Kan bli årets ølhund

Venstre-leder Trine Skei Grande er blant kandidatene til tittelen.
03 Oktober 2011 - 16:30

28. oktober skal en jury utgått fra styrene i Norøl og Bryggeri- og drikkevareforeningen utrope vinneren av tittelen Årets ølhund. Kåreingen skjer i anledning juleølpremieren i Kulturkirken Jacob, skriver dittoslo.no.

Venstrelederens kandidaturs har bakgrunn i at partiet «har tatt klart parti for norske ølprodusenter og ytringsfrihet om øl, mot helsebyråkrater som favoriserer importert vin og brennevin», heter det i nominasjonen.

På lista over kandidater står også kjente navn fra restaurant-, bryggeri- og medieverdenen, og prisen skal gå til personer som personer «som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester».

Årets Ølhund er en utmerkelse som ble innstiftet av Bryggeriforeningen i Norge i 1973. Tilsvarende priser finnes i flere land, blant annet i Danmark og Storbritannia.

Prisen ble, med ett unntak, delt ut årlig fra 1973 til 1993. Fra 2010 ble tradisjonen gjenopptatt, og landbruksminister Lars Peder Brekk ble den første ølhunden på 2000- tallet.

Tidligere prisvinnere teller blant annet Rolv Wesenlund, Mentz Schulerud, Jahn Otto Johansen, Kari Svendsen og Odd Børretzen.

Her er årets kandidater (med juryens begrunnelser):

Trine Skei Grande
Venstrelederen (og resten av partiet) har tatt klart parti for norske ølprodusenter og ytringsfrihet om øl, mot helsebyråkrater som favoriserer importert vin og brennevin.

Inge Staldvik
Tidligere gruvearbeider, stortingspolitiker og ordfører for SV, nå sauebonde, som driver skjenkestova i Skorovas i Namdalen med 260 ulike øl - for et gruvesamfunn med 57 innbyggere!

Jan Vardøen
Utelivsgründeren på Grünerløkka i Oslo har gått i spissen for brede og spennende ølsortimenter på sine barer og restauranter.

Ole Martin Alfsen
Kjendiskokk og leder ved Kulinarisk Institutt, som har tatt ølet inn i varmen både i media og på vinkelner-kurs.

Aase Jacobsen
Kvinnen bak aperitif.no og tidligere vinanmelder i VG, som gang på gang har løftet fram norsk øl som strålende alternativer til druesaft fra Middelhavslandene.

Bård Ose (P.I.L.S.)
Bare navnet på et av radioens kuleste musikkprogrammer fortjener nominasjon. I tillegg satt han gjennom hele sommeren med skummende Hansa i Sommeråpent på NRK1.

Trond Moi / Toralf Bølgen
En av landets mest velrenommerte restaurantkjeder, Bølgen og Moi, har frontet øl som en opplagt matdrikk, gjennom fine ølmenyer og Ølfestivalen på Aker Brygge og Tjuvholmen i Oslo.

Håvard Lilleheie
Programlederen i The Manshow demonstrer stadig vekk at øl gir trivsel og glede.

Vidar Johnsen
Mangeårig leder i NORØL og grunnlegger av bladet Ølgjerd. Innbitt forkjemper for ølets sak i minst to tiår.

Mike Murphy
Bryggerimesteren ved Lervig Aktiebryggeri i Stavanger, som har løftet utvalget og kvaliteten til nye høyder etter at han overtok stillingen.

Tom Young
Ølblogger (@Kjempetorsken) med lang fartstid som ølsmaker. Var en av initiativtakerne til International Beer Day og representerer den nye ølkulturen.

Rune Rekvik
Salgssjef ved Union Bryggeri i Skien som alltid stiller opp for sitt kjære bryggeri.

Wenche Andersen
TV 2-kokk Wenche har vist det norske folk at øl ikke bare er matdrikk nummer én, men også en suveren ingrediens i matlaging.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her