkekamp mot Sverige

Verdens to beste kokkelag har for første gang møttes til landskamp.
Redaksjonen
25 April 2008 - 17:00

Norge lagde den beste hovedretten, men svenskene tok hjem totalseieren med knapp margin.
 
- Sånn er livet. Men kanskje det er bra at vi havner nede på landjorda, så slår vi dem heller i OL til høsten, sier manager Sven Erik Renaa i Det Norske Kokkelandslaget til Newswire.
 
Både Norge og Sverige har i mange år tilhørt verdenseliten i matlaging. Norge vant VM i 2006 mens Sverige seiret i OL 2000 og 2004.
 
Det var derfor mat i verdensklasse som ble servert i Stockholm torsdag, og som en jury bestående av to finner og en islending skulle bedømme.
 
Ifølge juryen holdt begge lag en svært høy standard. Den norske varmretten var i særklasse konkurransens beste rett og vakreste tallerken.
 
Lokalprodusert og økologisk er stikkordene i den gastronomiske verden nå om dagen, og gjørs og lam var blant hovedingrediensene i konkurransen.
 
Hektisk
I OL og andre mesterskap stiller hvert land med seks deltakere. I den vennskaplige kampen i Stockholm var det tre kokker på hvert lag.
 
For Norge deltok Kjartan Skjelde og Even Ramsvik, som begge var med på å vinne VM for to år siden, og Kari Innerå fra Gastronomisk Institutt.
 
En uke på forhånd hadde lagene fått vite hvilke råvarer som skulle benyttes til en forrett, en varmrett og en dessert. Lagene hadde to timer på seg til å lage maten og servere til tolv personer. I OL handler det om fem timers matlagning og 120 gjester.
 
- To timer er litt kort tid, så det gjelder å være fokusert fra første til siste minutt. Men stresset ser jeg som en utfordring, sier Kari Innerå.
 
Krevende
Med i juryen, men uten stemmerett, var den svenske kokkelegenden Gert  Klötzke. Han var også konkurranseleder og hadde valgt ut råvarene. Klötzke er Sveriges første professor i gastronomi, ved universitetet i Umeå.
 
- Smaken og komposisjonen er det viktigste i bedømmelsen. Og at man arbeider yrkesmessig. Å vinne som enslig kokk er én sak. Men å kunne jobbe sammen i et team krever svært mye, sier Gert Klötzke.
 
Den forrige norske laglederen, Harald Osa, har en forklaring på hvorfor akkurat Norge og Sverige er blitt så fremgangsrike i matlaging.
 
Samlet bransje
- Hovedårsaken er så enkel som at vi har en samlet bransje i ryggen. Det finns ingen maktkamp. Alle stiller opp for de som et uttatt. Det er viktig for å lykkes, pluss en god finansiering, sier Harald Osa.
 
Nødvendigheten av et godt samhold kan være en forklaring på at for eksempel Frankrike ikke deltar i kokke-OL. Det gjør derimot Sveits, Kanada, USA, Sør-Afrika, Singapore og Tyskland, som regnes blant favorittene i mesterskapet i Erfurt i oktober sammen med de nordiske landene.
 
- Både Norge og Sverige holder et svært høyt nivå. Det handler mye om nordisk hygiene og mange smarte løsninger. Rett og slett profesjonelt håndverk, mener den islandske juryrepresentanten Bjarni Kristinsson.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her