Kan bli årets ølhund

Venstre-leder Trine Skei Grande er blant kandidatene til tittelen.
03 Oktober 2011 - 16:30

28. oktober skal en jury utgått fra styrene i Norøl og Bryggeri- og drikkevareforeningen utrope vinneren av tittelen Årets ølhund. Kåreingen skjer i anledning juleølpremieren i Kulturkirken Jacob, skriver dittoslo.no.

Venstrelederens kandidaturs har bakgrunn i at partiet «har tatt klart parti for norske ølprodusenter og ytringsfrihet om øl, mot helsebyråkrater som favoriserer importert vin og brennevin», heter det i nominasjonen.

På lista over kandidater står også kjente navn fra restaurant-, bryggeri- og medieverdenen, og prisen skal gå til personer som personer «som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester».

Årets Ølhund er en utmerkelse som ble innstiftet av Bryggeriforeningen i Norge i 1973. Tilsvarende priser finnes i flere land, blant annet i Danmark og Storbritannia.

Prisen ble, med ett unntak, delt ut årlig fra 1973 til 1993. Fra 2010 ble tradisjonen gjenopptatt, og landbruksminister Lars Peder Brekk ble den første ølhunden på 2000- tallet.

Tidligere prisvinnere teller blant annet Rolv Wesenlund, Mentz Schulerud, Jahn Otto Johansen, Kari Svendsen og Odd Børretzen.

Her er årets kandidater (med juryens begrunnelser):

Trine Skei Grande
Venstrelederen (og resten av partiet) har tatt klart parti for norske ølprodusenter og ytringsfrihet om øl, mot helsebyråkrater som favoriserer importert vin og brennevin.

Inge Staldvik
Tidligere gruvearbeider, stortingspolitiker og ordfører for SV, nå sauebonde, som driver skjenkestova i Skorovas i Namdalen med 260 ulike øl - for et gruvesamfunn med 57 innbyggere!

Jan Vardøen
Utelivsgründeren på Grünerløkka i Oslo har gått i spissen for brede og spennende ølsortimenter på sine barer og restauranter.

Ole Martin Alfsen
Kjendiskokk og leder ved Kulinarisk Institutt, som har tatt ølet inn i varmen både i media og på vinkelner-kurs.

Aase Jacobsen
Kvinnen bak aperitif.no og tidligere vinanmelder i VG, som gang på gang har løftet fram norsk øl som strålende alternativer til druesaft fra Middelhavslandene.

Bård Ose (P.I.L.S.)
Bare navnet på et av radioens kuleste musikkprogrammer fortjener nominasjon. I tillegg satt han gjennom hele sommeren med skummende Hansa i Sommeråpent på NRK1.

Trond Moi / Toralf Bølgen
En av landets mest velrenommerte restaurantkjeder, Bølgen og Moi, har frontet øl som en opplagt matdrikk, gjennom fine ølmenyer og Ølfestivalen på Aker Brygge og Tjuvholmen i Oslo.

Håvard Lilleheie
Programlederen i The Manshow demonstrer stadig vekk at øl gir trivsel og glede.

Vidar Johnsen
Mangeårig leder i NORØL og grunnlegger av bladet Ølgjerd. Innbitt forkjemper for ølets sak i minst to tiår.

Mike Murphy
Bryggerimesteren ved Lervig Aktiebryggeri i Stavanger, som har løftet utvalget og kvaliteten til nye høyder etter at han overtok stillingen.

Tom Young
Ølblogger (@Kjempetorsken) med lang fartstid som ølsmaker. Var en av initiativtakerne til International Beer Day og representerer den nye ølkulturen.

Rune Rekvik
Salgssjef ved Union Bryggeri i Skien som alltid stiller opp for sitt kjære bryggeri.

Wenche Andersen
TV 2-kokk Wenche har vist det norske folk at øl ikke bare er matdrikk nummer én, men også en suveren ingrediens i matlaging.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken
Dagens rett
Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Siste dag av langhelgen må det bli restemiddag. Har du ikke reker, kan du godt bruke annen type skalldyr eller fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her